Formule 3

F3: Drie winnaars uit drie races bij seizoensstart op Silverstone

170416 F3 Todt
Zelfs FIA-president Jean Todt toonde belangstelling voor de Formule 3

Drie verschillende winnaars van drie verschillende teams uit evenzoveel races, vier verschillende teams in de loop van het weekeinde op het podium en Joel Eriksson, vorig jaar de beste rookie, als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Dat is het resultaat van het eerste evenement in het seizoen van het FIA EK Formule 3, in het voorprogramma van het FIA WEC op het circuit van Silverstone. Drie races met volop actie geven aan dat het kampioenschap getalsmatig niet het niveau van vorig jaar bereikt, maar in de breedte zeker een stuk sterker is, zonder een al te grote dominantie van één team of rijder. Alleen Van Amersfoort Racing wacht, als enige van de vijf teams die dit jaar in het EK actief zijn, nog op een podiumplaats. Debutant Joey Mawson is op de zevende plaats in de rijdersstand de beste VAR-coureur.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Thomas Suer/FIA EK F3

170416 F3 R1 Podium
Eerste podium van het jaar met vlnr Dennis, Norris en Günther

De eerste race startte achter de safety-car op gezag van een zeer voorzichtige wedstrijdleiding, nadat er voor de race wat lichte regen viel. Vanaf pole behield Lando Norris de leiding toen de safety-car na twee ronden de pitstraat in reed. Dat de omstandigheden toch wat lastig waren, bleek wel toen Callum Ilott korte tijd later vanaf de tweede plaats de grindbak in spinde. Dat leidde tot de tweede safety-car-interventie, met Norris aan de leiding en Jake Dennis op de tweede plaats, die hij net had veroverd van Maximilian Günther. Het was niet eens helemaal zeker of die inhaalmanoeuvre niet onder safety-car had plaatsgevonden, maar naderhand werd Dennis door de wedstrijdleiding vrijgesproken. Uiteindelijk reed Norris de overwinning naar huis, gevolgd door Dennis en Günther. De Van Amersfoort-rijders kwamen in de kwalificatie niet echt uit de verf, maar Joey Mawson beleefde een prima debuut met zijn vijfde plaats en Harri Newey was een van de smaakmakers van de wedstrijd met een sterk gereden race vanaf de 16e startplaats, die hij uiteindelijk als zesde afsloot. Als negende reed ook Pedro Piquet nog in de punten.

170414 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 1

170416 F3 R2 Eriksson
Joel Eriksson won race twee

In de tweede race op zaterdagochtend startte Ilott vanaf pole, maar verloor nog in de eerste ronde bij Brooklands de leiding aan Joel Eriksson, die kon profiteren van een goede slipstream. Lando Norris, die als tweede startte, kwam vanaf de nog vochtige kant van de baan beroerd weg en viel ver terug. Eenmaal aan de leiding reed Eriksson snel weg bij de rest van het veld, en stelde vervolgens zonder problemen de overwinning veilig. Bij Ilott duurde het een tijdje voordat hij de banden op de juiste temperatuur had, maar daarna kon hij zijn tweede plaats goed verdedigen. De Brit Jake Hughes eindigde als derde, voor Maximilian Günther, die tenauwernood Jake Dennis wist voor te blijven. Günthers land- en teamgenoot Mick Schumacher kwam als zesde over de eindstreep en was daarmee de best geklasseerde rookie. Harri Newey was ditmaal de enige VAR-coureur in de punten met zijn tiende plaats, een positie voor Mawson.

170415 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 2

170416 F3 R3 Start
Start van race drie met Ilott voor Eriksson en Günther

Met Ilott op pole voor Norris en Eriksson was de start van de derde race een kopie van die van de tweede wedstrijd, en opnieuw kwam Norris slecht weg en moest pole-sitter Ilott nog in de openingsronde zijn meerdere erkennen in de aandringende Eriksson. Ditmaal echter wist Ilott de aansluiting met de Zweed te behouden en toen Eriksson een fout maakte, was Ilott meteen ter plekke en profiteerde. Vervolgens bleef hij aan de leiding en zorgde uiteindelijk voor de eerste zege van het seizoen voor het Prema Powerteam. Eriksson kwam als tweede aan de finish, voor Norris, die in de beginfase zijn handen vol had aan Maximilian Günther, maar uiteindelijk toch zijn podiumplaats binnenhaalde. VAR-rijders Mawson en Newey werden respectievelijk achtste en negende.

170416 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 3

170416 F3 VAR Mawson
Na de eerste drie races van het seizoen is Joey Mawson de best geklasseerde VAR-coureur
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet