BTCC

BTCC: Ashley Sutton schittert op Croft . Zware kwalificatiecrash overschaduwt zondagraces

winnaar-btcc-croft

Adrian Flux Subaru Racing coureur Ashley Sutton schoot zichzelf omhoog in het Dunlop MSA British Touring Car Championship, na winst en twee tweede plaatsen op het circuit van Croft. Colin Turkington en Mat Jackson reden naar de andere twee hoofdprijzen op het North Yorkshire circuit. De drie wedstrijden van zondag werden echter overschaduwt na het dramatisch ongeluk tijdens de zaterdag kwalificatie, waarbij drie rijders naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd.


Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PRDrama tijdens kwalificatie
Na slechts negen minuten werd de kwalificatie door een rode vlag stilgelegd. Op het snelle gedeelte door Barcroft verloor de Ford Focus van Luke Davenport , na een uitstap door het gras, olie op de natte baan. De gladde baan zorgde gelijk voor spinnende wagens. Een flink aantal rijders werd passagier in hun eigen wagen en gleed van de baan. Grootste slachtoffers van de zware impacts waren Davonport, Jeff Smith's Honda en de MG van Aron Taylor-Smith. Andere betrokkenen konden met schade de pits nog bereiken. Na een lange reddingsactie werden de drie ongelukkige rijders uit hun wagen gehaald en naar het James Cook in Middlesbrough ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Aron Taylor-Smith (#40 MG Racing RCIB Insurance) brak zijn linkerbeen en liep een hersenschudding op. Na een uitgebreid onderzoek mocht de rijder zaterdagavond laat het ziekenhuis verlaten.
Luke Davenport (#300 Team Shredded Wheat Racing with Duo) ligt op de intensive care in een kunstmatige coma, is ernstig gewond maar in een stabiele toestand. De rijder heeft meerdere borst verwondingen, een beschadigde long, een gebroken rechter been, een gebroken bekken, een gebroken rechter arm en een hersenschudding.
Jeff Smith (#55 Eurotech Racing) heeft ook ernstige verwondingen, maar is ook in een stabiele toestand, met meerdere borst verwondingen, schouderwonden en een hersenschudding.
Volgens de laatste medische berichten via de BTCC-site zijn de bovengenoemde verwondingen ernstig, maar niet onmiddellijk levensbedreigend.

publiek

Race 1
Na de start van de eerste wedstrijd op zondag reed de talentvolle jonge Ashley Sutton, gestart vanaf poleposition, ondanks druk van tweevoudig kampioen Turkington, naar zijn tweede overwinning in dit seizoen. Sutton en Turkington waren de gehele race aan het strijden, waarbij het verschil niet verder opliep dan een paar tienden. Team BMW's Turkington probeerde verschillende keren om de Subaru van zijn rivaal te passeren, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. De derde podiumplaats ging naar Team Shredded Wheat Racing with Duo's van Mat Jackson.

start-btcc-croft

Race 2
In de tweede race werd de rolverdeling omgedraaid. Het was nu de beurt aan Turkington om te zegevieren met Sutton op een tweede plaats. De BMW 125i M Sport coureur kreeg het echter niet cadeau. Zij aan zij, deurkruk aan deurkruk reden de twee kemphanen richting chicane waarbij Turkington de bovenliggende partij werd en de leiding nam voor poleman Sutton en derde rijder Rob Collard. Deze drie rijders namen het voortouw en reden weg van hun achtervolgers. King of Croft Turkington won de wedstrijd, wat zijn twaalfde zege is op dit circuit.

start2-btcc

Race 3
Team Shredded Wheat Racing with Duo rijder Jackson reed naar zijn eerste overwinning van dit seizoen in de afsluitende race, nadat hij eerst had afgerekend met poleman Ollie Jackson en in de slotfase een aanval van Sutton overleefde.
De AmD Audi van Ollie Jackson was na de start het beste weg en hield aanvallende gele Ford Focus van naamgenoot Matt achter zich. De Audi S3-rijder pareerde zich prima, ook na een vroege safetycarperiode. Een droom om uiteindelijk toch een keer te winnen viel in de derde ronde in duigen.

Mat Jackson sleurde zijn Ford aan de binnenkant van de Audi in Sunny en de beide wagens raakten elkaar. Door dit contact gleed Ollie Jackson's wagen in het gras en kwam weer als tiende de baan op. Weg droom, weg overwinning.
De winnaar van de eerste race Sutton was in goede doen en passeerde in de zevende ronde zijn Subaru teamgenoot Jason Plato in de laatste chicane voor de derde plaats. Daarna duurde het niet lang voordat de Handy Motorsport Toyota van Rob Austin er aan moest geloven na een inhaalactie aan de buitenkant van Clervaux.

jackson-zij-aan-zij

De jacht op koploper Matt Jackson werd geopend en het duurde niet lang voordat de Subaru de Ford had bereikt. Zij aan zij reden beide koplopers op weg naar de laatste chicane, waar de ervaren Jackson zijn veel jongere rivaal naar de buitenkant van de bocht dreef om uiteindelijk met minimaal verschil deze memorabele wedstrijd te winnen. Het was de 250-ste overwinning voor Ford in de BTCC.

turkington

De sensatie was nog niet over nadat Austin en Plato, heftig strijdend voor de laatste podiumplaats, deur aan deur over de finish kwamen. Plato won deze strijd met slechts een verschil van 0.041s.

Een eenvoudige vijfde, vierde en negende positie zorgden ervoor dat regerend kampioen Gordon Shedden nog steeds koploper blijft in de titelstrijd. Team BMW's Rob Collard en Colin Turkington liggen op respectievelijk 11 en 12 punten achterstand, terwijl Sutton nu naar een vierde positie is gestegen met maar acht punten verschil.

De BTCC heeft nu een pauze van zeven weken voordat de strijd eind juli op Snetterton weer wordt voortgezet.

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 13 – Croft
1. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 15 ronden
2. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +0.671s
3. Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +8.653s
4. Rob COLLARD (GBR) Team BMW +11.307s
5. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +11.858s
6. Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +12.984s
7. Josh COOK (GBR) MG Racing RCIB Insurance +18.764s
8. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +19.585s
9 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +19.995s
10. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +35.408s

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 14 – Croft
1. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW 15 ronden
2. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +2.445s
3. Rob COLLARD (GBR) Team BMW +2.890s
4. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +14.954s
5. Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +17.864s
6. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +18.029s
7. Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +21.310s
8. Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +22.523s
9. Ollie JACKSON (GBR) AmDtuning.com with Cobra Exhausts +23.920s
10. Martin DEPPER (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +24.265s

winnaar-btcc

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 15 – Croft
1. Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo 16 ronden
2. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +0.877s
3. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +16.032s
4. Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +16.073s
5. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +16.517s
6. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +16.779s
7. Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +17.575s
8. Rob COLLARD (GBR) Team BMW +19.360s
9. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +21.336s
10. Ollie JACKSON (GBR) AmDtuning.com with Cobra Exhausts +21.800s

honda-btcc

Stand:
1. Gordon Shedden (Halfords Yuasa Racing) 188
2. Rob Collard (Team BMW) 177
3. Colin Turkington (Team BMW) 176
4. Ashley Sutton (Adrian Flux Subaru Racing) 168
5. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 140
6. Matt Neal (Halfords Yuasa Racing) 135
7. Andrew Jordan (BMW Pirtek Racing) 128
8. Rob Austin (Handy Motorsport) 109
9. Mat Jackson (Team Shredded Wheat with DUO) 102
10. Adam Morgan (Ciceley Motorsport) 101
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet