IndyCar

Indycar: Eerste oval-overwinning voor Simon Pagenaud in Phoenix

Regerend Indycar-kampioen Simon Pagenaud behaalde op de Phoenix International Raceway zijn allereerste oval-overwinning. Zijn Penske-teamgenoot Will Power eindigde op 9.1028 secs. achterstand als tweede. Tevens nam Pagenaud met deze zege de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Pagenaud
Eerste oval-overwinning voor Simon Pagenaud in Phoenix.


Eerste oval-overwinning voor Simon Pagenaud in Phoenix
Op PIR behaalde regerend Indycar-kampioen Simon Pagenaud zijn allereerste oval-overwinning. Tevens de tiende in zijn carriere. Voor Team Penske betekende het de 450e overwinning en de 100e op een oval. Sinds 1964 hebben er 63 Indycar-races op PIR plaats gevonden.

Simon Pagenaud: "Dit is werkelijk ongelofelijk. Ik kan werkelijk niet verklaren hoe ik mij voel. Omdat ik in Europa ben opgegroeid zijn ovals zeker niet mijn specialiteit. Pas toen ik 26 was, werd mij de kundigheid en de techniek van het ovalracen bijgebracht. Dankzij de Menards Chevrolet-crew was de auto fenomenaal. In het begin van de wedstrijd was de auto zo sterk dat we zelfs brandstof konden sparen. De neutralisatie viel onze kant uit. We hebben dit jaar ook al pech gehad,maar soms heb je zoiets nodig."

Pagenaud kreeg halverwege de 250 ronden tellende wedstrijd de leiding in handen na een neutralisatie voor een touché van Takuma Sato met de Safer Barriers. Op dat moment had Pagenaud al één ronde voorsprong en stond de leiding in de laatst 114 ronden niet meer af.

2017 Start Phoenix Helio Castroneves neemt de kop.

Sterk optreden Team Penske
Team Penske beheerste eigenlijk de gehele wedstrijd. Alle vier Team Penske rijders reden in de 250 ronden tellende race wel een keer op kop. Will Power: "Het was een mooie avond. Zeker gezien het feit hoe dat we in de voorgaande wedstrijden eindigden. Erg blij dat ik tweede geworden ben en punten verzameld heb." Tot op heden was Power's beste resultaat een 13e plek. In totaal reed Power 59 ronden aan de leiding.

Polesitter Helio Castroneves reed in de No 3 REV Group Team Penske inschrijving ruim 73 ronden op kop en eindigde als vierde. Josef Newgarden, die vorige week nog in Alabama won, reed drie ronden aan de leiding maar moest na contact met de auto van Ryan Hunter Reay voor een ongeplande stop naar binnen en eindigde als negende.

Ed Carpenter Racing-coureur JR Hildebrand eindigde als derde. Zijn beste Indycar-resultaat sinds de Indy 500 uit 2011 toen hij in het zicht van de finish crashte. Hildebrand moest vorige week nog vanwege een handblessure ten gevolge van een crash in Long Beach verstek laten gaan.

2017 Crash Phoenix
Gigantische crash in de openingsfase.

JR Hildebrand: "Vrijwel de gehele dag was de auto fantastisch. Ik denk dat we eigenlijk over de beste auto van iedereen beschikten."
Doordat de Rus Mikhail Aleshin in de openingsronde spinde, begon de wedstrijd met een crash waarbij Sebastien Bourdais, Marco Andretti, Max Chilton, Marco Andretti en Graham Rahal betrokken waren. Alle rijders bleven gelukkig ongedeerd.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 250 ronden
3. JR Hildebrand Dallara Chevrolet 250 ronden
4. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 249 ronden
6. Tony Kanaan Dallara Honda 248 ronden
7. Ed Carpenter Dallara Honda 248 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Honda 248 ronden
9. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 248 ronden
10. Carlos Munoz Dallara Chevrolet 247 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet