DTM

DTM: Jamie Green op Hockenheim als een vis in het water

Jamie Green Actie
Jamie Green was in het droog en in de regen een klasse apart

Veranderende weersomstandigheden zijn vrijwel altijd goed voor spectaculaire races. Vraag maar aan Bernie Ecclestone, die ooit zelfs het lumineuze idee had om circuits tijdens een race onverwacht onder water te zetten om saaie Formule 1-races tegen te gaan. Dergelijke kunstgrepen had de DTM vanmiddag niet nodig tijdens de tweede race van het openingsweekeinde op Hockenheim. Zonder de regen was er in de beginfase al volop spektakel, en met regen werd dat in de loop van de race alleen maar beter. Noch de omstandigheden, noch een tijdstraf van vijf seconden konden de Brit Jamie Green met zijn Audi daarbij van de overwinning afhouden. Met Gary Paffett namens Mercedes-AMG op de tweede en Marco Wittmann – nota bene vanaf de 17e startplaats – voor BMW op de derde plaats waren opnieuw alledrie de merken op het podium vertegenwoordigd. Lucas Auer, de winnaar van gisteren, eindigde als vierde en behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie eiste BMW-rijder Timo Glock de pole-position voor zich op. De Mercedessen waren na de prestatie van gisteren tien kilo zwaarder dan de concurrentie, en zo was het niet echt een wonder dat de Audi- en BMW-rijders het tempo vooraan bepaalden. Achter Glock volgden de Audi's van Rast en Green, maar Edoardo Mortara kwalificeerde zich met zijn Mercedes heel keurig als vierde. Ook Paffett, Auer en Engel reden namens Mercedes in de top tien in een kwalificatie op een opdrogende baan, waardoor de posities zo ongeveer iedere keer wisselden als er iemand over de finishlijn reed. Mattias Ekström reed met zijn Audi de tiende tijd, nog geen halfuur nadat hij de finale van de WK Rallycross-ronde op Hockenheim op zijn naam had geschreven.

Crash 3
Hier gaat het fout tussen Wickens, Müller en Duval

In de race neemt Glock vanaf pole bij de start de leiding, maar verderop in het veld komt het in de eerste bocht tot een botsing tussen Wickens, Müller en Duval. De auto van Wickens strandt, de wedstrijdleider stuurt de safety-car naar buiten. In de vierde ronde is er een 'double file restart' in NASCAR-stijl, een nieuw element in de DTM voor dit jaar. In keurige formatie rollen de auto's het rechte stuk op, en Green gaat vlot op het gas, terwijl Glock de herstart volledig lijkt te missen en terugvalt naar de vierde paats achter Auer en Spengler.

Start Nr 2
Glock mist de herstart volledig en valt terug, Green neemt de leiding voor Auer

Vanuit de wedstrijdleiding komt even later het bericht dat Green een 'pit stop penalty' van vijf seconden krijgt, omdat hij niet correct zijn positie bij de herstart zou hebben ingenomen, maar op dat moment is de Brit al ver weg van de rest van het veld, een voorsprong die hij alleen maar verder zal vergroten.

Paffett
Gary Paffett trotseert de omstandigheden

Vanaf de negende ronde zet de regen in, die allengs sterker wordt. Diverse rijders komen de pits in voor bandenwissels, aanvankelijk nog voor slicks, maar al snel wordt duidelijk dat regenbanden de juiste keuze zijn. Dat ondervindt ook Timo Glock, die in ronde 15 nog slicks heeft laten monteren, maar vier ronden later andermaal naar binnen moet voor banden met profiel. In de dezelfde ronde stopt ook Jamie Green als leider in de wedstrijd, een positie die hij na de stop weet vast te houden. Lucas Auer blijft een ronde te lang op slicks rijden, stopt in ronde 20 en komt aanvankelijk als tweede weer de baan op, maar verremt zich vervolgens op de koude banden en verliest twee posities.

Wittmann 2
Marco Wittmann reed een sterke race van de 17e naar de derde plaats

De slotfase levert niet zoveel positiewisselingen meer op, en zo wint Green voor Paffett en Wittmann, die met de derde plaats wordt beloond voor een sterk gereden inhaalrace. Auer wordt vierde en behoudt daarmee de leiding in de tussenstand. Nico Müller eindigt als vijfde, ondanks de betrokkenheid bij de aanrijding in de openingsronde. Daarachter eindigden oud-kampioen Di Resta en Rockenfeller, terwijl Glock vanwege zijn slechte herstart en twee stops niet verder komt dan de achtste plaats, bepaald niet datgene waarop hij na zijn pole-position hoopte. Spengler en Engel completeren de top tien.

170507 DTM Hockenheim uitslag race 2

170507 DTM Stand na 2 van 18 races

Paffett Green
Britten onder elkaar: Gary Paffett en Jamie Green

Jamie Podium
Jamie Green weer op het podium

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet