Formula 4

Formule 4: Overwinningen voor Armstrong, Drugovich en Vips op de Red Bull Ring

Premapower Racing 2 en VAR 1. Dat was de uitslag na drie F4 races op de Red Bull Ring waar Premapower-coureur Juri Vips na het winnen van de derde wedstrijd tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap nam. Felipe Drugovich pakte in R2 voor het team van VAR zijn tweede seizoensoverwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Sport

R3
Zoals altijd veel spektakel in het Duitse F4 kampioenschap.


Overwinningen voor Armstrong, Drugovich en Vips op de Red Bull Ring
De allereerste wedstrijd op de Red Bull Ring dit weekend moest al na één ronde vanwege een flinke crash in de openingsronde met code rood worden afgebroken. Na een onderbreking van ruim 20 minuten kon er opnieuw gestart worden. De Nieuw Zeelander Marcus Armstrong (Premapower) nam direct de leiding, en stond die ondanks een neutralisatie, niet meer af. Zowel de Zuid Afrikaan Jonathan Aberdein (Motopark) als de Braziliaan Felipe Drugovich (VAR) zorgden met hun gestrande bolides voor deze onderbreking. Michael Waldherr eindigde als tweede. Kami Laliberté pakte voor VAR de derde plek. Job van Uitert was bij een incident betrokken en viel naar P20 terug maar wist zich binnen enkele ronden alsnog naar de 12e plek op te werken.

Race 2
In de tweede wedstrijd wist de Braziliaan Felipe Drugovich de beide Premapower auto's van zowel Juan Manuel Correa als Marcus Armstrong te verslaan en was tevens de eerste coureur die dit jaar zijn tweede seizoensoverwinning wist te behalen. Met een perfecte start ging Drugovich al op de eerste meters aan Nicklas Nielsen en polesitter Marcus Armstrong voorbij. Vervolgens profiteerde Drugovich van het gevecht tussen Armstrong en Aberdein, waardoor hij iets afstand kon nemen. Na contact tussen Andreas Estner en Louis Gachot moest de wedstrijd ruim vijf minuten lang geneutraliseerd worden. Na een korte herstart moest er vanwege een crash in de start van het veld opnieuw geneutraliseerd worden. Met nog 15 minuten te gaan profiteerde Drugovich van het interne Premapower teamduel tussen Juan Manuel Correa en Marcus Armstrong, dat in het voordeel van de Amerikaan beslist werd. Zeker omdat zijn teamgenoot onder flinke druk van de Zuid Afrikaan (Motopark) Aberdein stond. Job van Uitert en Leonard Hoogenboom vielen na een touché uit.

2017 Drugovich
Felipe Drugovich won de tweede wedstrijd. Hij kreeg enkele goede tips van Felipe Nasr.

De derde wedstrijd leverde een overwinning op voor Juri Vips die vanaf een zevende startplek vertrokken was. Aanvankelijk nam de Amerikaan David Malukas (Motopark) de leiding, gevolgd door gaststarter Kush Maini (Jenzer Motorsport) maar beiden verdwenen snel uit beeld. Maini verremde zich in de slotfase en viel ver terug. De safetycar moest tweemaal in actie komen maar in het wedstrijdverloop veranderde er nauwelijks iets meer en Vips pakte onbedreigd zijn eerste seizoensoverwinning. Kami Laliberté eindigde voor VAR als vierde. Evenals in R2 vielen zowel Van Uitert en Hoogenboom uit.

Commentaren:
Marcus Armstrong (na zijn eerste overwinning): "Dat ik deze overwinning met mijn team mag vieren voelt goed aan. Ik droom natuurlijk van de titel maar voorlopig tellen alleen maar de overwinningen. Ik heb eigenlijk niet echt meegekregen van wat er nu allemaal achter mij gebeurd is."

Felipe Drugovich: Felipe Nasr heeft mij met zijn F1 ervaring veel tips gegeven. Heeft mij erg verheugd dat hij dit kon meemaken. Maar de overwinning heb ik natuurlijk aan dit team te danken dat echt perfect werk geleverd heeft."

Juan Manuel Correa: "Dit jaar voor het eerst op het podium. De eerste seizoenswedstrijden verliepen echt moeilijk. Prachtig om hier op het podium te staan."

Juri Vips (na zijn overwinning): "In de kwalificatie moeten wij onszelf gewoon verbeteren. In tegenstelling tot de wedstrijd ging dit niet echt goed en je kunt je echt geen fouten permitteren."

Race 1
1. Marcus Armstrong Prema Powerteam 37:39.770
2. Michael Waldherr Neuhauser Racing + 1.760
3. Nicklas Nielsen US Racing + 2.389
4. Juri Vips Prema Powerteam + 2.832
5. Kami Laliberte-Moreira Van Amersfoort Racing + 3.162
6. Lorenzo Colombo Bhaitech Racing + 4.592
7. Lirim Zendeli ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 7.054
8. Kim Luis Schramm US Racing + 7.478
9. Kush Maini Jenzer Motorsport + 8.005
10. David Malukas Motopark + 10.254

Race 2
1. Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing  30:41.134
2. Juan Manuel Correa Prema Powerteam + 1.424
3. Marcus Armstrong Prema Powerteam + 3.698
4. Jonathan Aberdein Motopark + 4.111
5. Juri Vips Prema Powerteam + 4.633
6. Michael Waldherr Neuhauser Racing + 4.917
7. Kami Laliberte-Moreira Van Amersfoort Racing + 5.653
8.  Nicklas Nielsen US Racing + 6.409
9.  Fabio Scherer US Racing + 6.778
10. Julian Hanses US Racing + 7.166

003Vipssolo

Juri Vips, winnaar en leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Race 3
1. Juri Vips Prema Powerteam 30:47.653
2.  Nicklas Nielsen US Racing + 0.473
3.  Marcus Armstrong Prema Powerteam + 1.007
4.  Kami Laliberte-Moreira Van Amersfoort Racing + 1.046
5.  Lirim Zendeli ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 1.360
6.  Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing  + 1.858
7.  Kim Luis Schramm  US Racing + 2.292
8.  Julian Hanses US Racing + 2.511
9.  Frederik Vesti Van Amersfoort Racing + 2.620
10. Fabio Scherer  US Racing + 3.112

Stand:
1. Juri Vips 119
2. Felipe Drugovich 102
3. Marcus Armstrong 90
4. Nicklas Nielsen 83
5. Julian Hanses 67
6. Kim Luis Schramm 66
7. Kami Laliberte-Moreira 61
8. Juan Manuel Correa 56
9. Lirim Zendeli 53
10. Jonathan Aberdein 46

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet