Formule 1

Formule 1: Eerste pole Räikkönen sinds 2008, Verstappen p4, Hamilton 14e

Räikkönen tunnel

Kimi Räikkönen start morgen in Monaco voor het eerst sinds Frankrijk 2008 vanaf poleposition. De Fin was de hele kwalificatie razendsnel en hield uiteindelijk zijn teamgenoot 43 duizendste achter zich. Die zal daarmee kunnen leven, want Vettel kan morgen een grote slag slaan in het kampioenschap. Lewis Hamilton had in Q2 grote problemen – de Brit ging met zijn alle kanten uit glijdende Mercedes tweemaal bijna de muur in – leek zich ternauwernood nog naar Q3 te rijden, totdat Vandoorne voor zijn neus crashte. Hierdoor kwam Hamilton niet verder dan p14 – een schier onmogelijke missie voor morgen. Max Verstappen en zijn teamgenoot leken de hele kwalificatie de strijd om de pole aan te kunnen gaan met Ferrari, maar in Q3 kwamen de Red Bulls toch te kort. Valtteri Bottas kwam als een duveltje uit een doosje slechts 2 duizendste te kort om Vettel van de voorste startrij te duwen. Verstappen start wel een plaats (en startrij) voor zijn teamgenoot: p4 en p5. Een bijzondere vermelding is er voor Jenson Button: hij reed nog nooit in deze 2017-auto's, moet nota bene in Monaco aan de bak en kwalificeert zich als negende. Helaas wordt hij morgen 15 plekken teruggezet.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Ferrari

Nog geen sprookje Button
Buttons eenmalige rentree in Monaco verloopt voorlopig nog niet bepaald als een sprookje. De trainingen gingen naar behoren, zeker voor iemand die nog nooit met deze auto's gereden heeft. Maar doordat de Honda weer eens nieuwe onderdelen nodig had, heeft Button alweer 15 startplaatsen straf aan zijn broek hangen. Dat wordt dus starten vanuit het achterveld – een schier onmogelijke missie in Monaco.

Verstappen snelste
Het weerhoudt Button er niet van lekker mee te doen in de kwalificatie, want McLaren hoopt met twee auto's Q3 te halen. Hetzelfde geldt uiteraard voor Red Bull, dat uit Q1 heel veel vertrouwen zal halen. Verstappen eindigt de sessie namelijk als snelste, met de Ferrari's op de hielen. Mercedes lijkt hier voorlopig derde team te zijn, terwijl Red Bull mogelijk een gooi naar de pole kan doen.

Met wonderbaarlijk geen auto's in de muur – Grosjean spinde wel, maar bleef uit de muur – staan Grosjean, Stroll, Palmer, Ericsson en Wehrlein onder de streep, met Ocon, Kvyat en Hülkenberg vlak daarboven. Stroll gaat Q2 niet halen, want hij staat in de pits. Wehrlein evenmin, want hij verremt zich voor de chicane na de tunnel. Daar werd hij afgeleid door zijn teamgenoot, want die heeft met zijn linkerachterwiel de vangrail geraakt en daardoor is het rubber van de velg gelopen. Palmer weet zijn tijd wel te verbeteren, maar het brengt hem niet verder dan de zeventiende plek. Grosjean komt als laatste, zijn voorlaatste poging was net te min, maar zijn laatste rondje is goed. De druiven zijn zuur voor Ocon, die gevangen zat in verkeer en als zestiende moet starten.

Hamilton bijna in de muur
Mercedes gaat nog niet echt lekker in Monaco, maar Hamilton krijgt het in Q2 wel erg benauwd. Hij gaat wijd in Massinet en houdt zijn auto maar net, en heel knap, uit de muur. Zijn handgebaartjes maken duidelijk dat het voor hemzelf ook op het randje was. De volgende ronde haalt Hamilton de chicane na de tunnel niet – "er is iets mis met de auto" meldt hij. De Brit komt de pits in en heeft nog één stint om Q3 te halen.

Hamilton haalt het niet
Massa, Magnussen, Sainz en Hülkenberg flankeren Hamilton onder de streep. Hamiltons eerste poging ziet er ook niet heel stabiel uit; zijn auto glijdt alle kanten uit en gaat wederom bijna de muur in. Hamilton moet de poging staken en heeft nog één kans. In die poging zijn sector 1 en 2 goed, maar dan crasht Vandoorne voor hem in de muur en moet de Brit zijn poging afbreken. Het betekent dat een van de twee titelkandidaten morgen vanaf p14 start.

Toch succes McLaren
De crash van Vandoorne, op dezelfde manier hoe Verstappen vorig jaar de kwalificatie verliet, verbloemt dat het eigenlijk een heel goede kwalificatie is voor McLaren. Vandoorne is voor het eerst uit Q1 gekomen en is ook door naar Q3 – al kan hij daar nu dus niet meer starten. Herintreder Button is ook door naar Q3.

Vlak voor Vandoornes crash, wist Sainz zich naar Q3 te rijden, ten koste van zijn teamgenoot. Hülkenberg, Magnussen en Massa konden zich door Vandoorne niet meer in de toptien zetten.

Red Bull op pole?
Voor het eerst dit jaar lijkt Red Bull aanspraak te maken op de poleposition. Het onderlinge verschil met de Ferrari's in Q1 en Q2 was minimaal. Verstappen was hierbij zijn teamgenoot steeds de baas, maar die heeft al vaker in Q3 teruggeslagen. Bovendien is Ricciardo al regelmatig boven zichzelf uitgestegen in de kwalificatie in Monaco.

Slechte eerste stint Verstappen
De eerste stint van Verstappen is niet goed. Zijn banden zijn niet goed en hij heeft heel weinig grip voor. Het ene rondje brengt hem niet verder dan p5, ver achter Räikkönen. Daarin is hij niet de enige, want Räikkönen gaat met 7 tienden voorsprong de tweede stint in. Ricciardo heeft voorlopig p2 te pakken, gevolgd door Vettel en Bottas.

Bottas rijdt een andere strategie dan de Ferrari's en Red Bulls, en terwijl die aan hun opwarmronde bezig zijn, rijdt Bottas zich naar de tweede plek. Nu is het woord aan de andere vier. Räikkönen is bij zijn eerste poging nog sneller dan zijn eigen tijd en verstevigt de voorlopige pole. Vettel heeft zijn ronde afgebroken en zit helemaal verkeerd in het verkeer. Hij heeft nog één poging – hetzelfde geldt voor de Red Bulls. In de eerste sector is Vettel sneller dan Räikkönen, in de tweede zit hij er nipt boven. Sector drie is niet goed genoeg: Vettel pakt p2 op 43 duizendenste van zijn teamgenoot.

Verstappen komt er niet aan te pas
Verstappen komt na de Ferrari's en hij is sneller dan bij zijn eerdere poging. Maar het is niet genoeg om de Ferrari's het vuur aan de schenen te leggen. Het is zelfs niet genoeg om Bottas van p3 te verdringen, die weet als een duveltje uit een doosje bijna Vettel nog te verslaan en komt maar 2 duizendste te kort. Wel verslaat Verstappen zijn teamgenoot: p4 is Verstappens deel en dat betekent in ieder geval de tweede startrij. Ricciardo start als vijfde, naast Sainz. Daarachter volgen Perez en Grosjean. Button kwalificeert zich knap als negende, maar wordt dus vijftien plaatsen teruggezet.

Uitslag kwalificatie Monaco
1. Kimi Räikkönen, 1:12.178
2. Sebastian Vettel, op 0.043
3. Valtteri Bottas, op 0.045
4. Max Verstappen, op 0.318
5. Daniel Ricciardo, op 0.820
6. Carlos Sainz, op 0.984
7. Sergio Perez, op 1.151
8. Romain Grosjean, op 1.171
9. Jenson Button, op 1.435*
10. Stoffel Vandoorne**

11. Daniil Kvyat, 1:13.516
12. Nico Hülkenberg, 1:13.628
13. Kevin Magnussen, 1:13.959
14. Lewis Hamilton, 1:14.106
15. Felipe Massa, 1:20.529

16. Esteban Ocon, 1:14.101
17. Jolyon Palmer, 1:14.696
18. Lance Stroll, 1:14.893
19. Pascal Wehrlein, 1:15.159
20. Marcus Ericsson, 1:15.276

* 15 plaatsen straf
** 2 plaatsen straf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet