Formula E

Formule E: Buemi verslaat Di Grassi in spectaculaire eindsprint Monaco


Regerend kampioen Sebastien Buemi behaalde in Monaco zijn vierde seizoensoverwinning en de tweede achtereenvolgende op het stratencircuit. In een spannende eindsprint versloeg de e.dams Renault-rijder de Braziliaan Lucas di Grassi(Abt Schaeffler Audi). De Nederlander Robin Frijns eindigde voor het team van Andretti Amlin als twaalfde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2017 Buemi


Buemi verslaat Di Grassi in spectaculaire eindsprint Monaco
Een tweede achtereenvolgende Monaco-overwinning voor regerend kampioen Sebastien Buemi die vrijwel de gehele wedstrijd heerste. In de openingsfase sloeg de e.dams-coureur als een gat van meer dan twee seconden op zijn naaste rivaal Di Grassi. De start van de wedstrijd verliep ondanks het nodige onderlinge contact zonder problemen. Voor het DS Virgin Team begon de wedstrijd al met een drama toen Sam Bird bij de chicane nabij het zwembad de muur raakte en daarbij zijn achterwielophanging beschadigde. Het kostte de Brit twee ronden. Teamgenoot José Maria Lopez moest kort daarop een vleugel laten vervangen. Maro Engel en Felix Rosenqvist leverden een spannende strijd, maar de Zweed slaagde er niet in om de Duitser te passeren. Inmiddels had Daniel Abt de aansluiting bij het vechtende duo gevonden maar moest uiteindelijk toch met een zesde plek genoegen nemen.

Jean Eric Vergne en Nelson Piquet Jr. waren in een mooie strijd verwikkeld, maar die eindigde in de 20e ronde in tranen toen beiden elkaar toucheerden en Vergne moest opgeven. Het betekende tevens dat de safetycar in actie moest komen. Voor Vergne was de wedstrijd definitief over. Piquet kon zijn weg vervolgen en eindigde als vierde maar is "under investigation"

Vrijwel iedereen maakte van de safetycarfase gebruik om direct van auto te wisselen. Een ideale pitwindow in principe. Met nog amper zeven ronden te gaan leek Lucas di Grassi ontbrand en de Braziliaan zorgde voor een spectaculaire eindfase, maar slaagde er niet in om regerend kampioen Buemi van de eerste plek te verdringen.

Zowel Jerome D'Ambrosio als Loïc Duval kampten in de slotfase nog met de nog problemen. De Belg viel stil, maar kreeg zijn auto toch weer aan de praat, terwijl de Fransman ook voor een ongeplande stop naar binnen moest. Overigens had Duval teveel rondjes tijdens de kwalificatie gereden.Voor Robin Frijns zat er niet meer dan een 12e plek in.(later meer)

Uitslag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet