IndyCar

Indycar: Will Power behaalt 31e Indycar-zege in Texas

Op de 1.5 mijl lange Texas Motor Speedway pakte Penske-coureur Will Power in een crash en incidentrijke wedstrijd zijn 31e Indycar-overwinning in de Rainguard Waterseelers 600. Tony Kanaan eindigde met zijn Ganassi No 10 NTT Data Dallara Honda als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Power Burnout
Mooie burnout van Will Power na zijn 31e Indycar-zege op de Texas Motor Speedway.


Will Power behaalt 31e Indycar-zege in Texas
Met een 31e Indycar-overwinning op de Texas Motor Speedway staat Penske-coureur Will Power op de eeuwige ranglijst samen met Dario Franchitti en Paul Tracey nu als negende genoteerd. Voor Power betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en eveneens de tweede op de Texas Motor Speedway.

Gedurende het crash destruction derby festival op de Texas Motor Speedway veranderde de kop tussen zeven coureurs maar liefst 23 maal. In de 248 ronden tellende wedstrijd reed Power er 180 op kop. Een crash tussen Takuma Sato en Scott Dixon zorgde voor de allerlaatste neutralisatie en Power kreeg de zege a.h.w. in de schoot geworpen. Voor Team Penske betekende het de negende overwinning op de Texas Motor Speedway en de 191e van het team in Indycar.

In het 22 auto's tellende startveld had Power zich als negende gekwalificeerd. Will Power: "Ik ben in de zevende hemel. Een fantastisch gevoel. Hier was het een kwestie om in de kopgroep te blijven. En dit werd in onze strategie vooraf besproken, want wie hier ook de leiding zou hebben, zou hier op de banking onderaan blijven en moeilijk te passeren zijn.

2017 Start
Start van een gedenkwaardige wedstrijd met vele crashes.

Tony Kanaan eindigde ondanks een 20 secs. penalty als tweede. De Braziliaan was verantwoordelijk voor een enorme crash waarbij acht auto's betrokken waren en de wedstrijd onderbroken moest worden. Een fout van Kanaan lokte een kettingreactie uit waarbij acht auto's betrokken waren waaronder de Dale Coyne Racing teamgenoten James Hinchcliffe en Mikhail Aleshin. Ondanks het feit dat Kanaan twee ronden achterstand opliep slaagde hij er toch in om weer in dezelfde ronde als de koplopers de aansluiting te vinden.Competition neutralisaties
Voor het eerst op de Texas Motor Speedway zagen we dit jaar na 30 ronden onder groen z.g. "competition cautions"(ofwel neutralisaties) vanwege de verhoogde bandenslijtage op de onlangs opnieuw geasfalteerde baan.

Tony Kanaan: " Vanaf het begin een zware avond. Aan James Hinchcliffe bied ik mijn excuses aan voor alles wat er gebeurde. Ik reed iets te hoog en daar werden we voor bestraft. Toch waren we nog in staat om als tweede te eindigen. Ben er wel trots op dat het team achter mij bleef staan en dat ik weer terug vooraan kon komen. Een intensieve wedstrijd waarin veel gebeurde en je veel dingen moest mijden wilde je aan de finish komen. Ik lieg niet als ik zeg dat ik blij ben dat dit voorbij is."

Will Power: " Het was erg intensief. Ik zag Scott Dixon bij start/finish aan mij voorbijkomen. Vroeg me alleen maar af wat ik aan het einde van de wedstrijd moest doen. Fenomenaal werk van de jongens in de pits. Dit laat wel zien hoe goed de Chevrolet-motor is. Erg blij dat ik hier in Texas won, omdat mijn tweede thuis is omdat mijn vrouw Liz hier vandaan komt."

2017 Schroot Een fout van Tony Kanaan leverde veel schade op.

Mikhail Aleshin: "Ik was veel sneller dan de jongens die onderaan reden. En toen raakten Tony Kanaan en James Hinchcliffe elkaar. Eigenlijk crashten we toen allemaal. Ik begreep niet helemaal wat er allemaal gebeurde want er was ruimte genoeg. Beetje dom dat twee fantastische auto's in de muur terechtkwamen. Erg teleurgesteld voor het team. Wij hadden vandaag over een topklassering kunnen beschikken."

04CJ2815
Goede strategie bij Team Penske hield Power bij de koplopers.


James Hinchcliffe: " Ik probeerde Tony Kanaan links aan te vallen toen hij plotseling naar rechts kwam. En als je naar de herhaling kijkt, komt hij van de witte lijn in het midden van de baan waardoor ik Mikhail Aleshin een duwtje gaf. Zijn spotter heeft hem waarschijnlijk niet verteld dat wij met drieën naast elkaar reden en ik had niet verwacht dat hij dit zou doen. Tony heeft in dit soort racen de meeste ervaring van iedereen en vorig jaar heb ik negen van de tien keer wiel-aan-wiel gevechten met hem uitgevochten. Vandaag speelde hij het niet netjes en veel goed materiaal werd verwoest. De wedstrijd ontwikkelde zich in een "pack"(te dicht bij elkaar in een groepje) wedstrijd en dan krijg je dit soort situaties. Veel goede auto's uitgeschakeld. In de pitlane kreeg ik een penalty maar kwam weer terug in dezelfde ronde en reed naast Will Power. Onze auto was gewoon goed voor een Top 5 klassering. De auto was gewoon fantastisch. Zeker na de laatste pitstop. Frustrerend om zo de dag te moeten beëindigen. Erg jammer voor het team omdat we over zulke goede auto's beschikten." Scott Dixon leidt in de tussenstand van het kampioenschap met 326 punten, gevolgd door Simon Pagenaud met 313 en Takuma Sato met 312.

2017 Zonsondergang
Racen bij zonsondergang in Texas.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 248 ronden
2. Tony Kanaan Dallara Honda 248 ronden
3. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
4. Graham Rahal Dallara Chevrolet 248 ronden
5. Gabby Chaves Dallara Chevrolet 248 ronden
6. Marco Andretti Dallara Honda 248 ronden
7. Conor Daly Dallara Chevrolet 247 ronden
8. Max Chilton Dallara Honda 245 ronden
9. Scott Dixon Dallara Honda 243 ronden
10. Takuma Sato Dallara Honda 243 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet