Formula E

Formule E: Sebastien Buemi wint R2 Berlijn ePrix na "unsafe release" Rosenqvist

Sebastien Buemi heeft de tweede wedstrijd van de ePrix Berlijn op zijn naam geschreven. De regerende kampioen kreeg de wedstrijd cadeau nadat de Zweed Felix Rosenqvist vanwege een "unsafe" release een tijdstraf van 10 seconden aan zin broek kreeg.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E/Mahindra

2017 Buemi 1
Ditmaal had Buemi het geluk aan zijn kant.

Sebastien Buemi wint R2 Berlijn na "unsafe release" Rosenqvist
Een bijna botsing met teamgenoot Nick Heidfeld in de pitlane kostte de Zweed Felix Rosenqvist de overwinning in R2 op Berlijn Tempelhof. Juist op het moment dat de Zweed wilde vertrekken blokkeerde hij de binnenkomst van teamgenoot Nick Heidfeld. Beide auto's stonden kort een beetje hulpeloos voor hun pitbox. Voldoende voor een sanctie van de wedstrijdleiding. Het kostte Rosenqvist de overwinning. Eigenlijk domineerde de Zweed van start tot finish en kwam als optische winnaar drie seconden eerder voor Buemi over de finish.

Sebastien Buemi: "Eigenlijk had Felix de overwinning verdiend. Maar na de diskwalificatie van gisteren ben ik erg verheugd dat het geluk nu onze kant is. Met zijn zesde seizoensoverwinning kon Buemi zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap op Lucas di Grassi verder uitbreiden. Nieuwkomer Rosenqvist staat achter Buemi en Di Grassi als derde genoteerd.

2017 Rosenqvist
Felix Rosenqvist was zwaar teleurgesteld.

Felix Rosenqvist: "Het was een lang en zwaar weekend. In een bijna perfecte run hielden wij de koppen bij elkaar. Wij beschikten over een werkelijk solide auto. Op de baan voelde die auto perfect aan. Zonder tijdstraf hadden we gewoon twee overwinningen behaald. Pech dat de wedstrijd op deze wijze moet eindigen. Als racer wil je dit gewoon niet. Het resultaat moet representatief zijn voor je prestatie op de baan. Qua performance zitten we er gewoon bij. Ik ben nu in staat om het gat met Nico Prost te vergroten en zelfs op de tweede plek lopen we in. Iedereen houdt ons nu goed in de gaten. Het spel verandert. Je kunt het niemand kwalijk nemen, maar het spel op papier te verliezen is niet bepaald in de zin van de sport."

Achter Rosenqvist en Di Grassi vochten Jose Maria Lopez, Sam Bird, Jean Eric Vergne en Daniel Abt een verwoed gevecht uit. In de 32e ronde ging Vergne in de fout en zowel Di Grassi als Daniel Abt gingen aan de Fransman voorbij. Maro Engel.

Voor Nick Heidfeld begon de dag met slechte werkende sensoren slecht. De Duitser kwalificeerde zich als 20e maar wist binnen enkele ronden acht plekken goed te maken. Uiteindelijk zou de Duitser nog als tiende eindigen.

2017 Di Grassi
Mooie wedstrijd van Lucas di Grassi.

Nick Heidfeld: "Een teleurstellende dag. Vanwege een probleem met de sensoren moest ik als laatste starten. Tijdens de kwalificatie had ik een sensorprobleem en als ik volgas ging had ik gewoon geen acceleratie en als ik moest acceleren moest ik mijn voet van de pedalen houden. Ik maakte vele posities goed. Tijdens mijn eerste stint beschikte ik over voldoende energie. Tijdens de pitstops botsten Felix en ik bijna tegen elkaar aan en ik wist dat hij zich in een goede uitgangspositie bevond waarop ik mijn stop opofferde om hem zo snel mogelijk weer uit de pits te krijgen. In het tweede gedeelte kon ik weer wat auto's inhalen."

Hoewel Maro Engel al vroeg uitviel, kreeg de Duitser vanwege de snelste wedstrijdronde alsnog een punt toegekend. Voor Andretti Amlin Racing werd het een dramatisch verlopen weekend. Antonio Felix da Costa en Robin Frijns konden in Berlijn niet echt potten breken. 16e en 17e op zaterdag en op zondag kwam Frijns niet verder dan een teleurstellende 18e plek.

Robin Frijns: "Van tevoren wisten we al dat het hier moeilijk zou worden. Zowel zaterdag als zondag waren zwaar. Antonio deed het iets beter, en eigenlijk weet ik ook niet waarom. Daarom ga ik uitgebreid de data checken en mij op New York focussen."

2017 Felix 2
Morele winnaar. Felix Rosenqvist.

Bij Di Grassi kreeg men vandaag de temperatuurproblemen onder controle. Lucas di Grassi: " Wij beschikten over een betere set-up dan op de zaterdag. Dit stelde mij in staat om vanaf een zevende plek naar P3 te rijden. Ik heb genoten van de vele duels die ik heb uitgevochten. Daniel Abt reed vrijwel de gehele tijd achter mij, maar ook hij reed een mooie wedstrijd."

Uitslag
1 Sebastien Buemi e.dams Renault 56m02.155s
2 Felix Rosenqvist Mahindra Mahindra 56m09.350s
3 Lucas di Grassi Abt ABT Schaeffler 56m13.017s
4 Daniel Abt Abt ABT Schaeffler 56m15.786s
5 Jose Maria Lopez Virgin DS-Virgin 56m22.479s
6 Jean-Eric Vergne Techeetah Renault 56m22.906s
7 Sam Bird Virgin DS-Virgin 56m24.114s
8 Nicolas Prost e.dams Renault 56m24.310s
9 Oliver Turvey NextEV NEXTEV TCR 56m37.104s
10 Nick Heidfeld Mahindra Mahindra 56m37.969s


2017 Buemi 2
Winnaar Buemi feest met de fans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet