Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Eerste winst voor Alex Peroni, Richard Verschoor op 8

peroni 480

Alex Peroni heeft in de straten van Pau vanaf poleposition de tweede Eurocup Formule Renault 2.0 wedstrijd van dit weekend op zijn naam geschreven. De Australiër sloeg in één van de eerste bochten een aanval van Sacha Fenestraz af en werd eigenlijk alleen nog in de slotronde serieus door de Fransman bedreigd. Robert Shwartzman, winnaar van race één, maakte het podium compleet. Richard Verschoor startte als achtste, passeerde ook op die positie de finish en was daarmee tweede rookie. Jarno Opmeer lag op de 13de plaats toen hij op het achterwiel werd aangetikt en spinde. De MP Motorsport-rijder werd uiteindelijk als 22ste geklasseerd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Archief Renault Sport Series

De in de vroege ochtend op Pau verreden kwalificatie had de snelste tijd opgeleverd voor Alex Peroni die daarmee in race twee van poleposition mocht vertrekken. Sacha Fenestraz was in groep A de snelste gebleken en flankeerde de Fortec-rijder op de voorste rij. Daarachter de winnaar van zaterdag, Robert Shwartzman en Will Palmer, terwijl Max Fewtrell en de nummer twee van race één, Max Defourny op de derde rij mochten plaatsnemen. Met een vierde plaats in zijn groep was het Richard Verschoor in de tweede kwalificatie een stuk beter vergaan dan zaterdag en dus stond de MP Motorsport-rijder naast nummer zeven, Gabriel Aubry, op de achtste startplaats. Alexander Vartanyan en Yifei Ye maakten de top tien in de kwalificatie compleet. Jarno Opmeer was in zijn kwalificatie als zesde geëindigd en stond op plek twaalf, naast zijn MP Motorsport-teamgenoot Neil Verhagen.

Na 21 ronden passeerde de top acht in precies dezelfde volgorde als waarin ze was gestart de finish. Om te zeggen dat er helemaal niets gebeurde gaat wat ver, maar opnieuw bleek dat inhalen met een formulewagen in de nauwe straten van Pau zonder daarbij schade op te lopen eigenlijk niet mogelijk is. Vanaf poleposition was Peroni weliswaar goed weg, maar Fenestraz zette zijn auto er toch naast waarna het tweetal elkaar bijna de stoep op drukte. De Australiër wist echter de leiding te behouden waarna zijn voorsprong voortdurend schommelde rond de één seconde. Alleen in de slotronde kwam Fenestraz nog plotseling opzetten, maar tot een inhaalpoging kwam het niet.

Achter het leidende tweetal werd Shwartzman op korte afstand gevolgd door Palmer maar de derde plaats van de Rus kwam niet serieus in gevaar. Ruim achter dit tweetal maakten Fewtrell, Defourny en Aubry elkaar het leven zuur, maar aangezien niemand een echte fout maakte, bleef ook deze volgorde ongewijzigd. Verschoor wist bij de start zijn achtste plaats te behouden en leek lang in het gevecht om de plaatsen vijf tot en met zeven mee te kunnen. Na verloop van tijd moest de 16-jarige MP Motorsport-rijder toch lossen. Achter zijn rug was echter zo'n groot gat ontstaan dat de achtste plaats niet in gevaar kwam en daarmee was Verschoor tweede in het rookie klassement.

Achter Verschoor was het eerst Vartanyan die een grote groep met Ye, Chaves, Verhagen, een minder goed gestarte Opmeer, en nog enkele rijders ophield. Opmeer werd in de groep op het achterwiel geraakt door een te laat remmende concurrent en spinde. De ongelukkige MP Motorsport-coureur viel terug naar de 27ste plaats en werd uiteindelijk als 22ste geklasseerd. Omdat later in de race Chaves de vangrail raakte en Vartanyan rechtdoor schoot, schoof Verhagen (ook nog ten koste van Ye) op naar de 9de plaats, en finishte op ruim zeven seconden van zijn Red Bull Junior-collega en MP Motorsport-teamgenoot Verschoor.

Volgende week staat er met twee races in Monaco voor de Eurocup Formule Renault 2.0 rijders een herhaling van Pau te wachten.

Eurocup Formule Renault 2.0, Pau, race 2, 21 mei 2017
1. Alex Peroni - Fortec
2. Sacha Fenestraz - Kaufmann
3. Robert Shwartzman - R-Ace-
4. Will Palmer - R-Ace –
5. Max Fewtrell - Tech 1
6. Max Defourny - R-Ace
7. Gabriel Aubry - Tech 1
8. Richard Verschoor - MP Motorsport
9. Neil Verhagen – MP Motorsport
10. Yifei Ye - Kaufmann
11. Raul Guzman - R-Ace
12. Axel Matus – AVF
13. Thomas Maxwell - Tech 1
14. Alexej Korneev - Fortec
15. Zane Goddard - Arden
16. Luis Leeds - Kaufmann
17. Frank Bird - Fortec
18. Ghislain Cordeel – Arden
19. Najiy Razak - Fortec
20. Jean-Baptiste Simmenauer - JD
21. Sun Yue Yang - JD
22. Jarno Opmeer - MP Motorsport
23. Alexander Vartanyan - JD

Niet gefinisht
Thomas Neubauer - Tech 1
Julia Pankiewicz – Burdett
Daniel Ticktum - Arden
Henrique Chaves - AVF 
Presly Martono - Burdett
Rodrigo Pflucker – AVF
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet