Formule 3

F3: Conway wint Macau F3 Grand Prix, Buurman achtste na inhaalrace

Mike Conway heeft bewezen dat het niet alleen rijders uit de Formule 3 Euro Serie zijn, die in internationale vergelijkingen goed voor de dag komen. De regerend Brits Formule 3-kampioen, die uitkomt voor Räikkönen-Robertson Racing, zegevierde in de 15 ronden lange Macau Formula 3 Grand Prix voor de Amerikaan Richard Antinucci en de Duitser Adrian Sutil. Daarmee stonden vertegenwoordigers van de drie belangrijkste Formule 3-kampioenschappen op het podium: Conway uit de Britse serie, Antinucci vanuit de Euro Serie en Sutil als regerend Japans Formule 3-kampioen. Yelmer Buurman, na de aanrijding van gisteren gestart als 29e, reed een ijzersterke wedstrijd, waarin hij als achtste werd afgevlagd.

Tekst: René de Boer

Bij de start van de race was het pole-sitter Kamui Kobayashi die de kop voor Marko Asmer, maar in Mandarin nam Asmer de leiding over. Kobayashi probeerde Asmer voor Lisboa in te halen, daardoor moest Asmer rechtdoor en ook Di Resta schoot rechtuit. Even later kwam het definitieve einde voor Di Resta toen hij bij Fishermens Bend de vangrail raakte na een aanrijding met Avila. Conway ging aan de leiding voor Hirate en Nakajima. Bij de start van de tweede ronde pikte de safety car het veld op. Conway leidde op dat moment voor Hirate en Sutil, dan volgen Nakajima, Tsukakoshi, Antinicci, Buemi, Kimball, Jarvis en Grosjean.

Bij de start van de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven. Bij de herstart had Conway een voorsprong van 0,694 seconden. Sutil verloor bij het uitkomen van Mandarin de derde plaats aan Nakajima, Antinucci nam de vijfde plaats over van Tsukakoshi. De strijd tussen Nakajima en Sutil bleef spannend met aanvallen over en weer. Even later vonden ook Antinucci en Tsukakoshi de aansluiting aan dit duo. In ronde zeven probeerde Nakajima Sutil uit te remmen voor Lisboa, waar de twee kemphanen zij aan zij naartoe reden, maar daarbij schoot hij rechtdoor en viel terug naar de zesde plaats achter Antinucci en Tskukakosho. Een ronde later passeerde Antinucci Sutil in Lisboa voor de derde plaats, waarbij hij het linker voorwiel van de auto van de Duitser aantikte. In de negende ronde botsten Grosjean en Kobayashi met elkaar in Lisboa in een duel om de achtste plaats, een fout die duidelijk op het conto van de Japanner te schrijven was.

Buemi nam daarna de zesde plaats van Nakajima over. Na twee derde van de race leidde Conway met 2,685 seconden voor Hirate, die op zijn beurt weer een voorsprong van 1,027 seconden op Antinucci had. In ronde twaalf plaatste Antinucci een geslaagde aanval op Kohei Hirate en bij het aanremmen van Lisboa nam de Amerikaan de tweede plaats over, hoewel hij bij het uitkomen van de bocht met de linker wielen van zijn auto wel even de muur raakte. Een ronde later verloor Hirate nog een plek op dezelfde positie, en wel aan Adrian Sutil, die daarmee derde was. Aan het eind van dezelfde ronde miste Tsukakoshi, op de vijfde plaats rijdend, volledig zijn rempunt voor de R-bocht en reed frontaal de bandenstapels in. Ook Hirate haalde de eindstreep niet: in de veertiende ronde reed hij op weg naar San Francisco in de muur. Vettel botste in de laatste ronde in Lisboa met Streit en viel uit.

Na 15 ronden won Conway voor Antinucci, Sutil, Buemi, Grosjean, Jakes, Oshima, Buurman, Engel en Carbone. Buurman werd daarmee beloond voor een sterk gereden wedstrijd. “Het was wel een turbulente race”, meldde de Ubbergenaar na afloop. “Eerst kwam Vettel, die achter mij startte, bij de start al langszij. Hij had zoveel vaart dat hij wel een valse start moet hebben gehad, maar dat zij zo. Toen crashte Avila voor mij, maar die kon ik ontwijken. Bij de herstart na de safety-car-fase reed ik achter Kimball, die een lekke band had. Daardoor reed hij heel langzaam, maar ik kon hem natuurlijk niet inhalen. Zo verloor ik dus veel tijd, maar uiteindelijk kon ik wel goed naar voren rijden. We wisten dat de snelheid erin zat, dat was vanmorgen tijdens de warm-up ook al gebleken. Al met al kijk ik terug op een goed weekend. En die Conway heb ik in het Brits kampioenschap ook al wel een paar keer verslagen…”

Uitslag:

1. Conway (GBr), Dallara-Mercedes, 15 r. in 39.35,404 (gem. 139,12 km/u)
2. Antinucci (VSt), Dallara-Mercedes, op 1,489
3. Sutil (Dui), Dallara-Toyota, op 2,055
4. Buemi (Zwi), Dallara-Mugen Honda, op 7,409
5. Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 8,752
6. Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 23,963
7. Oshima (Jap), Dallara-Toyota, op 29,948
8. Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 35,978
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet