DTM

DTM: Lucas Auer klasse apart bij seizoensstart Hockenheim

2017 Auer R1
Lucas Auer (22) en Timo Glock (16) zorgden in de slotfase voor een spannend duel

Lucas Auer was vandaag een klasse apart in de DTM. Met de snelste tijd in de vrije training liet hij al zijn potentieel zien. Vervolgens behaalde de Mercedes-coureur als snelste in de kwalificatie de vierde DTM-pole-position in zijn loopbaan en in de race leidde hij van start tot finish op weg naar zijn tweede overwinning in de DTM. De gewijzigde reglementen in de DTM leidden tot een afwisselend raceverloop, waarbij verschillende strategieën tot succes leidden. Auer en BMW-rijder Timo Glock, die na een spannend duel in de slotfase genoegen moest nemen met de tweede plaats, startten van vooraan, maar Mike Rockenfeller, die voor een sterk gereden race werd beloond met de derde positie, reed vanaf de 16e plaats op de grid naar voren.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie leek het erop dat Audi niet in de strijd om de ereplaatsen zou voorkomen. Terwijl Mercedes met Auer, Paffett en Mortara op de eerste drie plaatsen en daarachter nog Di Resta, Engel en Wickens niet minder dan zes rijders in de top tien had, en BMW met Timo Glock en Maxime Martin als vierde en vijfde ook prima kansen leek te hebben, was Nico Müller op de achtste startplaats de enige Audi-vertegenwoordiger in de top tien. "Dat was wel een beetje ontnuchterend", gaf Mike Rockenfeller naderhand toe.

2017 Blomqvist achterstevoren
Blomqvist achterstevoren na een tik van Wickens (6)

Bij de start bleef de BMW van Augusto Farfus op de grid stilstaan, terwijl René Rast na de formatieronde de pitstraat was ingereden en van daaruit startte. Vooraan maakte Auer geen fouten en bouwde direct een aardige voorsprong op, voor Paffett en Glock. Met behulp van DRS passeerde Glock in de tweede ronde zijn Britse opponent en kon zo de tweede plaats overnemen. Botsingen tussen Wickens en Blomqvist en tussen Green en Engel leidden tot 'drive-through-penalties' voor Wickens en Green. Glock en Paffett streden andermaal om de tweede plaats, terwijl Auer vooraan steeds verder kon weglopen. In de negende ronde kwam Rockenfeller als een van de eersten naar de pits voor de bandenwissel, waarna hij zijn opmars kon voortzetten. Ekström was ook goed op weg naar voren en kwam na de 14e ronde al als zevende door. In de 17e ronde kwam Auer, wiens voorsprong tussentijds was opgelopen tot ruim tien seconden, binnen voor een bandenwissel.

2017 Rockenfeller
Rockenfeller reed dankzij een geslaagde strategie sterk naar voren

Vervolgens kon de Oostenrijker zijn race voortzetten, waarbij hij alleen nog de beide Audi-rijders Ekström en Duval voor zich had, die beide nog hun pitstop moesten maken. Nadat beide in de ronde 25 hun stops hadden gemaakt, leidde Auer voor Glock, Rockenfeller, Mortara, Paffett en Di Resta. In de resterende ronden kwam Glock steeds dichterbij de Oostenrijker en plaatste in ronde 32 zijn eerste aanval, die echter tot niets leidde. Ook de tweede aanval van Glock wist Auer te pareren, en zo kwam Auer na 36 ronden uiteindelijk als winnaar over de eindstreep. "Ik wist dat als ik de eerste twee aanvallen van Glock zou kunnen afslaan, ik een kans zou hebben om te winnen", aldus winnaar Auer na afloop van de race. Die strategie werkte goed, zoals zou blijken. "Met name in de eerste stint was Lucas een klasse apart", prees de als tweede geklasseerde Glock zijn opponent. Voor Mike Rockenfeller was de derde plaats een enorme opluchting. "Zeker na het vreselijke seizoen dat ik vorig jaar had", aldus de Audi-coureur. Achter Edoardo Mortara, die bij zijn eerste optreden voor Mercedes als vierde eindigde, werd Mattias Ekström als vijfde beloond voor een sterke inhaalrace vanaf de 17e startplaats. René Rast (Audi), Gary Paffett en Paul Di Resta (beide Mercedes), Nico Müller (Audi) en Marco Wittmann (BMW) completeerden de top tien.

170506 DTM Hockenheim uitslag race 1

2017 Red Bull Duel
Red Bull-duel tussen Mattias Ekström en Marco Wittmann

2017 Lucas Moeder
Felicitaties voor Lucas Auer na het winnen van de race

2017 Jump
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet