NASCAR

NASCAR: Zware crash Aric Almirola overschaduwt zege Martin Truex Jr in Kansas

Furniture Row-courer Martin Truex Jr. pakte op de Kansas Speedway zijn tweede seizoenszege. Het betekende voor hem de negende Cup-overwinning in zijn carrière. De wedstrijd werd overschaduwd door een zwaar ongeval waarbij Joey Logano, Danica Patrick en Aric Almirola betrokken waren. Almirola werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

2017 Truex Blaney
Mooi duel tussen race-winaar Martin Truex Jr. en Ryan Blaney.


Zware crash Aric Almirola overschaduwt zege Martin Truex Jr in Kansas
Bij de laatste herstart pakte Truex Jr. de leiding en schreef de Go Bowling 400 op zijn naam. Van de 267 ronden tellende wedstrijd reed Truex Jr. er ruim 104 aan de leiding. Voor Truex Jr. betekende het zijn tweede seizoensoverwinning. Kansas is een baan die hem goed ligt, want driemaal in het verleden reed Martin het meeste aantal ronden aan de leiding zonder te winnen.

Brad Keselowski eindigde als tweede gevolgd door Kevin Harvick, Ryan Blaney, Kyle Busch en Kyle Larson die het kampioenschap leidt.

Martin Truex Jr.: " Dat was een doorn in het oog. Jarenlang, voordat ik voor Furniture Row Racing reed slaagde ik er nooit in om te winnen. Prachtig om dit team op ons thuiscircuit in Colorado terug naar Victory Lane te brengen. Mooi voor de fans, waarvan ik er heel veel ontmoet heb."

2017 Larson
Sterk seizoen voor Kyle Larson.

Schaduwzijde
Maar helaas kleeft er een schaduwzijde aan de wedstrijd op Kansas Speedway. Eén ronde nadat Truex Jr. in de 200e ronde de leiding nam stopte helaas alle actie. Joey Logano en Danica Patrick waren in fel gevecht om de 12e plek verwikkeld toen er plotseling iets aan Logano's auto afbrak. Patrick's auto ging de rondte, raakte keihard de muur en vatte vervolgens vlam. De aanstormende Aric Almirola kon de auto van Danica niet meer ontwijken en reed er vol op in. De wedstrijd met direct stilgelegd om Almirola uit zijn benarde positie te bevrijden en werd met onbekende verwondingen per helikopter naar het Kansas Medical Center overgebracht.

Bij het verlaten van het medisch centrum op het circuit was Logano behoorlijk onder de indruk. Joey Logano: " Ik ben OK, ben nu alleen maar met mijn gedachten bij Aric. Wij maakten alle drie een zware klap. Ik weet niet wat het was maar bij het ingaan van Turn 1 brak er iets aan mijn auto af en ik probeerde de snelheid eruit te halen, maar je rijdt 344 km/u. Maar de auto ging vervolgens dwars waardoor ik Danica raakte."

2017 Almirola
Almirola werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.(archief autosport.nl)

Danica Patrick: " Wij hadden het allemaal goed naar ons zin en ik voelde me een Wondervrouw (Wonder Women is een sponsor). Het enige dat ik weet is dat ik plotseling crashte nadat Logano zijn technisch defect kreeg en mij raakte. Voel me gefrustreerd over het aantal kansen dat ik krijg. Telkens als het wat beter gaat, crash ik of raak ik erbij betrokken."Om Almirola uit zijn benarde positie te bevrijden, werd de wedstrijd voor 27 minuten en 41 secs. stilgelegd. Bij de herstart nam Truex Jr. in de 245e ronde direct de leiding van polesitter Blaney Jr. over.

2017 Erik Jones Momentje voor Erik Jones.

Ryan Blaney: "In de short runs beschikten wij over een goede auto en ik dacht dat dit ons in de kaart zou spelen. Ik snap niet hoe dat Truex Jr. ons bij de herstart te slim af was. Bij de laatste herstarts was ik super loose en had gewoon teveel wielspin. Wel zegt het veel over het team dat we kans hebben om te winnen." Blaney reed in totaal 83 ronden aan de leiding.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
2. Brad Keselowski Ford 267 ronden
3. Kevin Harvick Ford 267 ronden
4. Ryan Blaney Ford 267 ronden
5. Kyle Busch Toyota 267 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 267 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 267 ronden
9. Clint Bowyer Ford 267 ronden
10. Trevor Bayne Ford 267 ronden

2017 Finish
Wedstriijd met schaduwzijde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet