V8 Supercars

V8 Supercars: Dubbeloverwinning DJR Team Penske in Darwin. Coulthard nu al op titelkoers? (kort)

In een wedstrijd die bol stond van de incidenten pakte Fabian Coulthard de overwinning. Teamgenoot Scott McLaughlin eindigde als tweede. Een crash van Rick Kelly in de 18e ronde bepaalde eigenlijk het verdere wedstrijdverloop.

Tekst: Willem J. Staat
Foto: PR

Fabian-Coulthard-win
Fabian Coulthard. Nu al op titelkoers in de Supercars? Het lijkt er wel op.


Dubbeloverwinning DJR Team Penske in Darwin.Coulthard nu op titelkoers?
Een vroege stop van Fabian Coulthard in de vijfde ronde legde in feite de basis voor zijn overwinning. In de vijfde ronde besloot de Shell V Power Racing-coureur al voor zijn eerste stop naar binnen te komen. David Reynolds pakte kortstondig de leiding en moest zijn positie aan SVG afstaan. Voor SVG werd het met een klapband, een gebroken stuurinrichting en een crash met Garth Tander geen beste dag op Darwin. Voor Coulthard betekende het zijn derde Supercar-overwinning dit seizoen en heeft nu 34 punten voorsprong op Jamie Whincup. SVG heeft meer dan 187 punten achterstand op de koplopers in het kampioenschap.

Een goede strategische wedstrijd leverde Craig Lowndes vanaf een 18e startplek als nog een zevende positie op. Tot aan de crash met SVG was ook Garth Tander vanuit de achterste regionen goed onderweg.

Aan kop zorgden Scott McLauglin en Rick Kelly voor voldoende spektakel. McLaughlin slaagde er niet in om Kelly's Nissan van de kop te verdringen en moest op het gras. De DJR Team Penske-rijder viel naar de zesde plek terug. Toen bij Kelly korte tijd later het gaspedaal bleef hangen en crashte, kon McLaughlin in de pitlane verloren terrein goed maken.

In de slotfase wist McLaughlin teamgenoot Coulthard tot op 0.3 secs. te benaderen maar kwam uiteindelijk te kort.Vooral in de beginfase van de wedstrijd was er het nodige duw- en trekwerk. PRA Ford-coureur Mark Winterbottom duwde Dale Wood er vanaf. Ook Garth Tander's GRM Holden erbij betrokken was. James Courtney liet Todd Kelly's Nissan in de rondte gaan en alsof dat nog niet genoeg was, werd ook Macauley Jones het slachtoffer van Courtney's acties. De TWR Holden-coureur kreeg een 15 seconden penalty opgelegd. Een touché tussen SVG, Garth Tander en Jason Bright resulteerde in de definitieve opgave van SVG.

Uitslag
1. Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 42 ronden  52:28.2817
2. Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 42 ronden 52:28.6593
3. Holden Nick Percat Holden Commodore VF 42 ronden  52:29.6271
4. Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 42 ronden 52:30.0508
5. Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 42 ronden 52:30.6006
6. Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 42 ronden 52:32.4742
7. TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 42 ronden  52:37.0589
8. Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 42 ronden 52:37.6309
9. Wilson Security Racing GRM James Moffat Holden Commodore VF 42 ronden  52:38.1997
10. Preston Hire Racing Lee Holdsworth Holden Commodore VF 42 ronden 52:38.9260

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet