DTM

DTM: Jamie Green behaalt tweede seizoenszege op Lausitzring (lang)

Green podium
Al voor de tweede keer dit seizoen als winnaar op het podium: Audi-rijder Jamie Green

Mercedes-rijder Robert Wickens stond op pole-position, maar twee Audi-rijders deden de beste zaken tijdens de tweede DTM-race van het weekeinde tijdens het 'Motorsport Festival' op de Lausitzring, dat door in totaal 67.500 mensen werd bezocht. Enerzijds Jamie Green, die zijn tweede overwinning van het seizoen behaalde, en anderzijds Mattias Ekström, die koos voor een uitermate gewaagde strategie, door al aan het eind van de eerste ronde zijn verplichte pitstop te maken, vervolgens op één set banden de volledige race reed en zo opklom van de achtste startplaats naar de tweede plek aan de finish. Wickens, die met aanmerkelijk meer bandenslijtage te maken had, zag in korte tijd eerst Green en daarna Ekström voorbijgaan en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. BMW kwam er andermaal nauwelijks aan te pas: alleen Maxime Martin als achtste en Marco Wittmann als negende scoorden punten voor het Beierse merk. De Oostenrijker Lucas Auer beleefde na zijn succes van gisteren vandaag een lastige dag. Hij verremde zich in de kwalificatie, kwam daardoor niet verder dan de 15e startplaats en wist als tiende in de race nog één punt te scoren. Daarmee blijft Auer aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

De kwalificatie resulteerde in de pole-position voor Mercedes-AMG-rijder Robert Wickens, maar de beslissing in de strijd om de snelste ronde viel pas in de laatste seconden. Tom Blomqvist waande zich in zijn BMW al bijna zeker van de pole-position, maar op het allerlaatste moment zette Robert Wickens een tijd van 1:16,299 minuten op de klokken en verzekerde zich daarmee van de pole-position. Blomqvist moest genoegen nemen met de tweede startplek, Audi-rijder Jamie Green kwalificeerde zich als derde, voor zijn landgenoot Gary Paffett in een Mercedes.

2017 Start R2
Start van race twee, nog met pole-sitter Wickens aan de leiding

Bij de start van de race nam Wickens vanaf pole de leiding, terwijl Blomqvist naar de zin van de wedstrijdleiding iets te enthousiast vertrok: hij kreeg een tijdstraf van vijf seconden bij zijn pitstop opgeteld vanwege een valse start. Aan het eind van de eerste ronde zorgden Audi-rijders Mike Rockenfeller en Mattias Ekström voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen door al binnen te komen voor de verplichte pitstop met bandenwissel, iets wat dit jaar in de DTM niet meer aan een bepaald tijdsvenster in de race gebonden is, maar op elk gekozen moment tussen de eerste en de laatste ronde mag plaatsvinden.

Duel Wickens Green
Wickens verliest al bijna zijn positie aan de uiteindelijke winnaar Jamie Green

Wickens verdedigde in een race die verder niet al teveel spektakel bood, aanvankelijk goed zijn eerste plaats, maar moest in de tweede helft van de wedstrijd, nadat alle rijders hun verplichte stops gemaakt hadden, toezien hoe eerst Green en vervolgens Ekström steeds dichterbij kwamen en hem vervolgens passeerden. Green reed daarna de overwinning naar huis en zorgde er na het succes van Lucas Auer op zaterdag voor dat het evenement op de Lausitzring dezelfde racewinnaars voortbracht als de seizoensstart op Hockenheim van twee weken geleden.

Green Race
Jamie Green kwam als winnaar over de streep

"Gisteren ging het niet goed, maar vandaag had ik een toprace", erkende Green. Ekström, die zeer behoedzaam met zijn banden omging, werd voor zijn ongebruikelijke strategie beloond met de tweede plaats. "Gisteren was ik in de vijfde ronde gestopt, maar daarna verloor ik nog teveel tijd in het verkeer", aldus de Zweed. "Nu stelde ik dus voor om gelijk in de eerste ronde maar banden te wisselen, zodat ik daarna vrij baan zou hebben. Enkelen in het team keken me wat meewarig aan, maar ik zei dat ik dat met de banden wel voor elkaar zou krijgen, en dat is gelukt."

2017 Glock Problemen
BMW kwam er in de Lausitz niet aan te pas

Daarmee was Ekström in een andere situatie dan Robert Wickens, die halverwege de race stopte, maar in de slotfase steeds slechtere banden had. Niettemin kon hij nog zijn derde plaats verdedigen en behaalde daarmee zijn tweede podiumfinish van het weekeinde. "Als je twee keer op het podium eindigt, heb je het goed gedaan, maar ik had eigenlijk op nog iets meer gehoopt", gaf de Canadees toe. Daarachter eindigde zijn merkgenoot Gary Paffett en Audi-rijder Mike Rockenfeller, die dankzij een vroege stop ook goed naar voren kon rijden. De Audi-coureurs Nico Müller en René Rast, BMW-mannen Martin en Wittmann en Mercedes-rijder Auer completeerden de top tien. Auer blijft aan de leiding in de tussenstand.

170521 DTM Lausitzring uitslag race 2

170521 DTM stand na 4 van 18 races

2017 Duel Wickens Ekstrom
Mattias Ekström kort voor het passeren van Robert Wickens in de strijd om de derde plaats

Binnenslepen Ekstrom
Teveel van de auto gevergd? Mattias Ekström moest na de uitloopronde naar binnen worden gesleept
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet