Sportscars

Sportscars: Porsche behaalt 19e overwinning in Le Mans, grandioos succes Ho Pin Tung met LMP2-klassewinst en tweede plaats algemeen

170618 Le Mans orsche2
Timo Bernhard, Earl Bamber en Brendon Hartley zorgden voor de 19e overwinning voor Porsche.

Ondanks dat de auto gisteravond vanwege een probleem met de hybride-aandrijving van de voorwielen bijna een uur in de pits stond, hebben de Duitser Timo Bernhard en de Nieuw-Zeelanders Earl Bamber en Brendon Hartley met de nummer 2-Porsche met een afstand van 367 ronden de 85e editie van de 24 Uur van Le Mans op hun naam geschreven. Voor Porsche is het de 19e overall-zege in Le Mans en de derde overwinning op rij. Bernhard won in 2010 al een keer met Audi, Bamber maakte in 2015 deel uit van het winnende Porsche-team. Voor Hartley is het zijn eerste zege in Le Mans. Nederlands succes is er dankzij Ho Pin Tung, die met de nummer 38-Jackie Chan DC Racing-Oreca zelfs een tijdje aan de algehele leiding reed en, nadat vrijwel alle LMP1's waren uitgevallen, met een LMP2 uiteindelijk als tweede algemeen geklasseerd werd. Tevens wonnen Tung en zijn teamgenoten, de Fransman Thomas Laurent en de Brit Oliver Jarvis, de LMP2-klasse. Ook alle overige Nederlanders haalden de finish: de Racing Team Nederland-Dallara met Jan Lammers en Frits van Eerd werd heel keurig elfde in de klasse. Met veel achterstand na tal van problemen eindigden de ARC Bratislava-Ligier met Rik Breukers en de Keating Motorsports-Riley met Jeroen Bleekemolen respectievelijk als voorlaatste en laatste in de klasse. In GTE-Pro ging de strijd in de laatste 45 minuten tussen de nummer 63-Corvette (Magnussen/Garcia/Taylor) en de nummer 97-Aston Martin (Turner/Adam/Serra), waarbij Johnny Adam in een dramatische finale de strijd in het voordeel van Aston Martin besliste. In de GTE-Am-klasse was er Belgisch succes voor Dries Vanthoor, die samen met zijn teamgenoten Robert Smith en Will Stevens in de JMW-Ferrari de klasse won.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Later meer.

Reacties

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 juni 2017 18:01

  Ho Pin Tung is niet alleen een een geweldig mens, hij is ook nog eens een fantastische coureur. Wat een succes, het is hem gegund! Volgend jaar in LMP1?!

  • 4
  • 0
   
  Karlo Quist 18 juni 2017 18:45

  De mooiste klasse en het meest spannend zijn toch de GT's. 24 uur lang close racen, ik heb van die wedstrijd toch het meest genoten. En dan ook nog in de laatste ronde pas beslist.

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 juni 2017 19:09

  Blamage voor LMP1 en Porsche waar zoveel geld in om gaat. Sta je dan op het podium met chinezen en stripfiguren die het geweldig hebben gedaan voor een fractie van het geld!

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 juni 2017 19:42

  Porsche wint voor de derde keer op rij dus met die blamage valt het wel mee, toch? Het is maar hoe je het bekijkt. Voor ons Nederlanders jammer dat Ho-Pin onder Chinese licentie rijdt, hij zet de snelste ronde neer in het zeer competatieve LMP2-veld en heeft weer eens laten zien in deze klasse tot de absolute toppers te horen. Wellicht lonkt inderdaad een LMP1-zitje in de toekomst? Overigens ook weer een rijder die in de formule-wagens nooit echt uit de verf kwam maar in de sportscars helemaal thuis is. Aardige gozer, dit fraaie succes is hem van harte gegund! Vraag me trouwens af of zijn teamgenoot Laurent volgend jaar nog steeds als zilveren rijder te boek staat, die gaat wel verdomd hard voor een "amateur"... Uiterst teleurstellend overigens het optreden van de enige Riley, daar was al niet veel van te verwachten maar dit viel echt niet mee. Iemand als Bleekemolen gun je gewoon een betere auto.

  • 3
  • 0
   
  ace1 18 juni 2017 19:45

  Nicolas Lapierre die zal wel zijn ontslag krijgen bij Toyota na die na die aanrijding 's nachts met de Manor LMP2, da's al voor de zoveelste keer dat hij zijn team dupeert door een wilde rijstijl. De geruchten gaan da Robin Frijns een stoeltje krijgt bij Toyota.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet