Diversen

Opnieuw USF2000-podium voor KTF-talent Rinus van Kalmthout

rinus veekay barber .01

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft ook in de tweede ronde van het Amerikaanse USF2000 kampioenschap een podium gescoord. Op Barber Motorsports Park reed de 16-jarige Hoofddorper in de eerste wedstrijd na een foutloze race naar de derde plaats, zijn derde podium uit drie races. In de tweede wedstrijd wist Van Kalmthout met een fraaie actie drie plaatsen te winnen en passeerde als vierde de finish. "Dit was het maximaal haalbare. We misten net dat beetje extra snelheid om voor de winst te kunnen gaan", blikte een realistische Veekay op zijn tweede USF2000-weekend terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

IMG 8714


Na zijn indrukwekkende debuut met twee podiumplaatsen tijdens de openingsronde van het Amerikaanse Cooper Tires USF2000 kampioenschap op het stratencircuit van St. Petersburg, stond KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout in het tweede wedstrijdweekend een geheel andere uitdaging te wachten. Strijdtoneel van de 'Road to Indy' opstapklasse was dit keer het prachtig gelegen Barber Motorsports Park, een snel circuit met grote hoogteverschillen en lang doordraaiende bochten.

IMG 8687

"Een ontzettend moeilijke baan waar je precies de goede flow moet hebben", aldus Rinus VeeKay, de naam waaronder het 16-jarige Hoofddorpse racetalent in Amerika bekend staat.

rinus veekay barber .02

Zowel in de trainingen als in de kwalificatie liet de KTF-rijder zien ook op dit type circuit uitstekend uit de voeten te kunnen en mocht daardoor bij de eerste wedstrijd in het 24 auto's tellende veld vanaf de derde startplaats vertrekken. Bij de start behield Veekay zijn positie en hoewel de voor Pabst Racing uitkomende rijder in de slipstream van de leiders wist te blijven, miste hij net dat laatste beetje extra snelheid om een serieuze aanval op de koppositie te kunnen doen. Ook een safetycar-situatie kon hier geen verandering in brengen en daarmee legde Van Kalmthout na een strakke en foutloze race op iets meer dan een halve seconde van de winnaar beslag op de derde plaats, het derde podium op rij voor de rookie. "Inhalen is hier heel erg lastig en je moet serieus veel sneller zijn dan je voorligger om hem te kunnen passeren. Dat zat er gewoon niet in, maar de snelheid was goed en met weer een podium ben ik natuurlijk heel erg blij", keek een tevreden Van Kalmthout op zijn eerste race van het weekend terug.

rinus veekay barber .04

In de kwalificatie voor race twee pakte de gekozen set-up van de auto niet goed uit waardoor VeeKay, ondanks dat het verschil met de nummer twee slechts 0,3 seconden bedroeg, genoegen moest nemen met een zevende plaats. Bij de start koos Van Kalmthout de juiste lijn en met een fraaie uitremactie wist de KTF-rijder niet alleen uit de problemen te blijven, maar in één ronde ook nog op te rukken naar plaats vier. Bij de herstart na een safetycar-periode leek de Pabst Racing-piloot zelfs even de derde positie over te kunnen nemen. Deze poging mislukte en hoewel Van Kalmthout in de slotfase opnieuw sterk aandrong, bleef de jonge Nederlander op 0,3 seconden van het podium op plaats vier steken.

rinus veekay barber .05

"Voor dit weekend was dit het maximaal haalbare. Ik heb geen fouten gemaakt, maar we misten net de snelheid in de auto om voor de overwinning te kunnen gaan. Voor het kampioenschap hebben we echter belangrijke punten gescoord", aldus Van Kalmthout, die in de tussenstand van het kampioenschap samen met de Amerikaan Kaylen Frederick de tweede plaats bezet. De volgende ronde van de Cooper Tires USF2000 serie wordt van 11 tot en met 13 mei verreden op het Grand Prix Circuit van Indianapolis.

rinus veekay barber .06

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet