NASCAR

NASCAR: Doorbraak Ryan Blaney op Pocono. Zware crash Jimmie Johnson

Na Austin Dillon en Ricky Stenhouse Jr. is Ryan Blaney de derde rijder die dit jaar zijn eerste Cup-zege weet te behalen. De nieuwe generatie is dit jaar duidelijk gearriveerd. Blaney versloeg Kevin Harvick in de slotfase. Een zware crash van Jimmie Johnson en Jamie McMurray zorgde ervoor dat de wedstrijd geruime tijd met Code Rood onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start
De Toyota's vertrokken vanaf de eerste startrij.


Doorbraak Ryan Blaney op Pocono. Zware crash Jimmie Johnson
In een adembenemende eindstrijd wist Ryan Blaney met de No 21 Wood Brothers Racing Ford 2014 kampioen Kevin Harvick te verslaan. Na een herstart in de 148e van de 160 ronden tellende wedstrijd ging Blaney eerst aan polesitter Kyle Busch(op oude banden) en vervolgens aan Kevin Harvick voorbij. Blaney versloeg Harvick met een voorsprong van 0.139 secs. Blaney is overigens de 19e coureur die voor het team van de legendarische Wood Brothers een Sprint Cup-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Met het winnen van de 2011 Daytona 500 was Trevor Bayne in 2011 de laatste coureur die voor dit team een wedstrijd won.

Nadat Blaney aan Harvick voorbij was gegaan, kon laatstgenoemde alleen maar hopen op een fout van zijn tegenstander. Die kwam er niet meer. Bovendien waren Harvick's remmen overigens niet goed genoeg meer.

2017 Blaney Doorbraak van Ryan Blaney met het team van de legendarische Wood Brothers familie

Kevin Harvick: "Met de remmen moest je heel voorzichtig omgaan. Daar was ik mij heel goed van bewust. De No 21 Blaney ging gewoon sneller door de bochten heen en als ik iemand passeerde, kon ik alleen maar hopen dat hij naar beneden zou gaan. Hij maakte geen enkele fout en wist de leiding te behouden."

Ryan Blaney: "Deze droom overtreft alle verwachtingen. Ik ben ermee opgegroeid dat mijn vader Dave racete en het is nu wel ontzettend "cool" om met de Wood Brothers in Victory Lane te staan. Prachtig om dit op een baan die te doen die dicht bij mijn thuis in Ohio ligt."Zware crashes door remproblemen
Drie Chevrolets werden door remproblemen uitgeschakeld. Zowel Jimmie Johnson als Jamie McMurray trapten in de 95e ronde vrijwel gelijktijdig door hun remmen heen. In zevende positie stuurde Johnson zijn auto naar beneden over het gras om de snelheid te verminderen en ging alsnog met meer dan 200 de muur in. Johnson moest door de safetycrew uit zijn auto gehaald worden en had even een moment nodig om tot zichzelf te komen. In negende positie ging ook de Ganassi-Chevrolet van Jamie McMurray er vanaf en vatte ook nog eens vlam. In de 141e ronde verloor Kasey Kahne's Chevrolet eveneens zijn remmen, maar Kahne slaagde erin om langs de muur de snelheid eruit te halen. Alle rijders bleven ongedeerd.

2017 Finish
Een historische finish.

Het openingssegment leverde een overwinning voor polesitter Kyle Busch op. Daarachter volgden Kevin Harvick, Brad Keselowski en Jimmie Johnson. Het tweede segment kwam na een shoot out van één ronde op naam van Kyle Larson te staan.

Achter Blaney en Harvick eindigde Rookie Erik Jones als derde in de No 77 Furniture Row Toyota. Daarachter volgden Kurt Busch en Brad Keselowski. Darrell Wallace maakte bij het team van Petty Motorsports Ford zijn Cup-debuut en werd ondanks drie pitlane penalties als 26e geklasseerd.

2017 VL
Met zeven Monster Energy Girls in Victory Lane. Dan ben je wel gedrev en om te winnen.

Uitslag
1. Ryan Blaney Ford 160 ronden
2. Kevin Harvick Ford 160 ronden
3. Erik Jones Toyota 160 ronden
4. Kurt Busch Ford 160 ronden
5. Brad Keselowski Ford 160 ronden
6. Martin Truex Jr Toyota 160 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 160 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 160 ronden
9. Kyle Busch Toyota 160 ronden
10. Matt Kenseth Toyota 160 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet