V8 Supercars

V8 Supercars: SVG wint spannende finale Winton

Regerend kampioen Shane van Gisbergen en Jamie Whincup zorgden voor een spannende finale in Winton. Voor SVG betekende na de Clipsal 500 zijn tweede seizoensoverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Red Bull/DJR Team Penske

SVG-Winton
Na de Clipsal 500 weer een overwinning voor regerend kampioen Shane van Gisbergen.

SVG wint spannende finale Winton
Een safetycar, tien ronden voor het einde, zorgde voor een spannende finale in Winton. Jamie Whincup reed vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding. Alleen bij de reguliere pitstopcylcus was Whincup de kop even kwijt. Maar bij de allerlaatste herstart ging Whincup iets te ver naar buiten waarvan SVG,vanuit derde positie, direct profiteerde. Zelfs Fabian Coulthard ging nog kortstondig aan Whincup voorbij, maar de zesvoudige kampioen sloeg terug en pakte de tweede plek. Een fraaie dubbeloverwinning voor Red Bull Team Australia.De wedstrijd begon chaotisch. Whincup versloeg polesitter McLaughlin direct bij de start, terwijl veteraan Jason Bright er door wildcard-coureur Maccauley Jones er vanaf gereden werd.

Na de reguliere stops nam Whincup de leiding, gevolgd door Winterbottom, Van Gisbergen, Waters en Tander. In de 27e ronde bedroeg Whincup's voorsprong op SVG al bijna drie seconden. Bij de tweede pitstopcylus ging de PRA Ford Falcon van Mark Winterbottom als eerste naar binnen, gevolgd door McLaughlin, Whincup en Van Gisbergen.

In de 50e ronde moest de wedstrijd vanwege een crash van Michael Caruso geneutraliseerd worden. Na de herstart probeerde Coulthard de druk op de leidende Red Bull Holdens op te voeren, maar moest uiteindelijk met een derde plek genoegen nemen. Vanaf een 18e startplek reed Chaz Mostert een indrukwekkende wedstrijd. Hij eindigde als achtste.

2017 Coulthard
Sterk weekend van Fabian Coulthard.

Shane van Gisbergen: "Het was zwaar, maar we zijn op de weg terug. Fabian was erg snel toen ik de leiding pakte en ik moest Jamie achter mij zien te houden, want ik wist dat hij ontzettend pushte. Mijn plannetje werkte. Jamie tweede en een 1-2 overwinning voor het team"

Fabian Coulthard: "Scott had een snelle auto tijdens de kwalificaties, maar mijn auto was op beide dagen op oude banden sneller. Ik ben erg blij met mijn auto en weet dat wij tijdens de volgende wedstrijden terug zullen slaan. Erg verheugd dat we zo competitief zijn en dat ik nog steeds in het kampioenschap aan de leiding sta."

Cameron Waters behaalde voor het team van PRA zijn beste seizoensresultaat. Cameron Waters: " Tijdens de kwalificaties waren we snel. In de race beschikte ik over een goede auto en probeerde constante ronden te rijden. Aan het einde deed ik wel een schietgebedje in de hoop dat SVG en Whincup tegen elkaar zouden rijden. Voor mij gebeurd het jammer genoeg niemand. Maar met mijn vierde plek ben ik in de zevende hemel. Een podium ligt hopelijk snel in het verschiet."

2017 Waters
Cameron Waters in actie met de PR Ford Falcon. Een podium lijkt voor de toekomst in het verschiet te liggen.

Uitslag
1 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 67 ronden  1:35:19.8233
2 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 67 ronden  1:35:21.0850
3 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 67 ronden  1:35:21.5321
4 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 67 ronden  1:35:22.7047
5 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 67 ronden  1:35:26.0678
6 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 67 ronden  1:35:27.7333
7 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 67 ronden  1:35:30.4770
8 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 67 ronden  1:35:31.1451
9 TEKNO Woodstock Racing Will Davison Holden Commodore VF 67 ronden 1:35:31.5392
10 Preston Hire Racing Lee Holdsworth Holden Commodore VF 67 ronden  1:35:32.6181
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet