WTCC

WTCC: Mehdi Benanni behaalt eerste seizoenszege, Catsburg ondanks aanrijding tweede

170514 WTCC R2 Start
Startfase van race 2 met Bennani al aan de leiding voor de beide Volvo's en Huff

Voor het eerst dit seizoen heeft Mehdi Bennani een FIA WTCC-race gewonnen. Omdat pole-sitter Rob Huff een 'drive-through' kreeg opgelegd vanwege een aanrijding met Nicky Catsburg in de beginfase, kon Bennani definitief de leiding overnemen en vervolgens de overwinning naar huis rijden. Daarmee was hij uiteraard ook de best geklasseerde rijder in de WTCC Trophy voor privérijders. Catsburg werd ondanks de tik van Huff nog tweede, Tom Chilton completeerde het succes voor het Sébastien Loeb Racing-Citroën-team met de derde plaats. Tiago Monteiro, winnaar van de eerste race, werd keurig vierde en vergrootte daarmee zijn voorsprong als leider in het rijdersklassement van het WK. Tom Coronel wist in de slotfase nog de hevig aandringende Huff achter zich te houden en eindigde als negende.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


John Filippi, die in de slotronde van de eerste race stilviel, ontbreekt op de startgrid, zijn SLR-Citroën staat in de pits en sluit achteraan het veld aan. Vanaf pole komt Rob Huff in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Citroën niet optimaal weg. Bennani pakt de leiding, voor de beide Volvo's van Catsburg en Girolami, maar bij het uitkomen van bocht twee komen de twee Volvo-rijders met elkaar in botsing, waarop Girolami uitvalt. "What a stupid guy, Nicky crashed me", luidde het commentaar van Girolami via de boordradio. Die zienswijze klopt echter niet, want Catsburg werd tijdens het remmen van achteren geraakt door Huff en kon daardoor de botsing met Girolami niet voorkomen.

170514 WTCC R2 Catsburg actie
Nicky Catsburg bleek onschuldig aan de aanrijding met Girolami en werd uiteindelijk tweede

Omdat de Volvo van de Argentijn op een gevaarlijke positie tot stilstand kwam, stuurt de wedstrijdleider de safety-car de baan op. Huff kon van de botsing tussen de beide Volvo's profiteren en schoof door aar de tweede plaats achter Bennani. Aan het eind van de derde ronde wordt de race weer vrijgegeven, de oorspronkelijk geplande afstand van 15 ronden is vergroot naar 17. Bij de herstart verdedigt Bennani de leiding tegen Huff, terwijl Huff een 'drive-through' krijgt voor het veroorzaken van de aanrijding met Catsburg. In de vierde ronde passeert Huff Bennani en neemt zo, zij het tijdelijk, de leiding in de race, maar aan het eind van de ronde rijdt hij de pits in. Zo leidt Bennani voor Catsburg, Chilton, Michelisz, Monteiro, Guerrieri, Björk, Ehrlacher, Coronel en Michigami.

In de vijfde ronde gaat Bennani even wijd, maar kan zijn eerste plaats vooralsnog vasthouden. Panis verliest in het achterveld twee plaatsen aan Gleason en Filippi. In de volgende ronden gebeurt er niet erg veel, behalve Rob Huff die na zijn straf alweer op de twaalfde plaats is beland en meer en meer Filippi onder druk zet, met lichtsignalen en al. In de twaalfde ronde passeert Huff de Fransman. Drie bochten later is ook Michigami aan de beurt, waarop Huff dus alweer in de top tien rijdt. Catsburg blijft vooralsnog tweede, Coronel rijdt op de negende plaats. Michigami verliest in de 14e ronde nog twee plaatsen aan Filippi en Gleason.

Catsburg komt vooraan dichterbij Bennani, maar het is niet voldoende voor onze landgenoot om nog een aanval te plaatsen. Zo rijdt Bennani de vierde WTCC-racezege in zijn carrière naar huis. Catsburg eindigt als tweede, voor Chilton, Michelisz, Monteiro, Guerrieri, Björk, Ehrlacher, Coronel en Huff.

170514 WTCC R2 Coronel
Tom Coronel eindigde vandaag in beide races op de negende plaats

170514 FIA WTCC Hungaroring uitslag race 2

Reacties

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2017 20:31

  16 auto`s is veel te weinig

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 mei 2017 10:32

  Klopt, geldt ook voor ETCC, TCR, etc. Versnippering is niet goed. Maar top hoe Catsburg gaat!

  • 1
  • 0
   
  Dirk 15 mei 2017 11:31

  TCR races op Monza waren fantastisch trouwens!

  • 0
  • 0
   
  ace1 15 mei 2017 15:29

  Het WTCC is veel te duur, als je dat vergelijkt met het TCR.

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 15 mei 2017 18:27

  De TCR races waren inderdaad mooi. Hopelijk Coronel volgend jaar een gecombineerd seizoen in TCR Int en TCR Benelux.

  • 0
  • 0
   
  Michael Drost 15 mei 2017 23:42

  Het WTCC lijkt zichzelf vooral de vernieling in te willen helpen. Dat zij daar nog steeds niet in geslaagd zijn, is op zich een prestatie. Kan zijn dat ik het eerder heb gemeld, maar ik zie meer in de BTCC NGTC. Een WK Toerwagens is al duur genoeg, zonder dat je het ook nog eens exotisch maakt. Gooi er nog een goede Balance of Performance à la V8 of BTCC tegenaan en de strijd wordt aanzienlijk gelijker dan dat ik dat nu het gevoel heb dat het is. Overigens verbazen de prestaties van Nick mij niet! Die jongen is zó snel!!! Neemt niet weg dat ik van mening ben dat bij een meer gelijk speelveld ene TC zeker meer naar voren te vinden zal zijn.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet