IndyCar

Indycar: Graham Rahal wint Belle Isle Detroit Double Header

Rahal Lanigan-coureur Graham Rahal slaagde er vandaag eveneens in om R2 op Bell Isle Detroit op zijn naam te schrijven. Door een opgeblazen motor van Spencer Pigot moest de wedstrijd kort voor het einde met een Code Rood onderbroken worden. Daardoor leek Rahal's overwinning even in gevaar te komen. Penske-coureur Josef Newgarden eindigde op 1.17 secs. achterstand als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Start
Sato vertrok in Detroit vanaf pole.


Graham Rahal wint Belle Isle Detroit Double Header
Met nog amper twee ronden te gaan wist Graham Rahal een gat te slaan op zijn concurrenten en pakte zijn tweede Indycar-overwinning dit weekend. In de moderne Indycar-geschiedenis is Rahal de eerste coureur die beide wedstrijden op Belle Isle Detroit op zijn naam wist te schrijven. Scott Dixon pakte in 2013 als eerste Indycar-coureur een overwinning in Toronto.

Na 67 ronden wedstrijd moest er wegens een opgeblazen motor van Spencer Pigot voor ruim 18 minuten onderbroken worden. En ook de bolide van James Hinchcliffe viel plotseling stil. Voor de onderbreking was Newgarden duidelijk op missie, want de Penske-coureur liep per ronde maar liefst een seconde op Rahal in.

2017 Sato Pole Eerste Pole voor Sato dit seizoen.

Indy 500 winnaar Takuma Sato startte vanaf pole en kwam als vierde over de streep. Will Power eindigde achter Rahal en Newgarden als derde. Met een tweede en een derde plek in Detroit kon het Chevrolet thuisfront tevreden zijn.In totaal reed Rahal op zondag 41 ronden op kop. Van de 140 ronden in totaal dit weekend reed Rahal er zelfs 96 aan de leiding. Afgelopen zaterdag reed de Rahal Lanigan-coureur 96 ronden in Belle Isle op kop.

2017 Ereronde
Ereronde van Graham Rahal.

Graham Rahal: "Zolang ik in het verkeer geen problemen had, denk ik ook niet dat Newgarden werkelijk iets in huis had." Van de acht tot nu toe verreden Indycar-wedstrijden waren de Honda-motoren vijfmaal het meest succesvol. Chevrolet echter slechts driemaal. Josef Newgarden: "Eigenlijk kon ik niets meer riskeren, want ik had gewoon te weinig grip." Will Power: "Wij wonnen uiteindelijk niet maar het was toch een goede show. Honda heeft zeker iets gevonden maar ze zijn gewoon nog niet betrouwbaar genoeg." Helio Castroneves eindigde na een incident met Marco Andretti als negende. Statisch gezien moet Castroneves het nu al 52 wedstrijden zonder overwinning stellen. Een feit dat begint op te vallen.

2017 Rossi
Goed resultaat van Rossi.

Zowel Rahal als Hinchcliffe verkopen Lewis Hamilton oorvijg
Zowel Graham Rahal als James Hinchcliffe verkochten Lewis Hamilton dit weekend in Detroit figuurlijk een oorvijg. Hamilton sneerde zoals bekend richting Indycar nadat Alonso zich als vijfde gekwalificeerd had.

James Hinchcliffe: " Toen ik het commentaar van Lewis gelezen had, moest ik mij werkelijk inhouden." Met alle respect. Hij heeft altijd maar twee tegenstanders gehad. Maximaal vier. Dit is de zevende wedstrijd met de zevende verschillende winnaar. Dit zie je niet in andere takken van autosport."

Detroit winnaar Rahal deed er nog een schepje bovenop. "Ik zet Scott Dixon in een Mercedes en Hamilton gaat het zwaar krijgen. Dit kan ik jullie garanderen."


16C 1814-1
Double header voor Graham in Detroit.

Uitslag
1. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 70 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 70 ronden
4. Takuma Sato Dallara Honda 70 ronden
5. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 70 ronden
6. Scott Dixon Dallara Honda 70 ronden
7. Alexander Rossi Dallara Honda 70 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Honda 70 ronden
9. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 70 ronden
10. Tony Kanaan Dallara Honda 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet