Formula E

Formula E: Sebastien Buemi wint ePrix Parijs. Tegenslag voor Di Grassi. Robin Frijns 6e

Sebastien Buemi heeft in 2017 vijf van de zes Formule E-wedstrijden op zijn naam geschreven. e.dams Renault-coureur Buemi leidde vanaf pole en reed vrijwel de gehele wedstrijd op kop. Zijn naaste rivaal Sebastien Buemi ging zonder punten naar huis. DS Virgin-coureur J.M. Lopez eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

Start Race
Start in Parijs. e.Dams Renault neemt direct de kop.


Sebastien Buemi wint ePrix Parijs. Tegenslag voor Di Grassi
De eerste wedstrijdhelft verliep vrijwel probleemloos. Esteban Guttierrez was met 10 plekken verlies eigenlijk de grote verliezer. Di Grassi, die zich als dertiende gekwalificeerd had, probeerde halverwege de wedstrijd Antonio Felix Da Costa te passeren. Beiden vlogen de muur in en Da Costa moest direct opgeven terwijl Di Grassi naar de laatste plek terugviel. Er volgde direct een neutralisatie, maar zowel Di Grassi als Adam Carroll kregen vanwege een te snelle stop een "drive-through" aan hun broek. Na de herstart nam Buemi, met Vergne in zijn kielzog, opnieuw de kop. Vanaf de 34e ronde kreeg de wedstrijd een chaotisch verloop toen Vergne voor zijn thuispubliek de muur in knalde.

Twee ronden voor het einde kwam de safetycar wederom in actie. Na zijn "drive-through" had Di Grassi de hoop op een hoge klassering opgegeven maar besloot om Sam Bird's snelste ronde te verbeteren. Het eindigde met nul punten in de muur. Robin Frijns en Estenban Guerreri kregen vijf straf seconden aan hun broek omdat zijn onder neutralisatie te snel waren. Een gelukje voor Frijns was dat de auto van Daniel Abt het langzaam aan het begeven was, waardoor de Duitser een hele trein auto's achter zich hield. De penalty van Guttierrez viel in het voordeel van Tom Dillmann uit. De Fransman behaalde in de Formule E zijn eerste Top 10 klassering.

2017 Frijns Met een beetje geluk toch een mooi resultaat voor Robin Frijns.

Winnaar Sebastien Buemi: "Om eerlijk te zijn zette Vergne behoorlijk veel druk op me en ik moest erg hard pushen om aan de kop te blijven. Zeker in de tweede auto, maar toen maakte hij een foutje en dit gaf mij een beetje lucht. Maar toen er opnieuw een safetycar kwam, moest ik weer opnieuw beginnen.

Robin Frijns: " Na alle narigheid in de voorgaande races is dit voor mij en het team een pracht resultaat. Fantastisch, maar het geluk was ook een beetje aan onze kant. Door die safetycar had ik punten kunnen verliezen maar gelukkig werd er iemand voor mij langzamer en dit redde mijn wedstrijd. Dit was erg veel geluk. De penalty was mijn fout, omdat de auto voor mij ook te hard ging, deed ik gewoon hetzelfde"

Buemi Podium
Buemi lijkt op een tweede titel af te stevenen.

Uitslag
1. Sebastien Buemi – Renault e.dams
2. Jose Maria Lopez – DS Virgin Racing
3. Nick Heidfeld – Mahindra Racing
4. Felix Rosenqvist – Mahindra Racing
5. Nico Prost – Renault e.dams
6. Robin Frijns – Andretti Formula E
7. Nelson Piquet Jr. – NEXTEV NIO
8. Tom Dillman – Venturi Formula E Team
9. Mitch Evans – Panasonic Jaguar Racing
10. Stephane Sarrazin – Venturi Formula E Team
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet