V8 Supercars

V8 Supercars: Dubbeloverwinning voor PRA Ford. Chaz Mostert wint Phillip Island(lang)

De 24-jarige PRA-coureur Chaz Mostert maakt voor de tweede maal dit jaar een podium comeback. Eerder won hij de wedstrijd in het voorprogramma van de Australische GP. Die telde echter niet mee voor het kampioenschap. Teamgenoot Mark Winterbottom eindigde als tweede. Voor Fabian Coulthard werd het een teleurstellende dag.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Nissan/Shell V Power Racing

2017 Mostert
Chaz Mostert is weer helemaal terug. Na het GP weekend in Melbourne nu ook een overwinning die meetelt voor het kampioenschap.

Dubbeloverwinning voor PRA Ford. Chaz Mostert wint Phillip Island
Hoewel de Supercars-organisatie gisteravond een advies bulletin uitgaf omtrent camber en het zetten van de bandenspanningen bleven de klapbanden het gesprek van de dag. Vandaag werden Shane van Gisbergen, Jamie Whincup en Craig Lowndes bij het team van Triple Eight het slachtoffer. Alle drie reden comfortabel in de Top 10. Maar ook Michael Caruso en Taz Douglas moesten eraan geloven.
De tweede wedstrijd op Phillip Island moest al na één ronde vanwege een crash met Will Davison en Nick Percat met een safetycar-interruptie onderbroken worden. Door een touché van Percat raakte de Tekno Autosports Holden van de baan en moest opgeven. Ook de PRA Ford van Jason Bright was bij het incident betrokken. Bij de start had Shell V Power-coureur Fabian Coulthard direct de leiding genomen, gevolgd door Jamie Whincup en teamgenoot Scott McLaughlin. Behalve laatstgenoemde ging vrijwel iedereen na het incident tussen Percat en Davison naar binnen. Toen de wedstrijd hervat werd nam McLaughlin de leiding en bouwde maar liefst een voorsprong van tien seconden op de concurrentie op.

2017 R2
Altijd prachtig toerwagenracen in de V8 Supercars.

Na de klapbanden van SVG en Jamie Whincup kwam de safetycar voor de tweede maal in actie en Coulthard nam opnieuw de leiding over en verspeelde deze door aan het einde van de pitlane door het rode licht heen te rijden.......

Een teleurstellende 20e plek was het resultaat. Het verschil in de tussenstand van het kampioenschap tussen Coulthard en SVG bedraagt nu nog maar zeven punten. Teamgenoot McLaughlin verging het niet veel beter. Bij een lange stop moest het achterspatbord hersteld worden. Hij viel naar de 22e plek terug maar zou nog als 14e eindigen.

Fabian Coulthard: " De eerste wedstrijd was gewoon crazy. Zowel op de buis als vanuit de cockpit. Prachtig om hier ondanks een klapband toch nog te winnen. Evenals tijdens de trainingen vrijdag kwamen die zonder enige waarschuwing. Het team bezorgde mij een uitstekende strategie waardoor ik door het veld heen kon jagen. Het is hier geen solo muziek band. Zonder het fantastische Shell V Power Team was mij dit nooit gelukt. Vandaag beschikten we over snelle auto's en ik ben erg teleurgesteld dat we dit niet hebben kunnen omzetten in een overwinning. Het irriteert mij enorm dat ik een fout heb gemaakt. Ik rijd al jaren in de Supercars maar om eerlijk te zijn dit is de eerste maal dat ik aan het eind van de pitlane gedurende een wedstrijd een rood licht gezien heb. Om eerlijk te zijn, ik heb het gewoon niet gezien en dat moet ik accepteren. Erg verheugd dat ik het kampioenschap nog steeds leidt. Maar het had veel beter kunnen zijn. Ook de concurrentie had een zware dag en daarvan hadden wij moeten profiteren. We hebben het niet gedaan."

2017 Fabian R2
Fabian Coulthard verspeelde behoorlijk wat punten in R2.

Scott McLaughlin: " De auto doet het eigenlijk uitstekend. Een aantal kleine zaken heeft ons gewoon een goede klassering gekost. Hoofdzaak is dat we aan de leiding van het kampioenschap staan. Maar na twee poles had het gewoon beter moeten zijn. Loskomende onderdelen hebben ons een goede klassering gekost. Maar ik ben erg verheugd dat we over snelheid beschikken en dat het er voor de rest van het jaar goed uitziet."

Vervolgens namen de PRA Fords van Mostert en Winterbottom de leiding over, gevolgd door James Courtney en David Reynolds. Doordat Courtney vanwege een late stop alsnog naar binnen moest, pakte Reynold voor Erebus een podiumpositie. Ook Simona de Silvestro deed het vandaag weer uitstekend. Zij eindigde als dertiende.

2017 PI 3
Phillip Island levert altijd mooie shots op. Voor Jason Bright was het geen goed weekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet