Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Voorste startrij voor de Ferrari's, Verstappen slechts zevende

Vettel vlaggen

Sebastian Vettel heeft in Sochi voor het eerst sinds Singapore 2015 een Ferrari op poleposition gezet. En dankzij Kimi Räikkönen is voor het eerst sinds 2008 de volledige eerste startrij voor Ferrari. De Mercedessen delfden in de beslissende kwalificatiesessie het onderspit, waarbij Bottas zich voor de tweede keer op rij voor Hamilton kwalificeerde. Verstappen stelde in Q3 teleur: niet alleen was Ricciardo weer sneller, Felipe Massa verdrong de Nederlander zelfs naar de vierde startrij.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Ferrari

Verstappen veilig
Q1 verloopt volledig volgens plan aan het front. De Ferrari's sparen een setje ultrasofts en de drie topteams én Hülkenberg zijn allen met één stint veilig. Dat geldt niet voor de McLarens, Saubers en Grosjean. Vandoorne is dit jaar nog niet in Q2 gekomen, wordt morgen sowieso vijftien plekken teruggezet, maar probeert het desalniettemin.

Palmer weer in de banden
Fernando Alonso weet zich in de veilige zone te rijden. Dit gaat ten koste van Jolyon Palmer, die weer zwaar teleurstelt, terwijl teamgenoot Hülkenberg zesde staat. Palmer moet op zijn tenen lopen, maar dat loopt fout af – niet voor het eerst dit seizoen. Palmer gaat in bocht 4 te hard over de kerb in de binnenbocht, overcorrigeert bij het stuiteren en gaat rechtdoor de muur in. Op deze manier gaat de Brit het einde van het seizoen niet halen.

Door Palmers spin hangt er geel in sector 1. Die hangt er ook in sector 3, waar Pascal Wehrlein is gespind. Hierdoor is de rest niet meer in de gelegenheid om de tijd te verbeteren. Voor de Saubers en Vandoorne is dit niet zo bijzonder, Grosjeans had zich waarschijnlijk wel van de laatste plaats kunnen rijden.

Extra run Ferrari's
Net als na Q1 staan de Mercedessen vooraan, voor de Ferrari's, die nu wel ultrasofts hebben gebruikt maar verrassend ver achter liggen op Mercedes. De Ferrari's lijken wel veilig te zijn, evenals Verstappen op p5, maar toch gaan de Ferrari's nog een keer naar buiten – in tegenstelling tot Verstappen. Ricciardo is net als in Q1 langzamer dan Verstappen en hij moet nog wel een keer.

De tijd die Kvyat, Sainz, Magnussen en Alonso hebben gezet is niet genoeg voor de toptien, Perez doet überhaupt maar één stint in de laatste minuten. Die ronde brengt hem wel op p9, dat gaat ten koste van Stroll. Alonso komt niet verder dan p15, Kvyat komt niet van p12. Sainz verbetert zich wel, maar eindigt elfde. Bovendien moet hij morgen nog drie plekken inleveren voor de aanrijding met Stroll in Bahrein. Die Stroll schuift hierdoor weer door naar p11: hij is 4 duizendste sneller dan Kvyat, maar had hij in de laatste sector geen fout gemaakt, dan had hij Q3 kunnen halen.

Finse eerste startrij?
De laatste pole van Ferrari dateert van Singapore 2015. In alle vrije trainingen in Sochi hadden de Italianen de overhand, maar in Q2 was Mercedes plotsklaps weer een klap sneller. Kan Vettel of Räikkönen weer eens een Ferrari op pole zetten? Na de eerste stint is dat het geval en de grote verrassing is dat Räikkönen het veld aanvoert en Bottas tweede is. Vettel geeft bijna twee tienden toe, Hamilton maakte er een potje van – in de opwarmronde zat hij al de klooien achter Hülkenberg – en hij geeft een dikke seconde toe. Voor Räikkönen kan het de eerste pole sinds Frankrijk 2008 worden.

Op de derde startrij staan weer beide Red Bulls, met Massa verdacht dicht op hun hielen. Net als in Bahrein was Verstappen in Q1 en Q2 sneller, maar in Q3 staat Ricciardo voorlopig vooraan. Er is echter nog een stint ...

Vettel doet het
Voor de laatste poging komt Kimi Räikkönen als allereerste. Hij zit de hele ronde onder zijn eigen tijd, maar gaat in de laatste bocht in de fout. Het maakt hem kwetsbaar, want de drie mannen achter hem zijn snel. Sebastian Vettel komt als eerste, hij maakt geen fout en pakt die voorlopige pole. Bottas komt niet aan de tijd van beide Ferrari's en grijpt p3, Hamilton blijft er weer erg ver vanaf en eindigt op een halve seconde op p4. Het is de eerste pole voor Ferrari sinds Singapore 2015 en de eerste keer in bijna negen jaar dat de Ferrari's de eerste startrij bezetten.

Verstappen zevende
Max Verstappen slaagt er bij de laatste poging niet in zijn teamgenoot te verslaan. Sterker nog, Verstappen wordt zelfs met 5 honderdste verslagen door Felipe Massa en start morgen als zevende. Naast hem staat de halve Nederlander Nico Hülkenberg, de rij erachter Perez en Ocon.

Uitslag kwalificatie Rusland
1. Sebastian Vettel, 1:33.194
2. Kimi Räikkönen, op 0.059
3. Valtteri Bottas, op 0.095
4. Lewis Hamilton, op 0.573
5. Daniel Ricciardo, op 1.711
6. Felipe Massa, op 1.916
7. Max Verstappen, op 1.967
8. Nico Hülkenberg, op 2.091
9. Sergio Perez, op 2.143
10. Esteban Ocon, op 2.236

11. Carlos Sainz, 1:35.948*
12. Lance Stroll, 1:35.964
13. Daniil Kvyat, 1:35.968
14. Kevin Magnussen, 1:36.017
15. Fernando Alonso, 1:36.660

16. Jolyon Palmer, 1:36.462
17. Stoffel Vandoorne, 1:37.070**
18. Pascal Wehrlein, 1:37.332
19. Marcus Ericsson, 1:37.507
20. Romain Grosjean, 1:37.620

* wordt 3 startplaatsen teruggezet
** wordt 15 startplaatsen teruggezet
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet