Formule 3

F3: Overwinningen voor Günther, Illott en Eriksson op de Hungaroring

Na drie EK-wedstrijden op de Hungaroring dit weekend behield de Zweed Joel Eriksson de leiding in de tussenstand van het kampioenschap in handen. Eriksson won de laatste F3 wedstrijd, terwijl Maximilian Günther en de Brit Callum Illott voor het Prema Powerteam de beide andere wedstrijden op hun naam schreven.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FIA F3

Eriksson
Eriksson leidt in de tussenstand van het kampioenschap.

Overwinningen voor Günther, Illot en Eriksson op de Hungaroring
De Zweed Joel Eriksson schreef op de Hungaroring de twaalfde EK-wedstrijd op zijn naam en behoudt daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De Motopark rijder/BMW Junior nam in de laatste wedstrijd van het weekend direct de leiding en stond die niet meer af. Achter Eriksson eindigden Callum Illott(Prema Powerteam) en Lando Norris resp. als tweede en derde. Guanyu Zhou(Prema Power en tevens deel uitmakend van de Ferrari Academy)moest alle registers opentrekken om zich tegen de aanvallen van Lando Norris te kunnen verdedigen en ging daarbij in de fout door een shortcut in de chicane te maken. Voor deze actie werd de Chinees één plek teruggezet. David Beckmann, nu uitkomend voor het team van Motorpark eindigde als vijfde voor Maximilian Günther die de eerste wedstrijd op zijn naam schreef.

Winnaar Joel Eriksson: "Mijn weekend begon met een zwakke eerste kwalificatie erg bescheiden. Een tiende plek in R1. Daarna hebben wij hard gewerkt en alles gegeven om de volgende wedstrijden wat succesvoller af te werken. Het verheugt mij bijzonder om nu weer de leiding in handen te hebben."

Start R1 Start van R1

Callum Illott: "Voor mij was deze wedstrijd wat spannender dan de twee vorige. Zeker omdat de grip van mijn banden minder werd. In principe was de snelheid er wel. Maar om Joel aan te vallen moest ik teveel oppassen om mijn auto op de baan te houden. Daardoor kon ik Joel eigenlijk niet aanvallen. Het was een goed weekend waarin ik vele punten heb kunnen verzamelen"

UITSLAG RACE 3

De tweede wedstrijd op zaterdag leverde een overwinning voor Illott op. In R2 werd Eriksson met een achterstand van ruim 8.6 seconden verslagen. McLaren Junior Lando Norris had zich als derde gekwalificeerd, verprutste zijn start en viel zelfs naar de zestiende plek terug. Zhou eindigde als derde, terwijl Joey Mawson met een zevende plek tevens de beste rookie voor het team van VAR was. Daarachter volgden Jehan Daruvala en Mick Schumacher.

Winnaar Callum Illott: "Mijn start was in orde. In de eerste bochten probeerde Joel mij nog aan te vallen maar vanaf de tweede ronde kon ik mijn voorsprong steeds verder uitbreiden. Eigenlijk had ik erop gerekend dat mijn banden minder zouden worden. Maar dit was gelukkig niet het geval. Daardoor kon ik mijn voorsprong steeds verder vergroten."

Joel Eriksson: "Ik had geen bijzonder goede start. De start hier is één van de weinige mogelijkheden waarmee je posities kunt winnen. Daarom ben ik ook maar achter Callum gebleven. Na een zwakke eerste wedstrijd toch weer prachtig om op het podium te staan."

Guanyu Zhou: "Erg verheugd om dit jaar voor het eerst op het podium te staan. Na de start kon ik Lando nog inhalen. Daarna heb ik geprobeerd om Joel aan te vallen. Later heb ik mijn banden gespaard en er vooral op gelet dat mijn voorsprong op Jake Hughes niet kleiner werd. Daarin ben ik geslaagd en mijn derde plek was niet in gevaar."

UITSLAG RACE 2

Gunther
Met Maximilian Günther als winnaar.

De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor de Prema Powerteam-coureur Maximilian Günther die eveneens vanaf pole vertrok. Hij versloeg de Brit Jake Hughes met een voorsprong van ruim zes seconden. Voor Hughes was het dit seizoen de tweede maal dat hij het podium mocht betreden evenals Jehan Daruvala dit jaar. Achter Daruvala eindigde Mawson als vierde en was voor VAR tevens de tweede beste Rookie. Harrison Newey eindigde voor VAR als zesde. Lando Norris had zich als zevende gekwalificeerd en viel snel terug maar wist zich met zijn vechtersmentaliteit toch weer naar voren op te werken.

Illott
Illott won R2

Maxmilian Günther: "Voor mij was dit met een pole een goed begin van het weekend. Ik had een goede start en wist de leiding te behouden. Daarna was het belangrijk om de bandenslijtage te controleren. Deze overwinning en punten zijn erg belangrijk voor mij. Ik bekijk het maar per wedstrijd want aan het einde van het seizoen wordt er pas afgerekend."

Jake Hughes (Hitech) "Na Silverstone verheug ik mij weer op het podium te staan. Overigens moet ik toegeven dat wij na Silverstone niet gedacht hadden dat dit zolang zou duren. Een goed begin van het weekend. Ik mocht vanaf de eerste startrij vertrekken. Later werden mijn banden minder, maar ik wist de tweede plek te behouden."

Jehan Daruvala: "Erg blij om weer op het podium te staan. Halverwege de wedstrijd kreeg ik een waarschuwing voor het overschrijden van de tracklimits. Daarom werd ik wat voorzichtiger. Ik wilde geen straf riskeren. Ik hoopte op een fout van Jake. Maar helaas gebeurde dit niet."

Mawson Schumacher
Sinds hun begintijd in de F4 al goede vrienden. Joey Mawson en Mick Schumacher.

UITSLAG RACE 1

STAND


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet