Formule 1

Formule 1: Hamilton nipt voor Vettel, Verstappen start als vijfde

Hamilton

In een uiterst spannende kwalificatie heeft Lewis Hamilton zichzelf de beste startpositie voor de Grand Prix van Spanje verschaft. De Brit hield Sebastian Vettel maar net achter zich, maar dat is genoeg voor de pole. Bottas en Räikkönen delen de tweede startrij. Daarachter ging het voor Verstappen vandaag wel goed, in tegenstelling tot de afgelopen kwalificaties. De vernieuwde Red Bull is nog niet snel genoeg om het gevecht met Mercedes en Ferrari aan te gaan, maar Verstappen zette zich in ieder geval voor Ricciardo. De grootste verrassing was Fernando Alonso, die het thuispubliek trakteerde op een zevende startplek.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Vandoorne weer niet door
Stoffel Vandoorne heeft Q2 nog niet bereikt en ook in Spanje heeft hij het weer moeilijk. Hij staat onder de streep, samen met Kvyat, Palmer, Stroll en Ericsson. Teamgenoot Alonso rijdt zich knap naar de tiende plek, maar de Belg slaagt hier niet in. Sterker nog, hij komt niet verder dan p19, dus de laatste startrij. Die deelt hij met een andere tegenvaller, Daniil Kvyat. Stroll stelt met p18 ook teleur, al moet gezegd worden dat Massa ook maar ternauwernood door is naar Q2. Ericsson haalt het ook niet, Wehrlein wel.

Alonso stijgt boven zichzelf uit
Hoe groot de tegenspoed voor Fernando Alonso ook is, aan zijn inzet zal het niet liggen – zeker voor thuispubliek niet. In Q2 weet hij zich knap op p10 te rijden als de vlag valt. Hij wordt door Hülkenberg onder de streep geduwd, maar rijdt zelfs vervolgens de zevende tijd, voor Hülkenberg. Ocon en Massa zijn vervolgens sneller, wat Alonso op p9 brengt. Perez duwt de Spanjaard nog naar p10, maar dan is iedereen geweest. Q3 is een ongelofelijke prestatie met de middelmatige McLaren.

De uitvallers van Q2 heten Magnussen, Sainz, Hülkenberg, Grosjean en Wehrlein.

Red Bull zit er nog niet bij
De grote update die Red Bull naar Spanje heeft meegebracht, brengt Verstappen en Ricciardo wat dichter bij de Mercedessen en Ferrari's. Maar de aansluiting is er nog net niet. Red Bull lijkt zich weer op te kunnen maken voor de derde startrij, tenzij er een bovengemiddeld rondje van Verstappen of Ricciardo komt, of als een van de voorste vier een foutje maakt. Voor Verstappen is het sowieso wel weer eens tijd voor een goede kwalificatie. Net als de afgelopen twee races was hij in Q1 en Q2 sneller dan zijn teamgenoot, maar beide keren liet hij het in de laatste sessie liggen.

Eerste slag voor Hamilton
Valtteri Bottas komt als eerste voor de laatste poging, is goed op weg, maar maakt een flinke fout bij de voorlaatste bocht. Dat kost hem een paar tienden – precies genoeg voor Lewis Hamilton, die daarna komt, om de voorlopige pole over te nemen. De Ferrari's komen daarna: Räikkönen is nipt langzamer dan Bottas, Vettels ronde is niet zo goed en hij geeft een halve seconde toe. Het geeft de Red Bulls een kansje, maar het is nog net te ver gegrepen. Verstappen geeft een tiende toe op Vettel, Ricciardo is een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Laatste sector is bottleneck
Voor de laatste poging komen de Mercedessen weer als eerste. De twee moeten veel moeite doen om een vrij rondje te vinden en dat is niet gunstig. Hun outlaps zijn zo traag dat de temperaturen niet optimaal zijn voor de vliegende ronde. Toch zit Bottas in de eerste sector onder de tijd van Hamilton, maar Hamilton daarachter is nog een fractie sneller. Na de tweede sector zit Bottas er nog steeds nipt onder, maar Hamilton zit al twee tienden onder zijn beste tijd. De laatste sector is echter de bottleneck, want beide mannen verliezen hierin zoveel dat ze de poletijd niet meer verbeteren.

De Ferrari's daarachter zijn nog sneller onderweg. Vettel zit na twee sectoren bijna een halve seconde onder Hamiltons voorlopige tijd. Maar ook voor hem is de laatste sector, de laatste chicane zelfs, funest. Hij verdringt wel Bottas naar de tweede startrij, maar moet de pole aan Hamilton laten. Räikkönen start als vierde.

Verstappen voor Ricciardo
Red Bull vecht het samen uit voor de derde startrij en dit keer heeft Verstappen zijn zaakjes wel op orde. Hij is drie tienden langzamer dan Räikkönen, maar vier tienden sneller dan Ricciardo.

Alonso ongelofelijk
Fernando Alonso maakt ook in Q3 het thuispubliek gek. In de ene poging die de vier overgeblevenen doen, is de Spanjaard zowaar de snelste van het groepje. Zonder vermogen start Alonso hierdoor morgen zomaar als zevende, voor Perez, Massa en Ocon.

Uitslag kwalificatie Spanje
1. Lewis Hamilton, 1:19.149
2. Sebastian Vettel, op 0.051
3. Valtteri Bottas, op 0.224
4. Kimi Räikkönen, op 0.290
5. Max Verstappen, op 0.557
6. Daniel Ricciardo, op 1.026
7. Fernando Alonso, op 1.899
8. Sergio Perez, op 1.921
9. Felipe Massa, op 2.083
10. Esteban Ocon, op 2.123

11. Kevin Magnussen, 1:21.329
12. Carlos Sainz, 1:21.371
13. Nico Hülkenberg, 1:21.397
14. Romain Grosjean, 1:21.517
15. Pascal Wehrlein, 1:21.803

16. Marcus Ericsson, 1:22.332
17. Jolyon Palmer, 1:22.401
18. Lance Stroll, 1:22.411
19. Stoffel Vandoorne, 1:22.532
20. Daniil Kvyat, 1:22.746
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet