GT

ADAC GT Masters: Corvette dubbeloverwinning. Thuiszege GRT. Lucas Auer imponeert op de Red Bull Ring

Een Oostenrijks feestje op de Red Bull Ring. Het Grasser Racing Team behaalde met de combinatie Christian Engelhart/Rolf Ineichen in R2 een thuisoverwinning. DTM-coureur Lucas Auer imponeerde voor zijn thuispubliek in beide wedstrijden en het Callaway Corvette Team behaalde in R1 voor de eerste maal dit seizoen een schitterende dubbeloverwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport/AMG Customer Sport

Start R2
Start van R2 die leuk Oostenrijks podium opleverde.


Corvette dubbeloverwinning. Thuiszege GRT. Lucas Auer imponeert op de Red Bull Ring
De eerste ADAC GT Masters-wedstrijd op de Red Bull Ring leverde een dubbeloverwinning voor het Callaway Corvette Team op. De combinatie Gounon/Keilwitz pakte in R1 een overtuigende overwinning. Na een crash van Schütz Motorsport Porsche-rijder Alex McDowell(GB) moest de wedstrijd met ruim 15 minuten onderbroken worden. In de wedstrijdhelft leverden Lucas Auer en Sven Barth een fel gevecht om de tweede plek. Na de verplichte rijderswissel moest Auer's collega Sebastian Asch terrein aan de Callaway Corvette van Michael Häckländer prijsgeven en viel zelfs naar de vierde plek achter de Schnitzer BMW M6 GT3 van Phillipp Eng terug. Vanaf een achtste startplek wist de Schnitzer-combinatie Eng/Collard zich naar voren te werken. Tevens was het hun tweede seizoenspodium sinds de wedstrijd op Oschersleben.

Gounon
Evenals vorig jaar heeft de Callaway Corvette nu alweer de leiding in de tussenstand. Maar of ze in dit sterke veld kampioen gaan worden?

De combinatie Stolz/Ludwig eindigde met de Zakspeed Mercedes AMG GT3 als vijfde, gevolgd door de HTP Mercedes AMG GT3 van Assenheimer/Götz. Voor de leiders in de tussenstand van het kampioenschap zou het een dramatisch verlopen weekend worden. De Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 van de combinatie Renauer/Müller bezette in R1 korte tijd de tweede plek, maar kreeg vanwege een te korte pitstop een tijdstraf aan de broek. Zij werden nog als twaalfde geklasseerd. In R2 vielen zij met een lekke band uit.

In R2 zegevierde de GRT Lamborghini van de combinatie Engelhart/Ineichen vanaf pole. Christian Engelhart wist in het eerste wedstrijdgedeelte direct een voorsprong van meer dan zeven seconden op zijn achtervolgers op te bouwen. Nadat de Zwitser Ineichen het stuur had overgenomen smolt de voorsprong tot minder dan 3.6 secs. maar voor de eindklassering maakte het verder weinig meer uit. Alhoewel Ineichen nog in de uitloopronde stilviel en niet op eigen kracht Parc Fermé wist te bereiken. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 170 km/u was dit in de geschiedenis van de ADAC GT Masters de snelst verlopen wedstrijd.

2017 Lucas Auer Lucas Auer gaf voor zijn landgenoten een mooi visitekaartje af.

Met de combinatie Auer/Asch behaalde BWT Mücke Motorsport direct haar eerste podiumresultaat dit seizoen. Na de verplichte pitstop leverde Auer een fantastisch gevecht met merkgenoot Patrick Assenheimer die in de slotfase ook nog ten prooi viel aan de Corvette van Jules Gounon. Daardoor namen Gounon/Keilwitz in de tussenstand van het kampioenschap de leiding over, gevolgd door de Schnitzer-combinatie Collard/Eng.

Jules Gounon na R1: " Het Callaway Team heeft fantastisch werk verricht. De auto ligt uitstekend op de Red Bull Ring. Het leek wel alsof deze auto speciaal voor de Red Bull Ring gebouwd was. In het begin had ik een mooi duel met Lucas Auer."
Daniel Keilwitz: " Voor ons een superwedstrijd. Jules heeft goed werk verricht. Vanaf pole heeft hij P1 goed verdedigd zodat ik alleen maar hoefde over te nemen. Ook bij de safetycarfases verliep alles perfect.

2017 Assenheimer
Een beetje verliezer. Patrick Assenheimer.

Teameigenaar Gottfried Grasser: "Een fantastische dag. Gisteren lukte het niet maar vandaag is voor ons alles perfect verlopen. Al in de kwalificatie slaagde Christian erin om een fabelachtige rondetijd te fabriceren. Het tweede wedstrijdgedeelte was zenuwslopend omdat we met pk-verlies en een overslaande motor te kampen hadden Wij hebben ons nagels afgebeten want we waren niet van overtuigd dat we over de streep zouden komen. Maar het lukte en wij zijn superblij."

Rolf Ineichen: "Dank aan het gehele team. Wij hebben gewoon geluk gehad dat wij überhaupt nog over de finish gekomen zijn. Gedurende mijn stint had ik een overslaande motor waardoor mijn rondetijden steeds langzamer werden. De laatste ronde was erg moeilijk. Daarom hadden wij dan ook besloten om de auto direct na de finish stil te zetten."

2017 Indy Dontje
Goede tweede wedstrijd van Dontje/Kirchhöfer in R2.

Lucas Auer: "De ADAC GT Masters is werkelijk een Top race serie. Met dit resultaat in de AMG GT3 ben ik meer dan gelukkig. Prachtig om de tweede race met een podium af te sluiten. Zeker omdat het weekend al zo goed met een tweede plek in de eerste kwalificatie begon.

Maximilian Götz: "Een solide start in R2. Patrick Assenheimer wist P3 lang te verdedigen. Maar meer dan een vierde plek zat er vandaag niet voor ons in. Met dit weekend kunnen wij zeker tevreden zijn." De combinatie Kirchhöfer/Dontje sloot het wedstrijdweekend met een zevende plek af. In de eerste wedstrijd werden zij als dertiende geklasseerd. In R2 pakte de MRS Nissan Nismo GT3 R van de combinatie Patrick Huisman de eerste plek in het Trophy klassement ofwel bij de Gentlemen.

2017 Podium R1
Podium R1

Uitslag R1
1. Jules Gounon / Daniel Keilwitz – Callaway Corvette #77
2. Sven Barth / Maximilian Hackländer – RWT Corvette #13
3. Ricky Collard / Philipp Eng – Schnitzer BMW #42
4. Sebastian Asch / Lucas Auer – Mücke Mercedes #26
5. Luca Stolz / Luca Ludwig – Zakspeed Mercedes #21
6. Patrick Assenheimer / Maximilian Götz – HTP Mercedes #84
7. Mathieu Jaminet / Michael Ammermüller – Team75 Porsche #17
8. Connor De Phillippi / Christopher Mies – Land Audi #1
9. Markus Pommer / Kelvin van der Linde – Aust Audi #3
10. Philip Geipel / Rahel Frey – Yaco Audi #50

2017 Podium R2
Podium R2

Uitslag R2
1. Rolf Ineichen / Christian Engelhart – GRT Lamborghini #63
2. Sebastian Asch / Lucas Auer – Mücke Mercedes #26
3. Jules Gounon / Daniel Keilwitz – Callaway Corvette #77
4. Patrick Assenheimer / Maximilian Götz – HTP Mercedes #84
5. Ricky Collard / Philipp Eng – Schnitzer BMW #42
6. Luca Stolz / Luca Ludwig – Zakspeed Mercedes #21
7. Indy Dontje / Marvin Kirchhöfer – HTP Mercedes #48
8. Ezequiel Perez Companc / Mirko Bortolotti – GRT Lamborghini #19
9. Mathieu Jaminet / Michael Ammermüller – Team75 Porsche #17
10. Mike David Ortmann / Frank Stippler – Mücke Audi #25

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet