Formula 4

Formule 4: Felipe Drugovich bezorgt VAR eerste 2017 podium in Oschersleben. Vips, Nielsen en Zendeli winnen openingsraces.

De Braziliaan Felipe Dragovich heeft Van Amersfoort Racing op het circuit van Oschersleben de eerste pole en de eerste podiumplek van het seizoen bezorgd. Voor de openingswedstrijd op Oschersleben pakte de Braziliaan de pole, terwijl hij in de tweede wedstrijd als tweede wist te eindigen. In R1 slaagde Drugovich er niet in om de pole in een podiumplek te verzilveren. De F4 races op Oschersleben leverden overwinningen op voor Prema-coureur Juri Vips, US Racing rijder Nicklas Nielsen, en Lirim Zendelli(Mücke Motorsport ADAC Brandenburg).

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Drugovich
De Brazilian Drugovich haalde voor VAR de eerste punten binnen.


Felipe Drugovich bezorgt VAR eerste 2017 podium in Oschersleben
Met drie verschillende winnaars van drie verschillende teams kon het ADAC Formule 4 powered by Abarth seizoen in Duitsland al niet gevarieerder beginnen. De Braziliaan Felipe Drugovich bezorgde VAR de eerste pole en eindigde als tweede in R2. De eerste wedstrijd op Oschersleben leverde een overwinning op voor Prema-rijder Juri Vips die kort voor het einde zijn slag wist te slaan door Nicklas Nielsen van de eerste plek te verdringen. Polesitter Drugovich verprutste zijn start waarvan Vips, Nielsen en Marcus Armstrong direct wisten te profiteren. Tot aan een vijf minuten durende safetycar-interruptie veranderde er ook weinig meer in de rangorde. Na de herstart leidde US Racing-rijder Nielsen, maar drie minuten voor het einde van de wedstrijd sloeg Vips toe en pakte de eerste seizoensoverwinning.

VAR-coureur Louis Gachot moest vanwege examens voor de kwalificaties verstek laten gaan en moest dientengevolge achteraan starten. De VAR-rijder reed een perfecte inhaalwedstrijd en kwam als 13e over de finish. Met een twaalfde plek pakte de Belg Charles Weerts de eerste plek in het Rookie klassement. Zijn Benelux Teamgenoot Lucas Hoogenboom eindigde als zestiende.

Charles Weerts: "Voor mij een goed begin. Denk wel dat wij over Tempo voor de Top 10 beschikken.

Prema-coureur Juri Vips: "Wij willen altijd winnen maar ook zoveel mogelijk punten verzamelen zodat we in het kampioenschap bovenaan kunnen blijven staan."

2017 R1
Drugovich verspeelt zijn kansen al in de eerste bocht. Vips en Nielsen gaan hun slag slaan.

Nicklas Nielsen: "Ik had wel verwacht dat het behoorlijk spannend zou worden. Tijdens de kwalificaties waren de verschillen minimaal. Bovendien verknalde ik mijn start waardoor ik het tempo niet meer bij kon houden."

Jonathan Aberdein:(3e Motopark): "Een goed resultaat. Vanaf een vijfde startplek wist ik mij naar voren te werken en heb mijn plek verdedigd.

2017 R1 2 Tja en niemand raakte de bandenstapels...........

De tweede wedstrijd werd direct na een start carambolage voor korte tijd afgebroken. Direct na de herstart nam Nicklas Nielsen opnieuw de leiding en stond vrijwel de gehele race onder druk van Drugovich. In de strijd om de kop vonden er nog weinig veranderingen plaats.

Felipe Drugovich: "Natuurlijk had ik hier graag willen winnen maar ook de tweede plek is echt goed, zoals elke podiumplek overigens. Bovendien heb ik ook nog de snelste wedstrijdronde op mijn naam. Ik ben helemaal tevreden."


2017 R3
Een soortgelijk incident in R3 waarbij zowel Laliberté en Armstrong hun kansen verprutsen.

Dubbeloverwinning voor Mücke Motorsport ADAC Brandenburg
Met een dubbeloverwinning in de derde wedstrijd behaalde het team van Mücke Motorsport met de rijders Lirim Zendeli en Oliver Söderström een fraaie dubbeloverwinning. In principe kregen beide rijders de zege gewoon in de schoot geworpen toen VAR polesitter Kami Laliberté en de Nieuw Zeelander Marcus Armstrong er elkaar al in de eerste bocht vanaf reden. Na de herstart kwam er weinig verandering in de volgorde. Dertien minuten voor het einde moest de safetycar vanwege een offroad excursie van Louis Gachot opnieuw in actie komen. Na de tweede herstart bleven de posities eigenlijk ongewijzigd. Een fel gevecht om de 10e plek werd in het voordeel van Andreas Estner(Neuhauser Racing) beslist. Bij dit duel waren Lucas Hoogenboom, Drugovich en Gachot betrokken. Zij finishten resp. als 11e, 12e, 13e. Ook in R1 miste Hoogenboom nipt een Top 10 klassering.

Lirim Zendeli: "Je komt met reusachtige verwachtingen hier naar toe. Zeker omdat we tijdens de tests zo snel waren. In de vrije training ging het gewoon niet, toen heb ik aan mijn teambaas gevraagd of het aan de auto of aan de rijder lag. Ik heb alles laten bezinken en tegen mijzelf gezegd dat de auto goed was. Dan moet ik de rijder goed zijn."

Oliver Söderström: "Ik ben heel gelukkig. Had niet gedacht dat we het podium zouden kunnen behalen. Tijdens de wintertests was er te weinig snelheid. Was werkelijk down. Maar dit maakt echt weer alles goed. Deze tweede plek wijd ik aan mijn vriendin. Aan haar heb ik veel te danken."

2017 Leonard Hoogenboom
Tweemaal buiten de Top 10, maar hier wel goed bezig.

Jonathan Aberdein(3e Motopark) "Over het weekend ben ik erg tevreden. Ik heb het maximale eruit gehaald. Tijdens de kwalificaties had het misschien iets beter kunnen gaan. Maar ik ga met een goed gevoel naar de Lausitzring. Er moet wel aan gewerkt worden. Zeker in de trainingen moeten we sneller zijn."


IMG 0241
Dubbeloverwinning voor Mücke op Oschersleben in R3

Race 1
1. Juri Vips ADAC F4 powered by Abarth 20 ronden 30.58.055
2. Nicklas Nielsen ADAC F4 powered by Abarth + 2.122 secs.
3. Jonathan Aberdein ADAC F4 powered by Abarth + 2.880 secs
4. Fabio Scherer ADAC F4 powered by Abarth + 4.032 secs.
5. Juan Manuel Correa ADAC F4 powered by Abarth + 4.412 secs.

Race 2
1. Nicklas Nielsen ADAC F4 powered by Abarth 33.11.004 20 ronden
2. Felipe Drugovich ADAC F4 powered by Abarth + 0.482 secs.
3. Fabio Scherer ADAC F4 powered by Abarth + 0.958 secs.
4. Juri Vips ADAC F4 powered by Abarth + '1.600 secs.
5. Juan Manuel Correa Abart F4 powered by Abarth + 3.925 secs,

Race 3
1. Lirim ZendeliADAC F4 powered by Abarth 30.02.647 18 ronden
2. Oliver Söderström ADAC F4 powered by Abarth + 2.671 secs.
3. Jonathan Aberdein ADAC F4 powered by Abarth + 4.486 secs.
4. Juan Manuel Correa ADAC F4 powered by Abarth + 5.507 secs.
5. Juri Vips ADAC F4 powered by Abarth + 5.963 secs.

IMG 9463
Laatste voorbereidingen voor Juri Vips in R1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet