VLN

Div: Audi Sport Team Land wint dramatische finale. Catsburg en Frijns op podium 24U Nürburgring

Audi Sport Team Land leek de wedstrijd op de Nürburgring verloren te hebben maar de typische Eifel weersomstandigheden speelden het team volledig in de kaart toen in de laatste tien minuten de regen toesloeg. Negentig minuten eerder leek een defecte sensor de Audi Sport Team Land Audi R8 LMS van de zege beroofd te hebben. Twee ronden voor het einde werden de kaarten opnieuw anders geschud. In totaal vinden we maar liefst vijf Nederlandse rijders in de Top 10!

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Finish
Feest bij Audi Sport Team Land.


Audi Sport Team Land wint dramatische finale. Catsburg en Frijns op podium 24U Nürburgring.
Een defecte sensor leek Audi Sport Team Land negentig minuten voor het einde de eindzege te kosten. Twee ronden voor het einde sloeg de regen toe. Een verknoeide pitstop speelde Audi Sport Team Land volledig in de kaart. Omdat de de tankslang nog aan de auto gekoppeld zat moesten de monteurs de auto terugschuiven. Omdat het op de Nordschleife begon te regenen besloot men op het allerlaatste moment regenbanden te laten monteren. Een gouden greep zo bleek. Terwijl Catsburg en Rast een beetje hulpeloos op slicks op de Nordschleife rondtoerden, liet men bij Audi Sport Team Land regenbanden aanbrengen. Zelfs Hitchcock had dit niet kunnen bedenken.

Catsburg Dusseldorp ROWE en Falken BMW's in duel.


De No 29 Audi die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had, kreeg de leiding opnieuw in handen. De WRT Audi R8 LMS met René Rast aan het stuur moest op profielloze slicks zelfs de tweede plek aan de No 98 ROWE Racing van Nicky Catsburg afgeven. Ook Catsburg was nog in de laatste ronde voor regenbanden naar binnengekomen. "Misschien had ik toch één ronde eerder moeten wisselen" aldus Catsburg. Zowel Catsburg als Robin Frijns waren er beiden van overtuigd dat Audi Sport Team Land de zege volledig verdiend had. Maar voor beide Nederlanders deed het wel pijn dat ze een mogelijke zege uit handen zagen glippen.

2017 Catsburg Race
Weer een prachtig resultaat voor Catsburg. Zege lag misschien binnen handbereik.

Vanwege de tropische temperaturen speelden de banden 's nachts ook een grote rol. Robin Frijns: "Zeker de vrijdag zijn wij van hard naar medium gegaan. 's Nachts gingen wij voor de soft compound. Maar als je ruim 23 uur op kop rijdt, dan heb je hier de zege eigenlijk wel verdiend.

Markus Winkelhock: "Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Voor mij was de wedstrijd gewoon verloren." Voor Winkelhock betekende het zijn derde overwinning in de 24 Uurs Marathon.Winnaar Conor De Phillippi: "Nu weet ik wat de Groene Hel betekent." Kelvin van der Linde: "Via de boordradio heb ik alleen maar het commando gekregen dat ik moest pushen. Dit was een Hitchcock-krimi. Ons team heeft het nooit opgegeven en pas bij het zwart-wit geblokt is de wedstrijd werkelijk teneinde.

No 1 Mercedes
Geen podium voor Mercedes dit jaar.

Euforie bij het als tweede geklasseerde ROWE Racing. "Absolute Chaos. Men heeft gevoelsmatig beslissingen genomen. De tweede plek betekent een overwinning voor iedereen" verklaarde teamchef Hans Peter Naundorf. Voor ROWE Racing was dit de beste klassering in 24U Nürburgring.

2017 Podium
Het voltallige podium.

De No 33 Falken BMW M6 GT3 van de combinatie Dumbreck/Imperatori/Dusseldorp/Seefried werd als achtste geklasseerd.Een aanrijding met de No 150 Manthey Porsche leverde alleen maar een lekke band op. De No 8 Haribo Mercedes van Alzen/Arnold/Götz van der Zande kwam als achtste over de finish. Gedurende de nachtelijke uren liep de Haribo Mercedes een penalty op waardoor men nogal wat verloor en in het verkeer "bleef hangen" Er had zeker meer ingezeten.

2017 Winnaars
Vlnr. Markus Winkelhock, Conor de Phillippi, Kelvin van der Linde en Christopher Mies.

Evenals in 2016 wederom een dramatische ontknoping in de finale van 24U Nürburgring. Het afstandsrecord van 159 ronden werd door de invallende regen niet verbeterd. Ruim 205.000 mensen bezochten de 45e editie van 24U Nürburgring. "Samen met Spa het grootste GT3 evenement ter wereld" aldus de als tweede geklasseerde Alexander Sims. Yelmer Buurman eindigde met de No 1 Mercedes samen met Maro Engel, Adam Christodoulou en Manuel Metzger als vijfde. Tevens de beste klassering voor een GT3 Mercedes.Ondanks veel tegenslag, toch een derde plek voor de nieuwe GT4 Audi van Abt/Frey/P. Huisman/Terting.

2017 Catsburg
De ROWE crew bestaande uit Alexander Sims, Richard Westbrook, Nicky Catsburg en Markus Paltalla

Top 10 na 24U wedstrijd
1. #29 Land Motorsport / Audi R8 LMS
2. #98 ROWE Racing / BMW M6 GT3
3. #9 WRT / Audi R8 LMS
4. #42 BMW Team Schnitzer / BMW M6 GT3
5. #1 Black Falcon / Mercedes AMG GT3
6. #31 Frikadelli Racing / Porsche 911 GT3 R
7. #22 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3
8. #33 Falken Motorsport / BMW M6 GT3
9. #8 Haribo Racing / Mercedes AMG GT3
10. #99 ROWE Racing / BMW M6 GT3

2017 Top 3
Deze Top 3 blijft voorlopig een jaar staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet