NASCAR

NASCAR: Aric Almirola wint Xfinity Talladega klassieker

Aric Almirola pakte op Talladega Superspeedway de volle winst door in de slotfase van een klassieke restrictor plate wedstrijd al zijn achtervolgers voor te blijven. Direct tijdens de trainingen was de Ford-rijder snel genoeg en besloot om na 10 ronden al om zijn auto aan de kant te zetten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

nxskahne 051617
De klassieke Talladegafoto met Kasey Kahne aan de leiding.Aric Almirola wint Xfinity Talladega klassieker
Na tien ronden in de trainigen wist Aric Almirola dat zijn auto op de Talladega Superspeedway snel genoeg was. "Na tien ronden heb ik tegen mijn crew gezegd dat de auto snel genoeg was. Wij hebben het ding op de bok gezet en we waren er klaar voor.' Almirola's auto was inderdaad bloedsnel want voor de 113 ronden tellende wedstrijd had de Ford-rijder aan één pitstop genoeg. Een neutralisatie 11 ronden voor het einde was de beslissende factor. Allgaier, Logano, Sadler en Almirola waren de grote kanshebbers. Allgaier moest de leiding aan Logano prijsgeven en vervolgins ging Almirola eveneens aan Logano voorbij. Door erg verdedigend te rijden wist Almirola de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het was zijn eerste overwinning sinds Daytona 2016. In vier Xfinity-starts betekende dit de eerste zege van Almirola op Talladega voor het Biagi den Beste Racing Team. "Wat een prachtige dag" aldus Almirola

De wedstrijd op Talladega kende vijf neutralisaties en twee wrakken. Almirola speelde ongewild de hoofdrol in de eerste neutralisatie toen de samenwerking met Ryan Reed's Roush Ford niet zoals gepland verliep. Een touché betekende het einde van Reed's wedstrijd. Bij dit incident werden zeven auto's uitgeschakeld. Aric Almirola: "Ik heb hier een slecht gevoel over. Zeker omdat ik bij de No 16 terugkwam. Maar ik kreeg een mooi duwtje en probeerde hem te helpen door de Fords te laten samenwerken. Helaas ging het fout."

nxserikjones 050617
Felle gevechten met een kleine voorsprong van Erik Jones.

Elliott Sadler eindigde als tweede. Elliott Sadler: " Richting witte vlag maakte ik in de auto gewoon een fout en dit heeft mij de overwinning gekost. Daarachter volgden Logano, Ben Kennedy, Erik Jones, Matt Tifft en Michael Annett. Joey Logano: "Dit was close agressief racen. De draft is gewoon crazy en totaal anders. Het gaat zo snel dat je nauwelijks tijd hebt om af te blokken. Fysiek blok je je tegenstanders met je auto af en dit is bijzonder zwaar"

Justin Allgaier zakte naar de achtste plek terug. Allgaier: "Als je op kop rijdt, dan probeer je iedereen achter je te houden toch" In 99 starts betekende dit de derde overwinning van Almirola.

Sinds de seizoensfinale in de Campingworld Truck series op Homestead had Ben Kennedy niet meer gereden. De Xfinity-nieuwkomer deed het uitstekend. Ben Kennedy: "Dit was overdonderend, we hadden een fantastische auto en wij maakten gewoon kans. Ik hoop dat we die nogmaals krijgen want ik heb ervan genoten."Tussen 14 coureurs wisselde de leiding maar liefst 28 maal. Justin Allgaier reed 24 ronden aan de leiding en Almirola reed in totaal 13 ronden op kop.

suarezpoole 050617
De standaard crash op Talladega tussen Suarez en Poole.


Uitslag
1. Aric Almirola Ford 113 ronden
2. Elliott Sadler Chevrolet 113 rondne
3. Joey Logano Toyota 113 ronden
4. Ben Kennedy Chevrolet 113 ronden
5. Erik Jones Toyota 113 ronden
6. Matt Tifft Toyota 113 ronden
7. MIchael Annett Chevrolet 113 ronden
8. Justin Allgaer Chevrolet 113 ronden
9. Daniel Suarez Toyota 113 ronden
10. Jeff Green Toyota 113 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet