V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin behaalt eerste zege voor DJR Team Penske in Perth

Op Barbagallo Raceway heeft DJR Team Penske ofwel Shell V-Power Racing met Scott McLaughlin en Fabian Coulthard onder toezicht oog van Roger Penske himself een fraaie dubbeloverwinning behaald. Voor McLaughlin was het de allereerste zege bij zijn nieuwe werkgever.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Nissan/PRA

2017 McLaughlin
2017 McLaughlin op weg naar zijn allereerste overwinning voor Team Penske in Perth.


Scott McLaughlin behaalt eerste zege voor DJR Team Penske
In de zevende wedstrijd van het Supercars-kampioenschap heeft Scott McLaughllin zijn allereerste zege voor Team Penske behaald. Na de verplichte pitstopcyclus slaagde McLaughlin erin om het beste uit zijn banden te persen en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zijn teamgenoot Fabian Coulthard eindigde als tweede, gevolgd door de Red Bull Team Australia-Holdens van Jamie Whincup en Shane van Gisbergen.Het verschil tussen McLaughlin en Whincup bedroeg maar liefst 7.4 secs.

McLaughlin: "De auto was werkelijk fantastisch. Ik hoorde mijn Franse engineer Ludo Lacroix(voorheen jarenlang bij Triple Eight red) en ik dacht dat ik pits hoorde. Maar geloof niet dat hij het meende. Zo, aan mijn mengelmoes van Frans/Engels moet echt gewerkt worden. Prachtig om onder het oog van Roger Penske als eerste en tweede te eindigen. Met Fabian is dit toch wel een fantastische start van het jaar. Zou mooi zijn indien Roger Penske naar elke wedstrijd zou komen, maar hij heeft nogal een druk schema."

2017 Winterbottom Race
Slechts een vijfde plek voor PRA-coureur Mark Winterbottom.

Hoewel de start van de Penske Fords aanvankelijk "under investigation" was, konden er geen onregelmatigheden ontdekt worden. Vrijwel het gehele start reed in de openingsfase van de wedstrijd beneden het bestaande ronderecord.
Na de reguliere stops zakte SVG kortstondig achter Dave Reynolds en Will Davison naar de zevende plek terug, maar vond snel de aansluiting bij de koplopers. Na de reguliere stops bedroeg het verschil tussen McLaughlin en Coulthard slechts 0.7 secs.Mark Winterbottom eindigde in de PRA Ford als vijfde, gevolgd door zijn teamgenoot Chaz Mostert.

Matthew Brabham maakte dit weekend een onverwacht debuut in de Supercars en kondigde van tevoren aan geen hoog gespannen verwachtingen te hebben. Voor het team van Lucas Dumbrell Motorsport eindigde Brabham als 25e op één ronde achterstand.

2017 De Silvestro
Simona de Silvestro was bij een kwalificatie-incident betrokken.


Kwalificatie-incident
Een kwalificatie-incident waarbij alle vier Nissan's en Shane van Gisbergen betrokken waren, is eveneens "under investigation" SVG en Rick Kelly(Nissan) waren bij een incident betrokken waarbij Nissan-coureurs elkaar afblokten in een incident dat slechter af had kunnen lopen. De gridposities bleven ongewijzigd. Mogelijk dat er nog verdere penalties volgen.

Tim Schenken met spoed in ziekenhuis opgenomen
Oud F1-coureur Tim Schenken die al twintig jaar de vaste wedstrijdleider bij de Supercars is, werd gisteren met spoed met een spijsverteringsinfectie Schenken werd gisterochtend met spoed in een ziekenhuis in Perth opgenomen. (later meer)

Uitslag
1 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 50 ronden  48:58.8956
2 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 50 ronden 49:00.1951
3 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 50 ronden 49:06.3782
4 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 50 ronden 49:11.6775
5 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 50 ronden 49:12.2020
6 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 50 ronden  49:16.8551
7 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 50 49:18.2662
8 TEKNO Woodstock Racing Will Davison Holden Commodore VF 50 ronden 49:20.8830
9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 50 ronden 49:23.0002
10 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 50 ronden 49:23.4716

2017 Mostert
Chaz Mostert eindigde als zevende voor PRA.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet