Formule 3

F3: Maximilian Günther maakt verwachtingen waar in Pau

170521 F3 R3 Guenther finish
Maximilian Günther komt als winnaar van de 76e 'Grand Prix de Pau' over de eindstreep

Voorafgaand aan zijn derde seizoen in het FIA EK F3 werd de Duitser Maximilian Günther als een van de titelfavorieten beschouwd, maar tijdens de eerste beide weekeinden op Silverstone en Monza kwam hij nog niet uit de verf. Dat veranderde dit weekeinde in Pau, want waar de andere toppers Callum Ilott, Joel Eriksson en Lando Norris allemaal minstens één keer crashten en niet scoorden, deed Günther het met twee overwinningen en een derde plaats meer dan goed en kwam tot op twee punten van de gedeelde leiders Norris en Eriksson in de tussenstand van het kampioenschap. Met zijn winst in de derde race staat Günther nu ook op de erelijst van de prestigieuze 'Grand Prix de Pau', als pas de vierde Duitser na Hermann Lang, Jörg Müller en Marco Wittmann. Voor Van Amersfoort Racing leek met een sterk optreden van Joey Mawson in de eerste race eindelijk de lang verwachte eerste podiumplaats van het seizoen in zicht, maar ook Mawson crashte voortijdig vanwege lichte regen en verloor zo de derde plaats. Harri Newey deed het met twee vierde plaatsen en een zesde plaats daarentegen prima voor het team uit Zeewolde. Ook Piquet reed tweemaal in de punten, alleen bij Beckmann lukte er weer eens niets en zo staat de Duitser nog steeds op nul.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

170521 F3 R1 Start
Start van de eerste race met Ilott nog aan de leiding voor de latere winnaar Eriksson

Met zijn derde seizoenszege vergrootte Motopark-rijder Joel Eriksson zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het FIA EK Formule 3. De Brit Callum Ilott startte vanaf de pole-position, maar strandde bij Lycée al in de eerste ronde in de vangrails. Zo kon Eriksson zonder problemen de leiding overnemen, die hij vervolgens niet meer afstond. In de zesde ronde crashte Zhou, wat leidde tot de eerste safety-car. Na de herstart in ronde elf plaatste routinier Jake Dennis een aanval op Van Amersfoort-rijder Joey Mawson, die als derde sterk voor de dag kwam en zijn plek verdedigde. In de 18e ronde echter, bij invallende lichte regen, crashte Mawson bij Foch en verspeelde daarmee de mogelijke eerste podiumplaats van het seizoen voor Van Amersfoort. Routinier Jake Dennis, die achter Mawson op de vierde plaats reed, knalde ook in de vangrails, waarmee de tweede safety-car-interventie een feit was. Na de herstart kon er nog twee ronden worden geracet. Eriksson won, voor Lando Norris en Maximilian Günther. Met Harri Newy als zesde en Pedro Piquet als zevende reden er in ieder geval twee VAR-rijders in de punten. David Beckmann eindigde als elfde.

170520 FIA EK F3 Pau uitslag race 1

170521 F3 Guenther R2
Günther op weg naar de overwinning in de tweede race

Starten blijft een lastig fenomeen voor Carlin-rijder Lando Norris, die vanaf de pole-position voor de tweede Formule 3-race vertrok. Zo verloor de Britse rookie op de eerste meters de leiding aan Prema-coureur Maximilian Günther. In de eerste paar ronden zorgden de twee voor een spectaculair duel, maar Günther profiteerde van zijn ervaring in zijn derde Formule 3-jaar en reed zo zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis. Norris eindigde als tweede en nam de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Joel Eriksson, die in het laatste kwart van de race bij Foch vanaf de vierde plaats in de vangrails crashte als gevolg van een gebroken ophanging en daarmee puntloos bleef. Achter de Brit Callum Ilott eindigde Harri Newey als beste Van Amersfoort-rijder op de vierde plaats.

170521 FIA EK F3 Pau uitslag race 2

170521 FIA F3 Start R3
Start van de derde race met Van Amersfoort-rijder Mawson (96) aan de buitenkant

Na Hermann Lang in 1939, Jörg Müller in 1996 en Marco Wittmann in 2011 is Maximilian Günther de vierde Duitse winnaar van de Grand Prix de Pau. De Brit Lando Norris startte vanaf de pole-position, kwam eindelijk eens fatsoenlijk weg en leidde lange tijd, maar crashte in de 18e ronde bij Foch in de vangrails vanwege een gebroken wielophanging. Daarmee was voor Günther de weg vrij om voor de tweede keer vandaag de racezege in het FIA EK F3 naar huis te rijden. Dit was echter de meest prestigieuze zege, omdat de derde F3-race in Pau het traditionele 'Grand Prix'-predikaat heeft. Achter de Duitse Prema-rijder eindigde zijn Britse teamgenoot Callum Ilott als tweede, de Est Ralf Aron behaalde voor Hitech GP als derde zijn eerste podiumplaats van het seizoen, gevolgd door Harri Newey, die zijn vierde plaats van eerder op de dag herhaalde.

170521 FIA EK F3 Pau uitslag race 3

170521 FIA EK F3 stand na 9 van 30 races

170521 F3 Beckmann
De Duitse VAR-rijder David Beckmann spaarde het materiaal niet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet