IndyCar

Indycar: Will Power wint neutralisatievrije GP Indianapolis

Polesitter Will Power wist tijdens de GP van Indianapolis op de roadcourse van de Brickyard een neutralisatievrije wedstrijd op zijn naam te schrijven. Voor Power was dit zijn eerste seizoensoverwinning. In vijf races telde de Verizon Indycar-series vijf verschillende winnaars.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Start
Team Penske domineerde vanaf het begin alhoewel er maar één rijder van het team het podium behaalde.Will Power neutralisatievrije GP Indianapolis
Polesitter Will Power behaalde op de Brickyard zijn eerste seizoensoverwinning. Tevens was het de eerste GP van Indianapolis sinds 2014 die zonder neutralisaties plaatsvond. In de eerste ronde was er direct een incident in Turn 7 tussen Marco Andretti en Tony Kanaan, waarbij de Braziliaan van de baan spinde en Andretti een "drive-through" opliep. Sebastien Bourdais verloor tevens in de eerste ronde alle vermogen en moest het gras op.

Na acht ronden beschikte Power al over een voorsprong van meer dan 2.4 secs. op teamgenoot Helio Castroneves,die in de 45e ronde voor een reguliere stop naar binnenging en daarmee de leiding aan Will Power afstond. In de volgende 20 ronden zou het verschil tussen de beide koplopers bijna 2 secs. bedragen. Bij de derde pitstopcylus in de 63e ronde behield Power de leiding, maar zowel Scott Dixon als Josef Newgarden gingen eveneens naar binnen.

2017 Power Race
Will Power bepaalde het wedstrijdtempo.

Na het voltooien van de pitstopcylus behield Power de leiding voor zijn teamgenoot Helio Castroneves die in de 69e ronde positie moest prijsgeven aan Ganassi-coureur Scott Dixon. De Braziliaanse veteraan viel vijf ronden later ook ten prooi aan Andretti-coureur Ryan Hunter Reay. In de 81e ronde ging ook teamgenoot Pagenaud aan de Braziliaan voorbij.

2017 Graham Rahal Graham Rahal reed een schitterende wedstrijd.

Voor de tweede maal in zijn carrière pakte Power een overwinning op de Brickyard, gevolgd door Scott Dixon en Ryan Hunter Reay. Voor de Australiër betekende het zijn 30e Indycar-overwinning en bezet daarmee op de eeuwige ranglijst de 11e plek. Hij staat daarmee op gelijke hoogte met teamgenoot Helio Castroneves en Indycar-legende Rick Mears. In 2016 behaalde Power op Pocono zijn laatste Indycar-overwinning. Vanaf een 20e startplek reed Graham Rahal overigens een zeer goede wedstrijd. Na gebrek aan pk's tijdens de kwalificaties waarop het team geen antwoord wist te vinden, wist Rahal zich vanaf een 20e startplek naar een zesde plek algemeen op te werken.

2017 Scott Dixon
Sterk optreden van Scott Dixon op de roadcourse voor het team van Chip Ganassi.

Maandag 15 mei beginnen de eerste vrije trainingen voor de Indy 500. De kwalificatie voor de Indy 500 geschiedt gedurende het weekend van 20/21 mei. De week daarop vindt de 101e editie van de Indy 500 plaats.(later meer)


2017 Will Power
"Zo dat is een mooi moederdaggeschenk" lijkt Power Sr. tegen zijn kleine te zeggen.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda ronden + 5.2830 secs.
3. Ryan Hunter Reay Dallara Honda + 12.0296 secs.
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet + 17.0669 secs.
5. Helio Castroneves Dallara Chevrolet + 20.6072 secs.
6. Graham Rahal Dallara Honda + 25.1039 secs.
7. Max Chilton Dallara Honda + 25.7054 secs.
8. Alexander Rossi Dallara Honda + 29.3214 secs.
9. Spencer Pigot Dallara Chevrolet +36 5878 secs.
10. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet + 41.8238 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet