IndyCar

Indycar: Graham Rahal wint Detroit Grand Prix R1. Mooie inhaalwedstrijd Aleshin

Exact 25 jaar nadat zijn vader Bobby voor de eerste maal de GP van Detroit op zijn naam schreef, deed zoon Graham vandaag hetzelfde. De 28-jarige Rahal domineerde vanaf pole en werd eigenlijk nimmer bedreigd. Team Penske vergaloppeerde zich in de strategie van Castroneves en de Rus Mikhail Aleshin reed een uitstekende wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Winnaar Rahal

Overtuigende zege van Graham Rahal in Detroit.

Graham Rahal wint Detroit Grand Prix R1
Tijdens de kwalificaties kreeg Graham Rahal de pole eigenlijk in de schoot geworpen nadat Penske-coureur Helio Castroneves voor het niet respecteren van geel zijn snelste tijd moest inleveren. Alhoewel de Braziliaan de organisatoren zijn data overhandigde waarin moest blijken dat hij toch van het gas gegaan was, gaf de wedstrijdleiding geen duimbreed toe en moest Castroneves met een tweede startplek genoegen nemen. Bij Penske besloot men voor een driestop strategie in de hoop op een neutralisatie, die voor Castroneves helaas nooit kwam. De Braziliaan kwam uiteindelijk als zevende over de streep.

In de straten van Detroit wist Rahal een voorsprong van meer dan 6.1474 secs. op Ganassi-coureur Scott Dixon op te bouwen. De Nieuw Zeelander die vorige week in Indianapolis zijn enkel bij een zware crash blesseerde, kwam als tweede over de streep. Voor de wedstrijd in Detroit had Dixon zich als zesde gekwalificeerde Canadees James Hinchcliffe eindigde met de Schmidt Peterson Dallara Motorsports Honda als tweede. Nadat Castroneves uit beeld verdween, vormden zowel Dixon als Hinchcliffe voor Rahal geen enkele bedreiging meer.

2017 Helio Woest Helio Castroneves is woest. Data-analyse bevestigde zijn gelijk, maar de wedstrijdleiding bleef onverbiddelijk voor de Braziliaan wiens team ook nog eens op een verkeerde strategie gokte.

Voor Rahal betekende het zijn vijfde Indycar-overwinning. Vorig jaar behaalde op de Texas Motor Speedway zijn laatste overwinning in een wedstrijd die na een zware crash en onweersbuien in de 71e ronde werd afgebroken en later in het jaar opnieuw werd opgestart.

In de 70 ronden tellende wedstrijd op Belle Isle reed Rahal ruim 55 ronden aan de leiding. Rahal's echtgenote Courtney Force was afgelopen vrijdag bij een zware NHRA dragster crash betrokken waarbij haar bolide in vlammen opging. "Als echtgenoot wil je dit soort dingen gewoon niet zien, maar dit hoort er nu helemaal bij. Misschien kan ze morgen winnen" aldus Rahal op de persconferentie na afloop.

2017 Uitvaller Daly
Conor Daly was de eerste uitvaller in Detroit.

James Hinchcliffe ging bij de start achterstevoren, maar wist zich keurig te herstellen door met een uitgekiende strategie alsnog als derde te eindigen. De Mexicaan Esteban Gutierrez liet bij zijn Indycar-debuut voorlopig nog weinig indruk achter. Hij startte als negentiende en eindigde ook in die positie. Dan deed de Rus Mikhail Aleshin het aanmerkelijk heel wat beter. Vanaf een 20e startplek wist de Dale Coyne-rijder als zesde te eindigen. Takuma Sato die in de beginfase in de kop meestreed eindigde als achtste. Conor Daly was met een mechanisch probleem de enige uitvaller in Detroit(later meer)

2017 Rahal Race
Sterk optreden van Graham Rahal in Detroit. Inmiddels alweer tien jaar in Indycar actief.

Uitslag
1. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 70 ronden
3. James Hinchcliffe Dallara Honda 70 ronden
4. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 70 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 70 ronden
6. Mikhail Aleshin Dallara Honda 70 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 70 ronden
8. Takuma Sato Dallara Honda 70 ronden
9. Ed Jones Dallara Honda 70 ronden
10. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet