IndyCar

Indycar: Scott Dixon verslaat Penske-kwartet op Road America

Een onmogelijke opdracht. Maar Ganassi-coureur Scott Dixon slaagde er op Road America een kwartet van vier Penske-coureurs te verslaan. Tevens behaalde de Kiwi zijn eerste seizoensoverwinning en lijkt met nog zeven races te gaan de titelfavoriet voor het seizoen 2017.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Start
Start op het prachtig Road America.

Scott Dixon verslaat Penske-kwartet op Road America
Voor de Kohler Grand Prix op Road America had Dixon zich als vijfde gekwalificeerd maar in de 31e van de 55 ronden tellende wedstrijd sloeg de Ganassi-coureur definitief toe. Josef Newgarden bevond zich op de mindere zwarte banden, terwijl Dixon zich op de iets betere rode banden bevond. Dixon slaagde erin om Newgarden aan de buitenkant te passeren. Scott Dixon: "Hij had nogal een momentje maar gaf mij gelukkig genoeg ruimte. Dit was het beslissende moment in de wedstrijd."

Met een herstart negen ronden voor het einde bevond Dixon zich in een tegenovergestelde situatie maar wist de leiding te behouden. Dixon: "Ik hoopte echt niet op dit scenario, maar een goede acceleratie vanuit de laatste bocht bracht mij als eerste over de streep. Road America is overigens een baan die ons niet echt goed ligt. Ik ben het team erg dankbaar hiervoor."

Voor Dixon, die na zijn horror-crash tijdens de Indy 500 vorige maand geheel hersteld lijkt te zijn, betekende dit overigens zijn 41e Indycar-overwinning. De Kiwi heeft nu ruim 34 punten voorsprong op regerend kampioen Simon Pagenaud en 37 op Helio Castroneves die als vierde eindigde.

2017 Dixon Herstart
Dixon grijpt de leiding na een herstart.

Het eerste gedeelte van de 55 ronden tellende wedstrijd werd zoals verwacht volledig door Team Penske beheerst. Takuma Sato zorgde voor de eerste neutralisatie door bij de knik achterin te spinnen waarbij hij vervolgens de motor liet afslaan. Tony Kanaan zorgde na een touché met Alexander Rossi kort daarna voor de tweede. De Braziliaan ging er daarbij hard vanaf maar bleef ongedeerd.

Voor Dixon betekende het tevens zijn allereerste Indycar-overwinning dit seizoen en voor het team van Chip Ganassi betekende het zelfde de 103e. Op de eeuwige ranglijst bezet Dixon nu de vierde plek. Tijdens de vrije ochtendsessies kampte Dixon zelfs nog met een wegvallende oliedruk. Voorafgaande aan de wedstrijd waren bezorgde gezichten bij het team van Chip Ganassi.

Josef Newgarden: "Ik dacht dat onze auto's onverslaanbaar waren maar de neutralisatie kwam precies op het verkeerde moment. Ik dacht dat we sneller dan Dixonw waren. Maar het was echt moeilijk om hem te passeren. Jammer dat we hem niet hebben kunnen verslaan vandaag."

2017 Helio Castroneves Helio Castroneves derde maar teleurgesteld.


Simon Pagenaud: " Met weer een top 5 resultaat kwamen we goed weg. Het was een goede dag. We beschikten over voldoende snelheid maar de kaarten vielen niet onze kant uit."

Helio Castroneves reed 17 ronden aan de leiding. "In het begin was mijn auto echt goed. Een mooi duel met Josef maar toen we de rood gemarkeerde banden erop legden was Scott gewoon beter. Wij hebben gedaan wat wij konden. P3 is een bitter resultaat want we beschikten over een goede auto."


JGS 2563-1
Ganassi-Penske podium. Hoe kan het ook anders in Indycar?

Vanaf een 19e startplek deed de Rus Mikhail Aleshin het uitstekend. De Rus, die de eerste trainingsdag moest missen, deed het met een 10e plek als resultaat eigenlijk uitstekend. Ditzelfde gold ook voor Ed Jones die voor het team van Dale Coyne als zevende eindigde. En na enkele jaren afwezigheid op de kalender kende het prachtig gelegen Road America ook dit jaar een goede opkomst. Op dit prachtige natuurlijk gelegen circuit zouden overigens vele racefans in de toekomst graag de F1 zien...

RA-results
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet