NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson schrijft met 83e Cup-overwinning historie in Dover

Zevenvoudig NASCAR Cup kampioen Jimmie Johnson schreef vandaag in Dover historie. Met een 83e Cup-overwinning kwam de Hendrick Motorsports-coureur op gelijke hoogte met de legendarische Cale Yarborough die eveneens een gelijk aantal overwinning op zijn CV heeft staan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Race start
Start van de wedstrijd op Dover met de Furniture Row en JGR Toyota's op kop.

Jimmie Johnson schrijft met 83e Cup-overwinning historie in Dover
Met nog amper twee ronden te gaan nam Johnson bij een herstart de leiding van Kyle Larson over. De NASCAR-organisatie aarzelde na een crash van Ty Dillon met het zwart wit geblokt, maar uiteindelijk werd er toch afgevlagd. Voor Johnson betekende het zijn 83e Cup-overwinning en de elfde in Dover. Nadat men bij Hendrick Motorsports op zondagochtend de versnellingsbakverhoudingen veranderd had, moest Johnson alsnog achteraan starten. Voor de zevenvoudige kampioen maakte het weinig uit. In de 90e ronde bevond Johnson zich al op de derde plek.

Jimmie Johnson: "Als kind racete ik op het onverharde(motorcross red.) in Californië en eigenlijk dacht ik er nooit aan om in NASCAR terecht te komen. Destijds was ik een grote Cale Yarborough fan en het is natuurlijk verbazingwekkend om met hem op gelijke hoogte te staan. Ik had die speciale helm en ik wist nog niet eens of ik die wel op tijd zou krijgen. Wat een prachtige dag."

Kyle Larson was overigens vrij filosofisch: "Jimmie deed gewoon wat hij moest doen en hij kwam gewoon beter weg dan mij. Hij is niet voor niets zevenvoudig kampioen. Heeft hij gouden paardenhoeven of zoiets? Nee, hij deed het gewoon beter. Vrijwel de gehele dag waren we verdedigend aan het racen. Eigenlijk had het tot het einde groen moeten blijven maar Jimmie deed gewoon wat hij moest doen. Bij de herstarts deed hij het gewoon beter. Hij is gewoon de beste in dit tijdperk maar misschien ook wel de beste altijd."

2017 Truex Jr Segment Sterk optreden van Furniture Row Racing.

Het werd een vrij wilde dag in Dover. Voor polesitter Kyle Busch ging het bij de eerste reguliere stop volledig mis toen zowel een band als een velg van de auto afliepen. Volgens NASCAR reglement moet Busch het waarschijnlijk vanwege dit incident vier races zonder crewchief Adam Stevens en twee vaste leden van zijn pitcrew stellen. Hun hangt een schorsing van vier wedstrijden boven het hoofd.

Zowel Kyle Larson als Martin Truex Jr. beheersten in de openingsfase de wedstrijd. De No 78 Furniture Row Racing Toyota schreef de eerste twee segmenten op zijn naam. Op zes verschillende banen betekende dit de zevende segment overwinning voor Martin Truex Jr. Na het eerste segment bleef de Top 12 op de baan en Larson kwam voor het eerst aan de leiding toen de Furniture Row Racing Toyota naar binnen ging. In het tweede segment reed Larson het meeste aantal ronden op kop, maar Truex Jr. ging in de 212e ronde definitief aan hem voorbij.

2017 Pitstop Larson
Ganassi Racing verloor het van Hendrick Motorsports.

Na een crash Regan Smith met nog ruim 75 ronden te gaan, ging op Ty Dillon na, vrijwel iedereen naar binnen en Dillon pakte voor de derde maal de kop dit seizoen. Met minder dan 50 ronden te gaan nam Johnson de tweede plek van Ryan Newman over en zette vervolgens de jacht in op koploper Dillon. Met nog amper vier ronden te gaan zorgde een klapband van David Ragan voor een verlenging van de wedstrijd. En een massacrash in de allerlaatste ronde zorgde ook nog eens voor het nodige spektakel maar voor Johnson, die slechts zeven ronden aan de leiding reed was de buit binnen.

2017 Helm Yarborough
Mooi eerbetoon van Jimmie Johnson aan de legende die hij gisteren evenaarde.

In de 66e ronde werd Kurt Busch het slachtoffer van een klapband. Een incident waarbij ook Brad Keselowski betrokken was. Keselowski's auto kon niet meer gerepareerd worden, terwijl Kurt Busch als 37e geklasseerd werd. Kurt Busch: "Er zat genoeg snelheid in onze auto. Maar wij slaagden er niet in om de finish te halen. Hier kun je eigenlijk geen fouten maken. En we deden het toch........"

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 406 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 406 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 406 ronden
4. Ryan Newman Chevrolet 406 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 406 ronden
6. Daniel Suarez Toyota 406 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 406 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 406 ronden
9. Kevin Harvick Ford 406 ronden
10. Danica Patrick Ford 406 ronden

2017 83 Johnson
Zeven ronden op kop was voor Jimmie Johnson voldoende.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet