DTM

DTM: Opgave Lucas Auer. René Rast met eerste DTM zege in Hongarije nieuwe leider kampioenschap.

Met twee poles en een eerste DTM-zege overtuigt de 30-jarige René direct in zijn eerste DTM-seizoen. Op de Hungaroring versloeg de Audi Team Rosberg-rijder zijn merkgenoot Mattias Ekström in de eindfase. Tevens nam Rast met zijn zege de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Lucas Auer moest in R2 helaas opgeven en verspeelde daardoor zijn leiderspositie. Ook een slechte pitstop droeg niet bij aan een succesvol weekend voor de kleine Oostenrijker.De Belg Maxime Martin pakte voor BMW de derde plek.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Audi, DTM/BMW

Rast Hungaroring
Zelf had Rast dit nauwelijks verwacht. Zo vroeg al een eerste zege en leider in de tussenstand van het kampioenschap.


Opgave Auer. René Rast met eerste DTM zege direct leider kampioenschap
René Rast heeft zich op de Hungaroring zelf overtroffen. Voorafgaande aan het seizoen had de man uit het Duitse Minden zich een paar punten en twee Top 10 klasseringen ten doel gesteld. Tijdens het derde weekend in Boedapest pakte de Audi-coureur in R2 niet alleen de zege maar ook nog eens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Voor de tweede wedstrijd op de Hungaroring pakte Rast andermaal de pole en nam met een raketstart de leiding. Na de eerste reguliere stop in de 12e ronde viel Rast naar de vijfde plek achter Mattias Ekström terug. Vier ronden voor het einde pakte Rast definitief de leiding toen hij de Zweed ijskoud bij start/finish passeerde. René Rast: "Met de DRS was het wel gemakkelijk om naast hem te rijden. Hij heeft zich een beetje verdedigd maar wij hebben het beiden clever opgelost zonder dat wij beiden veel tijd verloren. Naar dit moment heb ik eeuwig gewerkt. Mattias had een totaal andere strategie maar het is nu veel te vroeg om over de titel na te denken. Het is wel bijzonder om aan de leiding te staan. Dit had ik voor het begin van het seizoen nauwelijks durven dromen."

Mattias Ekström pakte het sportief op. "Met mijn vroege stop had ik zeker kans om te winnen. Maar aan het einde heb ik gewoon met een stomp wapen gestreden. Hij heeft gewoon gewacht tot mijn banden overleden waren.René heeft zijn slag geslagen en mij gepasseerd. Perfect is anders maar het resultaat is gewoon in orde" Audi Sportdirecteur Dieter Gass was behoorlijk onder de indruk. "Gewoon waanzin van wat René hier heeft laten zien."

De Belg Maxime Martin, die gisteren nog in een "omstreden situatie" verwikkeld was, bezorgde BMW de derde podiumplek. Ten gevolge van de startchaos in R1 werd Martin voor R2 drie plekken naar achteren gezet en moest tot overmaat van ramp ook nog eens vanaf de laatste startplek beginnen. Met een agressieve wedstrijdstrategie behaalde Martin in R2 een uitstekende derde plek. Bij BMW besloot men om Martin al in de eerste ronde voor een bandenstop naar binnen te halen. Een strategie die beloond werd.

A177210 full
Raketstart van Rast op de Hungaroring. Ruim 39.500 bezoekers volgens de DTM statistieken.

Maxime Martin: "Dit was een zware wedstrijd. Vanaf de laatste startplek heb je niets te verliezen. Daarom probeerden wij iets anders uit. Zoveel mogelijk pushen om zoveel mogelijk uit de wedstrijd te halen. Met de banden verrichtte mijn crew fantastisch werk. Ze hielden het tot het einde uit en ik kon op het gas blijven. Een goed antwoord op de gebeurtenissen gisteren. "Met Nico Müller en Jamie Green vinden we maar liefst vier Audi's in de Top 5 terug. Paul di Resta eindigde als zesde.

Teleurstellend weekend voor Auer
Voor Lucas Auer werd het een teleurstellend weekend. In de beginfase bevond de Oostenrijker zich nog op de zesde plek maar verknalde zijn pitstop volledig. Bij het binnenkomen verremde Lucas zich en reed bijna één van zijn crewleden ondersteboven. De auto stond dan ook zo scheef dat dat zijn crew behoorlijk veel moeite had om de banden te wisselen. Het leverde een behoorlijk tijdverlies op. Maar Auer moest uiteindelijk toch opgeven.

Auer: "Aan het begin had ik een paar kleine probleempjes die steeds erger werden. Daarop heb ik besloten om op safe te gaan en de auto aan de kant te zetten. Ik verremde mij bij mijn pitstop maar soms gebeuren die dingen gewoon. Gelukkig hebben we nog zes raceweekends te gaan. Dus we kunnen nog steeds meespelen." Wegens het in gevaar brengen van zijn eigen crew was Auer ook nog eens "under investigation" Geen best weekend.

Martin P3
Prachtige wedstrijd van Maxime Martin. Een strategische gok leverde een podiumresultaat op.

Uitslag
1. Rene Rast Audi 58:01.592
2. Mattias Ekström Audi +01.041
3. Maxime Martin BMW +01.506
4. Nico Müller Audi +01.861
5. Jamie Green Audi +05.772
6. Paul Di Resta Mercedes-AMG +07.884
7. Timo Glock BMW +08.694
8. Robert Wickens Mercedes-AMG +11.999
9. Gary Paffett Mercedes-AMG +12.653
10. Mike Rockenfeller Audi +13

Stand na 6 races:
1. Rene Rast (Audi RS5 DTM) 70
2. Lucas Auer (Mercedes-AMG C63 DTM) 69
3. Jamie Green (Audi RS5 DTM) 65
4. Mattias Ekström (Audi RS5 DTM) 62
5. Gary Paffett (Mercedes-AMG C63 DTM) 54
6. Mike Rockenfeller (Audi RS5 DTM) 54
7. Timo Glock (BMW M4 DTM) 49
8. Paul di Resta (Mercedes-AMG C63 DTM) 45
9. Robert Wickens (Mercedes-AMG C63 DTM) 42
10. Nico Müller (Audi RS5 DTM) 33
11. Maxime Martin (BMW M4 DTM) 32
12. Marco Wittmann (BMW M4 DTM) 24
13. Edoardo Mortara (Mercedes-AMG C63 DTM) 21
14. Bruno Spengler (BMW M4 DTM) 17
15. Maro Engel (Mercedes-AMG C63 DTM) 3
16. Tom Blomqvist (BMW M4 DTM) 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet