GT

GT: Ekris Motorsport en Las Moras Racing succesvol in GT4 European Series Northern Cup

A38I6916

Ekris Motorsport en Las Moras Racing zorgden dit weekeinde voor Nederlands succes op de Red Bull Ring tijdens het derde weekeinde van de GT4 European Series Northern Cup. Beide teams wisten op het Oostenrijkse circuit hun klasse te winnen en staan daardoor halverwege het seizoen bovenaan in de strijd om de titels. Voor Equipe Verschuur eindigde het weekeinde in mineur na een crash.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Chris Schotanus

Het raceweekend op de Red Bull Ring begon met een wijziging van het reglement. Voorafgaand aan de vrije trainingen werd door op verzoek van en door de teams gestemd over de introductie van een zogeheten Silver Cup voor Silver-Silver line-ups. Het voorstel werd uiteindelijk goedgekeurd, waardoor de Pro-AM klasse werd gesplitst in een kampioenschap voor echte Pro-AM teams en de teams met jonge, snelle talenten met een zilveren FIA rating in hun team. Het gevolg is dat ook de echte gentlemen-rijders nu voor een overwinning en bekers kunnen strijden.

A38I4669
De McLaren 570S GT4s van Equipe Verschuur en Bullitt Racing

Een van die Pro-AM teams, het onder Spaanse vlag uitkomende Bullitt Racing, was met de McLaren 570S GT4 vanaf het eerste moment snel. De Britse rijder Andy Meyrick zetten in beide vrije trainingen de snelste ronde en was ook in de eerste kwalificatie het snelste. Door een straf kon Meyrick de eerste race echter niet vanaf de pole position vertrekken. Het leverde Duncan Huisman uiteindelijk de beste startplek op voor Race 1.

In de eerste race van het weekeinde was het al snel over en uit voor Equipe Verschuur. Finlay Hutchison raakte een tegenstander en ging hard van de baan, waarbij de McLaren 570S GT4 stevige schade opliep en het direct duidelijk was dat reparatie (in Oostenrijk) niet mogelijk zou zijn. Na slechts enkele honderden meters was het daardoor al gedaan door de mannen van Frans Verschuur.

A38I6559 1
De start van de eerste race op de Red Bull Ring. De Nederlandse teams vooraan

Duncan Huisman en Ricardo van der Ende konden de snelle Andy Meyrick niet achter zich houden en al snel reed de Bullitt Racing McLaren aan de leiding. Na de pit stops kon Stephen Pattrick echter niet het tempo van Meyrick aanhouden, waarna Max Koebolt het gat dichtreed. Net op het moment dat de Nederlander zijn aanval wilde inzetten, dook de McLaren de pits in voor een straf en kreeg Ekris Motorsport de leiding bijna kado.

Na een late safety car maakte Koebolt geen fout en wist hij Luc Braams achter zich te houden. Het resulteerde in een Nederlandse 1-2 algemeen en twee Nederlandse teams die hun klasse wisten te winnen.

"Dit is echt uniek! Ekris Motorsport heeft zelf deze M4 GT4 ontwikkeld. Het heeft ons even geduurd om ons te krijgen waar we nu zijn, maar het was een genot om met deze auto te rijden. We blijven alles goed doen, de rest maakt wat foutjes en we komen we gewoon weer helemaal bovenaan terug," aldus een blije Ricardo van der Ende.

A38I6974

Bij Las Moras Racing was de blijdschap niet minder groot. De laatste overwinning van het team was nog met de Camaro en dus staken Huisman en Braams hun blijdschap niet onder stoelen of banken. "Het was een mooie race. Eindelijk dit jaar voor het eerst naar het podium, na wat ellende in Misano waar ik van pole mocht vertrekken en in ronde 1 eraf gehoekt werd," aldus Huisman. "Brands Hatch superleuke race, maar geen podium. Nu naar het podium, tweede overall, eerste in de klasse. Ik heb gewoon heerlijk gereden. We moesten en zouden naar het podium, de laatste keer was Pau vorig jaar en het was er dus gewoon weer tijd voor!"

A38I6533

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet