WTCC

ETCC: Fulín en Szabó racewinnaars in Vila Real

170626 ETCC Vila Real R1 Start
Start van de eerste ETCC-race in Vila Real

Naast het FIA WTCC kwam ook de European Touring Car Cup dit weekeinde in actie op het stratencircuit in het Portugese Vila Real. Petr Fulín en Zsolt Dávid Szabó waren de winnaars in de beide races Voor Szabó betekende de overwinning zijn eerste racezege in het ETCC, terwijl Fulín de leiding in de tussenstand van de serie overnam van de Zwitser Christjohannes Schreiber. De Zwitserse Honda-rijder leek dit seizoen aanvankelijk op titelkoers, maar moest nu na zijn tweede weekeinde zonder punten serieuze veren laten. De tweede race was een farce, met slechts één echte raceronde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA ETCC

In de eerste race passeerde Petr Fulín bij de start pole-sitter Norbert Nagy en wist zijn Hongaarse opponent vervolgens de hele race achter zich te houden. De heftig aandringende Nagy kwam met een achterstand van 0,53 seconde over de eindstreep. De Portugees José Rodrigues, die in Vila Real voor eigen publiek zijn ETCC-debuut maakte, vocht een verbeten strijd uit met de Macedoniër Igor Stefanovski. In de voorlaatste ronde kwamen de twee met elkaar in botsing, waarop Stefanovski's SEAT met een beschadigde wielophanging terugviel. Achter Fulín en Nagy kwam Rodrigues aanvankelijk als derde aan de finish, maar naderhand legden de sportcommissarissen hem een tijdstraf van 30 seconden op. Daarmee werd Stefanovski alsnog als derde geklasseerd.

170625 FIA ETCC Vila Real uitslag race 1

170626 FIA ETCC Vila Real R2 Restart
Herstart met Szabó voor Kralev en Schreiber

De tweede wedstrijd kende een tweetal interventies van de safety-car en werd uiteindelijk voortijdig gestaakt vanwege beschadigingen aan de vangrail. Szabó had een perfecte start en nam de leiding, in tegenstelling tot zijn Zengö-teamgenoot Nagy, die in de eerste ronde crashte, wat leidde tot de eerste safety-car-fase, In ronde vier werd de race weer vrijgegeven, met Szabó aan de leiding voor Plamen Kralev en Christjohannes Schreiber, die vanaf de elfde plaats op de grid zeer voortvarend was gestart. Voor de Zwitser was de race echter van korte duur, want hij viel na de herstart terug met een technisch probleem en crashte een ronde later, wat leidde tot de tweede safety-car-interventie en uiteindelijk dus het voortijdige einde van de race. Omdat er maar vier ronden voor de classificatie waren afgelegd, werden er slechts halve punten voor het kampioenschap toegekend. Na de zomerpauze van bijna drie maanden wordt het seizoen op 16 en 17 september voortgezet in het Belgische Zolder in het kader van de Belgian Truck Grand Prix. We kunnen nauwelijks wachten...

170625 FIA ETCC Vila Real uitslag race 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet