WTCC

ETCC Monza: Beide races een aanfluiting en de Europese status nauwelijks waard

17864-500x333

Vroeger was het Europees Toerwagenkampioenschap een serie met status en prestige. Wat er nu op Monza van start ging als de 'FIA European Touring Car Cup' met tien auto's in de beide races was eigenlijk een aanfluiting en de Europese status nauwelijks waard. Nadat er nu ook in het ETCC definitief afscheid genomen is van de Super-2000- en Super-1600-productietoerwagens bestaat het veld dit jaar uit TCR-auto's. Op Monza stonden er zeven SEAT Leon Cup Racers, twee Honda Civics en een Audi RS 3 LMS aan de start.

Tekst: René de Boer (vanuit Monza, Twitter: @renedeboer)

In de eerste race kwamen de beide Rikli-Honda's van de Zwitsers Christjohannes Schreiber en Peter Rikli als eerste en tweede over de eindstreep, gevolgd door de SEAT van de Tsjech Petr Fulin, maar Schreiber en Rikli kregen beide een tijdstraf van vijf seconden, omdat hun auto's te ver naar achteren in de startbox stonden, waardoor Fulin de overwinning in de schoot geworpen kreeg. Schreiber en Rikli eindigden als tweede en derde, voor de Macedoniër Igor Stefanovski.

468392-500x323

UITSLAG RACE 1

De tweede race kende een 'reversed grid', waardoor de Serviër Mladen Lalusic, achtste in de eerste wedstrijd, vanaf pole vertrok, maar al bij de start stoomden Rikli en Schreiber eensgezind naar voren en namen de leiding, voor Fulin. De wedstrijdleiding was echter minder enthousiast en oordeelde dat Rikli en Fulin de afgrenzingen van de baan hadden overschreden. Daarop kregen Rikli een tijdstraf van tien seconden en Fulin van vijf seconden. Bij Christjohannes Schreiber was wel alles correct en zo ging de Zwitser met de overwinning aan de haal, voor Rikli en Fulin.

325450-500x333

UITSLAG RACE 2


Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 01 mei 2017 19:49

  Zeker een schim van wat het kampioenschap ooit was. Zonde. Het WTCC is niet heel veel beter, met het beperkt aantal inschrijvingen en een aantal relatief oude wagens als de Chevy (die niet eens meer te krijgen is in de showroom).

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 01 mei 2017 21:10

  Er is natuurlijk veel te doen geweest omtrent homologatie dus niet gek dat er weinig auto's aan de start stonden. Ik heb alleen de eerste race gezien maar die vond ik toch wel leuk.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 mei 2017 13:42

  Het ETCC past eigenlijk perfect tussen de nationale TCR kampioenschappen en het TCR International in, maar schijnbaar is het niet interessant genoeg. Vukovic Motorsport is een goed voorbeeld: voorafgaand aan het seizoen nog door ETCC aangekondigd als nieuw team met 3 Audi's, maar vervolgens afwezig op de deelnemerslijst.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet