VLN

Div: Land-Audi wint, Benelux-coureurs op podium in ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring

170528 24h Rennen Audi Finish

Voor de vierde maal na 2012, 2014 en 2015 heeft een Audi-team het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring gewonnen. In een dramatische finale, waarbij plotseling inzettende regen in het laatste halfuur een belangrijke rol speelde, stelde het team Land Motorsport met de Audi R8 LMS, bestuurd door de Duitsers Christopher Mies en Markus Winkelhock, de Amerikaan Connor De Philippi en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde, de overwinning veilig. De ROWE Racing BMW M6 GT3 met de 'Finse Belg' Markus Palttala, de Nederlander Nicky Catsburg en de beide Britten Alexander Sims en Richard Westbrook eindigde als tweede, voor de Audi R8 LMS van het Belgische Audi Sport Team WRT met de Zwitsers Nico Müller en Marcel Fässler, de Nederlander Robin Frijns en de Duitser René Rast.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

170528 24h Rennen Start

Met 160 deelnemende auto's ging de 45e editie van de klassieke lange-afstandsrace op zaterdag om 15.30 uur van start. De in totaal 205.000 bezoekers genoten van zomers-warme omstandigheden en een kwalitatief hoogwaardig deelnemersveld. Al snel werd het duidelijk dat Audi en BMW de voornaamste kandidaten voor de overwinning zouden zijn in een race die in de eerste helft ook vrij veel uitvallers kende. Daaronder bevonden zich ook de nodige Belgische kanshebbers, zoals Laurens Vanthoor, die moest toezien hoe teamgenoot Jörg Bergmeister in de Falken-Porsche na een aanrijding met een langzamere deelnemer hard in de vangrails belandde. Ook voor Frédéric Vervisch in de tweede WRT-Audi was de race voortijdig ten einde nadat teamgenoot Nico Müller bij een aanrijding betrokken raakte. De Nederlander Renger van der Zande, die in de Haribo-Mercedes kortstondig het veld aanvoerde, zag alle kansen op een podiumplaats teniet gedaan toen het team rond middernacht een tijdstraf van ruim drie minuten kreeg opgelegd vanwege het negeren van gele-vlagsignalen.

Regen in slotfase zorgt voor beslissing
In de 14e ronde leidde de Land Motorsport-Audi met het startnummer 29 voor de eerste maal in de race en in totaal zou het team van Wolfgang Land ruim 20,5 uur aan de leiding rijden. De overwinning leek dan ook binnen handbereik, totdat zo'n anderhalf uur voor het einde de groen/wit/rode Audi met Kelvin van der Linde achter het stuur plotseling stilviel op het Grand Prix-circuit. Na een 'reset' en een extra pitstop kon de Zuid-Afrikaan de race weer hervatten, maar de Audi was teruggevallen naar de derde plaats, achter de enige nog resterende WRT-Audi en de ROWE-BMW. Daarmee leek de strijd om de overwinning te worden beslist in een rechtstreeks duel tussen René Rast in de Audi en Nicky Catsburg in de BMW, totdat een flinke regenbui een half uur voor het einde het klassement nog eens door elkaar wierp. Van der Linde kwam binnen voor een laatste tankstop, die uitermate knullig verliep, maar door dat tijdverlies kon het team nog wel de beslissing nemen om regenbanden te monteren in plaats van de profielloze 'slicks', omdat de regen inmiddels ook in de pitstraat steeds sterker geworden was. Dat bleek de sleutel tot de overwinning, want terwijl Catsburg en Rast op 'slicks' veel tijd verloren, maakte Van der Linde probleemloos de achterstand goed en reed alsnog de overwinning naar huis.

170528 24h Rennen ROWE BMW

De ROWE-BMW met de 'Belgische Fin' Markus Palttala en de Nederlander Nicky Catsburg werd tweede, de WRT-Audi met Robin Frijns eindigde op de derde plaats. Ook Yelmer Buurman (Black Falcon-Mercedes) als vijfde, Stef Dusseldorp (Falken-BMW) als achtste en Renger van der Zande (Haribo-Mercedes) als negende werden in de top tien geklasseerd. De beste Belg in de eindrangschikking was Maxime Martin in de andere ROWE-BMW op de tiende plaats.

170528 24h Rennen Bentley Verdonck Klassewinnaar

Ook in de diverse klassen waren er successen voor coureurs uit de Benelux. Met de Bentley Continental GT3 van het Bentley Team ABT was de Belg Nico Verdonck één van de winnaars in de SP9-LG-klasse, voor auto's van de vorige GT3-generatie. Olivier Muytjens won met een Porsche Cayman de klasse V5 en Jan Sluis zegevierde met een Toyota GT86 van het Team Mathol Racing in de klasse V3. Een Nederlandse klasse-overwinning was er voor routinier Cor Euser, die met een BMW M3 CSL van het Duits/Zwitserse team Hofor Racing als eerste in de klasse SP6 eindigde.

170528 24h Rennen Night

Winst en WK-leiding Nicky Catsburg, podium Milan Dontje in Audi Sport TT Cup
Nederlandse successen waren er ook in het voorprogramma. In het FIA WTCC, dat traditioneel twee wedstrijden afwerkte voorafgaand aan de 24-uursrace, behaalde Amersfoorter Nicky Catsburg zijn eerste overwinning als fabrieksrijder voor Volvo en de tweede zege in zijn WTCC-loopbaan. In combinatie met zijn zesde plaats in de eerste wedstrijd en het feit dat Honda-coureur Tiago Monteiro op de Nordschleife niet scoorde, nam Nicky Catsburg daarmee de leiding in de tussenstand van het WK Toerwagens over. Tom Coronel, de andere Nederlander in het WTCC, eindigde als achtste in de eerste en als zevende in de tweede race. In de Audi Sport TT Cup behaalde Milan Dontje uit het Noord-Hollandse Schoorl zijn eerste podiumplaats, hij werd als derde geklasseerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet