VLN

Div: Sensatie tijdens kwalificatie 24U Nürburgring. Amerikaan Jeff Westphal pakt pole voor Glickenhaus

De sensatie is compleet. Geen Audi, BMW, Mercedes of Porsche op de pole voor 24U Nürburgring, maar het kleine team van Hollywood entrepreneur James Glickenhaus! Tijdens de Top 30 kwalificatie pakte de Amerikaan Jeff Westphal met een supersnelle tijd van 8.15.427 de pole voor de 45e editie van 24U Nürburgring. De Nederlander Robin Frijns kwalificeerde zich voor het team van WRT als derde.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Glkickenhaus
De emoties liepen even hoog op. Jeff Westphal en James Glickenhaus die zijn droom nu gedeeltelijk verwezenlijkt ziet worden.


Sensatie tijdens kwalificatie 24U Nürburgring. Amerikaan Jeff Westphal pakt de pole
Zes jaar geleden kwam Hollywood entrepreneur James Glickenhaus met een omgebouwde P4/P5 Ferrari F430 naar de Nürburgring om ooit de 24U te winnen. Na een conflict met Ferrari besloot Glickenhaus zijn eigen auto's te bouwen. Toen Ferrari verzamelaar Glickenhaus enige tijd geleden geconfronteerd werd met een foto waarin de SCG O03 een Ferrari passeerde, begreep hij wat er in Enzo Ferrari omging toen die zich van Alfa Romeo had afgescheiden. "Het is alsof je je eigen moeder vermoord hebt" zei Enzo Ferrari ooit. Tijdens de kwalificatie voor 24U Nürburgring "vermoordde" de SCG003 van Glickenhaus totaal onverwacht de concurrentie. Zowel Audi, BMW, Porsche als Mercedes hadden voorlopig het nakijken. Met uitzondering van Bentley bevinden zich alle fabrikanten in de Top 10.

2017 Westphal De combinatie Jeff Westphal/Franck Mailleux/Andreas Simonsen/ Felipe Fernandez Laser vertrekt vanaf pole voor de 45e editie van Nürburgring 24 hrs.

A.s. zondagmiddag 15.30u weten we of er voor de SCG003 van de Traum Motorsport(Scuderia Glickenhaus) is weggelegd. Achter de SCG O03 van Glickenhaus volgden de Montaplast by Land Motorsport Audi R8LMS van Conor de Phillippi en de WRT R8 LMS van de Nederlander Robin Frijns.

Top 3
Vlnr. Conor de Phillippi, Jeff Westphal en Robin Frijns.

De Rinaldi Ferrari F488 GT3 van de combinatie Weiss/Kainz/Krumbach/Keilwitz was gedurende de tweede ochtendkwalificatie met een tijd van 8.14.591 de snelste auto op de baan. Het gaf al een kleine indicatie aan dat misschien een outsider voor een verrassing kon gaan zorgen. Tijdens deze kwalificatie crashte de No 100 Walkenhorst BMW M6 GT3 van de combinatie Krognes/Di Martino/Henkola/N.Menzel zo zwaar, dat van verdere deelname moest worden afgezien. De auto kon voor de 24U niet meer tijdig gerepareerd worden.

Sinds vorig jaar heeft filmregisseur Glickenhaus de "James Glickenhaus beker" voor de polesitter ingevoerd. In 2016 ging die naar Black Falcon-coureur Maro Engel die tevens de wedstrijd won. Dit jaar mocht Glickenhaus de beker aan zijn eigen coureur overhandigen.James Glickenhaus "Onthou dat je deze beker maar één jaar hebt en volgend jaar weer in moet leveren.


2017 Audi GT 4
De gloednieuwe Audi GT4 kwalificeerde zich als vierde en vijfde in de SPX klasse.

Meer dan vijftig jaar geleden versloeg een klein team van een vriend uit Texas eveneens Ferrari en Porsche op de Nürburgring. (Glickenhaus referreerde hierbij aan de unieke Chaparral van Jim Hall)Met heel veel doorzettingsvermogen kun je dus ook als klein team Porsche verslaan. 24U Nürburgring is zoals Woodstock. Een autosportfestival. Ik ben nu erg verheugd dat ons team met de Pole een deel van deze legende is geworden."

2016 Winnaar Maro Engel liet in de No 3 Black Falcon de zevende tijd noteren, terwijl Porsche fabrieks-coureur Sven Müller de No 59 Manthey Porsche 911 GT3 R als achtste klasseerde. Augusto Farfus kwalificeerde de Schnitzer BMW M6 GT3 R als tiende. Om banden te sparen nam alleen het team van Frikadelli niet aan de Top 30 kwalificatie deel.

2017 Frijns achterkant
Robin Frijns was goed bezig tijdens de Top 30 kwalificatie.

De Haribo Mercedes AMG GT3 van de combinatie Alzen/Arnold/Götz/Van der Zande kwalificeerde zich 14e. Op de 21e starplek vinden we de ROWE BMW van Pattalla/Catsburg/Sims/Westbrook. Op de 27e de BMW M6 GT3 van Dumbreck/Imperatori/Dusseldorp/Seefried en op de 29e startplek de Mercedes AMG GT3 van Heyer/Schneider/Dontje/Westbrook.

2017 VLA
31e startplek voor Walkenhorst/Treson/Schiwietz/Van Lagen.

In de SPX Klasse klasseerden de gloednieuwe GT4 Audi's van Joonas Lappalainen/Alexander Mies/Peter Terting/Alex Yoong als vierde gevolgd door de zusterauto van Christian Abt/Rahel Frey/Patrick Huisman/Peter Terting. De snelste BMW M4 GT3 van de combinatie Adorf/Collard/Weidinger/Bevingdon kwalificeerde zich als 56e algemeen en als derde in de SP8 GT klasse.

2017 Van Dam Q
Carlo van Dam. Zoals altijd goed bezig op de Ring.

De Subaru Technica International Subaru WRS STI pakte met Carlo van Dam/Tim Schrick/ Hideki Yamaauchi traditioneel de pole in de SP3T klasse(later meer)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet