NASCAR

NASCAR: Iconische Nummer 3 wint Coca Cola 600 Charlotte

Na de Indy 500 het tweede grootste race-evenement in de VS met de Coca Cola 600 op Charlotte. Voor het eerst sinds 15 oktober 2000 won het Ionische nummer 3, waarmee de legendarische Dale Earnhardt Sr. reed, weer een Cup-wedstrijd. Austin Dillon behaalde zijn allereerste Cup-overwinning voor het team van Richard Childress.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Droogzwemmen
Droogzwemmen met je crew na een overwinning. Het is weer eens een andere handtekening.


Iconische Nummer 3 wint Coca Cola 600
17 jaar geleden won startnummer 3 voor het laatst op Talladega met de legendarische Dale Earnhardt. Jarenlang was startnummer taboe tot teameigenaar Richard Childress het weer voor zijn kleinzoon Austin Dillon in 2014 weer invoerde. Dale Earnhardt Sr. crashte fataal tijdens de Daytona 500 in 2001.

Twee ronden voor het einde ging Dillon aan Jimmie Johnson voorbij en pakte daarmee zijn allereerste Cup-zege. Johnson kwam zonder brandstof te staan en werd als zeventiende geklasseerd. Met nog 35 ronden te gaan besloot crewchief Justin Alexander Dillon op de baan te houden en niet voor brandstof naar binnen te halen. Een gok die uiteindelijk goed uitpakte. Vanwege slechte weersomstandigheden werd de wedstrijd op Charlotte voor ruim 1 uur en 40 minuten stilgelegd.

2017 Truex Jr
Evenals in voorgaande jaren was Martin Truex Jr. de snelste man op de baan.

En evenals in de drie voorgaande jaren domineerde Martin Truex Jr. Alleen vorig jaar wist Truex Jr. de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Dit jaar reed Truex Jr. ruim 233 ronden op kop. Met nog amper 67 ronden te gaan kwam Truex Jr. voor zijn laatste stop naar binnen en was overtuigd dat hij zijn zege kon herhalen. Het pakte anders uit. Truex Jr. eindigde als derde.

Nog minder verging het de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Kyle Larson behaalde zijn slechtste klassering dit seizoen. De Ganassi-rijder raakte zelfs tweemaal de muur en moest in de 293e ronde definitief opgeven. Tot nu toe was een 17e plek zijn slechtste resultaat dit seizoen. Polesitter Kevin Harvick finishte ondanks problemen met de wielen voor de zevende maal in de Top 10 van de Coca Cola 600. Kyle Larson: "In Turn 3 was de auto erg "loose" en ik maakte een foutje. Ik ging nog niet eens hard en raakte de muur. Het ruïneerde onze kansen. Daardoor werd Martin Truex Jr. met vijf punten voorsprong de nieuwe leider in het kampioenschap.

2017 Weer Dreigende weersomstandigheden boven Charlotte.


In de 25e ronde verloor Jeffrey Earnhardt's auto een onderdeel waardoor Penske-coureur Brad Keselowski achter op de No 24 Chevrolet van Chase Elliott klapte.De drie wedstrijdsegmenten leverden overwinningen op voor Kyle Busch, Martin Truex Jr. en Denny Hamlin.

Uitslag
1. Austin Dillon Chevrolet 400 ronden
2. Kyle Busch Toyota 400 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
6. Kurt Busch Ford 400 rondne
7. Erik Jones Toyota 400 ronden
8. Kevin Harvick Ford 400 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
10. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 400 ronden

2017 No 3
De ikonische No 3 is terug in Victory Lane.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet