NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick terug in Victory Lane. Dubbeloverwinning voor Stewart Haas Racing op Sonoma

Kevin Harvick won op Sonoma zijn eerste wedstrijd dit seizoen en garandeerde zichzelf daarmee een plek in de NASCAR Playoffs later dit seizoen. Kansas, oktober 2016, was de laatste maal dat Harvick in Victory Lane stond. Op Sonoma behaalde het team van Stewart Haas Racing met Harvick en Bowyer een fraaie dubbeloverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Harvick
Schitterende overwinning voor Kevin Harvick op Sonoma. Met een overwinning in de regionale KN wedstrijd op zaterdag, had Harvick zich goed voorbereid.


Kevin Harvick terug in Victory Lane. Dubbeloverwinning voor Stewart Haas Racing op Sonoma
Sinds de Daytona 500 had het SHR Team, met Kurt Busch, niet meer in Victory Lane gestaan. In 16 races tot nu toe telde NASCAR maar liefst 11 verschillende winnaars. Voor Harvick betekende het zijn 36e Sprint Cup-overwinning, de eerste dit seizoen en de eerste op Sonoma. Met een voorsprong van ruim negen seconden versloeg Harvick zijn teamgenoot Clint Bowyer. Ruim 24 ronden voor het einde kreeg Harvick de overwinning eigenlijk in de schoot geworpen nadat leider Martin Truex Jr. met een technisch probleem uitviel.

De Furniture Row Toyota-coureur had zich als derde gekwalificeerd en was duidelijk de man van de wedstrijd. In de 74e ronde bestonden er vermoedens over een kapotte cilinder maar enkele ronden later moest Truex Jr. definitief opgeven. "Ik beschikte over een "krankzinnig snelle auto" aldus Truex Jr. die eveneens het eerste wedstrijdsegment op zijn naam schreef. Het tweede segment werd overigens door Jimmie Johnson gewonnen.

Winnaar Kevin Harvick: " Een prachtige dag waarin alles goed kwam. Ik voelde aan dat Martin Truex Jr. de auto was waartegen wij moesten racen en hij kreeg problemen. Voor mij betekent het enorm veel om in mijn thuisstaat te winnen. Deze betekent nogal wat op de lijst."

2017 Johnson Segment-overwinning voor Jimmie Johnson.

Harvick's teamgenote Danica Patrick had zich als zesde gekwalificeerd maar eindigde als 17e. In de wedstrijd werd zij maar liefst tweemaal door Dale Jr. aangereden en was ook bij een aanrijding met haar vriend Ricky Stenhouse Jr. betrokken. Danica Patrick: "Sommige mensen menen je aan de binnenkant te moeten bombarderen maar het hoort er nu eenmaal bij. Je klimt in ieder geval niet over elkaar heen zoals in Indycar."

Na het eerste incident met Earnhardt viel zij naar de 25e plek terug, maar wist zich al snel naar de 19e plek op te werken. Bij een incident in de 30e ronde waren Patrick, Earnhardt, Larson en Stenhouse betrokken. Stenhouse Jr. moest definitief opgeven.

Stenhouse Jr.: "Ze reden drie breed voor ons. Dat gaat op een roadcourse niet werken. Danica spinde en ik probeerde er onder langs te gaan maar ze raakte mij en de voorkant was te zwaar beschadigd om nog verder te gaan."

2017 Keselowski
Derde plek voor Brad Keselowski op Sonoma.

Dale Jr: "Ik denk niet dat Danica wist dat Larson zich aan de binnenkant bevond en wij zaten allemaal in een sandwich." Het enige verwijt dat Patrick haar rivalen maakte was dat zij zich op nieuwe banden bevonden en Danica niet. In haar optie een overbodig incident.

Alleen teameigenaar Tony Stewart maakte verwijten aan JGR Racing. Tony Stewart: " Het was interessant om naar hun radioverkeer te luisteren en de spelletjes die zij speelden. Zodra ze na een stop terug op de baan waren begonnen ze via de boordradio over "debris" te schreeuwen. Dat is gemakkelijk en zij weten het spel te spelen maar NASCAR trapte er ditmaal niet in." Vorige week was Stewart bijzonder kritisch over een late neutralisatie op Michigan.

Achter de SHR Fords eindigde Penske-coureur Brad Keselowski als derde gevolgd door Denny Hamlin en Kyle Busch. Een harde klap van Kasey Kahne zorgde ervoor dat de wedstrijd op de finish onder neutralisatie beëindigd werd.

2017 Larson Start
Kyle Larson neemt direct de leiding. Ook de roadcourses hebben hun charme. Mogelijk dat er in de toekomst nog ééntje aan de kalender toegevoegd gaat worden.


Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 110 ronden
2. Clint Bowyer Ford 110 ronden
3. Brad Keselowski Ford 110 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 110 ronden
5. Kyle Busch Toyota 110 ronden
6. Dale Jr. Chevrolet 110 ronden
7. Kurt Busch Ford 110 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 110 ronden
9. Ryan Blaney Ford 110 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 110 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet