Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Robert Shwartzman wint optocht in Pau, Nederlanders buiten de top tien

shwartzman 480

Robert Shwartzman heeft in Pau op relatief eenvoudige wijze de eerste Eurocup Formule Renault 2.0 wedstrijd van dit weekend op zijn naam geschreven. De Russische R-Ace-rijder vertrok van poleposition, leidde van start tot finish en werd nauwelijks serieus bedreigd door zijn teamgenoot Max Defourny die als tweede de finish passeerde. Op ruime afstand legde Gabriel Aubry beslag op de derde podiumpositie. Dat inhalen op het stratencircuit van Pau nauwelijks mogelijk is, werd ook nu weer bewezen want het aantal positiewisselingen was minimaal. De Nederlandse MP Motorsport-piloten Jarno Opmeer en Richard Verschoor eindigden met een elfde respectievelijk dertiende positie buiten de top tien.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Archief Renault Sport Series

De omstandigheden tijdens de kwalificatie voor de eerste Eurocup Formule Renault 2.0 race van dit weekend in Pau waren vergelijkbaar met die van vorige week op Silverstone. Opnieuw een enigszins vochtige baan waarbij de tweede kwalificatiegroep net iets sneller bleek dan de eerste groep. In die groep B zette Robert Shwartzman de snelste tijd op de klokken en mocht daarmee op de in Pau zo belangrijke poleposition plaatsnemen. Naast de Rus de snelste rijder uit groep A, Max Defourny. Op de tweede rij Gabriel Aubry en Will Palmer, gevolgd door Alex Peroni en Sacha Fenestraz. Zowel Jarno Opmeer als Richard Verschoor zaten in de eerste groep en zetten daar een zesde respectievelijk zevende tijd op de klokken en moesten derhalve op de twaalfde en veertiende positie in het middenveld van het 29 auto's tellende veld plaatsnemen.

Hoe belangrijk een goede startpositie in de straten van Pau is, werd ook nu weer bewezen. Inhalen is er nauwelijks mogelijk en derhalve werd de race een redelijk eentonige optocht zonder veel positiewisselingen. Bij de start nam de van pole vertrokken Shwartzman direct de kop en in de daarop volgende 20 ronden kon alleen zijn R-Ace-teamgenoot Defourny de snelle Rus enigszins volgen. Tot een serieuze dreiging, laat staan inhaalpoging, kwam het nimmer en zo passeerde het duo in ongewijzigde volgorde de finish.

De strijd om de derde plaats leek spannender, met Aubry als leider van een groepje dat verder bestond uit Palmer, Peroni, Fenestraz en Max Fewtrell. Naarmate de race vorderde wist Aubry echter een klein gaatje te slaan, werden de onderlinge verschillen groter en bleef de volgorde ongewijzigd. Daarachter reed Yifei Ye in niemandsland naar de achtste positie. Het aankijken waard was wel de strijd om de negende plaats tussen Raul Guzman en Daniel Ticktum en hoewel het hier in ieder geval nog tot inhaalpogingen kwam, bleef ook deze volgorde zoals hij was.

Opmeer was na de start teruggevallen naar de dertiende plaats maar was vervolgens een van de weinige rijders die (ten koste van Alexander Vartanyan en Henrique Chaves) twee plaatsen wist te winnen en zo op de elfde positie belandde. Meer winst zat er niet in voor de MP Motorsport-rijder. Verschoor zat vast op zijn veertiende startplaats maar schoof door naar plek dertien toen Chaves in de vangrail belandde. Datzelfde overkwam Ghislain Cordeel, Sun Yue Yang en Jean-Baptiste Simmenauer. Tegen alle verwachtingen in bleven crashes met meerdere auto's tegelijk gelukkig uit. Pech was er opnieuw voor MP Motorsport-rijder Neil Verhagen die nog voor de start in de opwarmronde stilviel.

Morgen om 17.10 uur staat in Pau de tweede wedstrijd op het programma.

Eurocup Formule Renault 2.0, Pau, race 1, 20 mei 2017
1. Robert Shwartzman - R-Ace-
2. Max Defourny - R-Ace
3. Gabriel Aubry - Tech 1
4. Will Palmer - R-Ace –
5. Alex Peroni - Fortec
6. Sacha Fenestraz - Kaufmann
7. Max Fewtrell - Tech 1
8. Yifei Ye - Kaufmann
9. Raul Guzman - R-Ace
10. Daniel Ticktum - Arden
11. Jarno Opmeer - MP Motorsport
12. Alexander Vartanyan - JD
13. Richard Verschoor - MP Motorsport
14. Axel Matus – AVF
15. Thomas Maxwell - Tech 1
16. Presly Martono - Burdett
17. Alexej Korneev - Fortec
18. Luis Leeds - Kaufmann
19. Zane Goddard - Arden
20. Frank Bird - Fortec
21. Rodrigo Pflucker – AVF
22. Julia Pankiewicz – Burdett
23. Najiy Razak - Fortec
24. Thomas Neubauer - Tech 1

Uitgevallen
Sun Yue Yang - JD
Henrique Chaves - AVF – 6.217
Ghislain Cordeel – Arden
Jean-Baptiste Simmenauer - JD

Niet gestart
Neil Verhagen – MP Motorsport
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet