Formule 1

Formule 1: Vettel troeft beide Mercedessen af, Verstappen valt uit

Vettel

Op een circuit waarvan verwacht werd dat Mercedes de dienst zou uitmaken, heeft Sebastian Vettel zijn tweede zege van het jaar geboekt. In Shanghai mistte Vettel de boot door een ongelukkige timing van pitstop en safetycar – vandaag trof Mercedes dit lot. Bottas behield bij de start de leiding, Vettel ging Hamilton voorbij. Bottas hield de twee vervolgens echter op, waarop Vettel een vroege pitstop maakte. Vlak daarna volgde een safetycar, wat Bottas en Hamilton tijd kostte en de Brit ook nog een tijdstraf opleverde. Hamilton vocht zich in de rest van de race terug, maar kon leider Vettel niet meer achterhalen. Met wederom Vettel en Hamilton op 1 en 2 lijkt het kampioenschap wel écht een tweestrijd te worden. Verstappen had door de safetycar ook tweede kunnen liggen, maar hij viel vlak daarvoor uit met falende remmen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Geen Stoffel
Het drama bij McLaren duurt maar voort. In Bahrein is Stoffel Vandoorne al een kwartier voor de start de eerste uitvaller. Hij heeft motorproblemen en wordt vanaf de grid de garage weer ingeduwd. Het is al de vierde kapotte motor voor McLaren dit weekend.

Weer goede start Verstappen
Voor de eerste keer in zijn carrière mag Valtteri Bottas vanaf poleposition starten. Zijn teamgenoot staat naast hem, aan de vuile kant van de baan. Van de laatste vier races in Bahrein werden er wel drie gewonnen vanaf de tweede startplaats. Bottas komt beter weg dan de man naast hem en hij behoudt eenvoudig de leiding. Hamilton is in eerste instantie ook goed weg, maar hij moet wat vroeg remmen voor Bottas en wordt buitenom ingehaald door Vettel.

De beste start is weer van Max Verstappen. Hij pakt Räikkönen al in de eerste meters en gaat in bocht 1 buitenom zijn teamgenoot voorbij voor p4. Daar is die slechte kwalificatie dus weer rechtgezet. Ook Massa is goed gestart; hij is Hülkenberg en Räikkönen voorbij en rijdt zesde.

Bottas houdt het veld klein
Bottas kan niet even lekker genieten van zijn leidende positie, want Vettel zit de eerste ronden vol in de aanval. Bottas' tempo is ook niet heel geweldig, want eigenlijk blijft de hele topt zeven redelijk dichtbij. Massa verliest na een ronde of zes de aansluiting – Räikkönen móét erlangs. Dat doet hij aan het einde van ronde 8.

Wie stopt er?
Door Bottas' traagheid zitten Vettel, Hamilton, Verstappen en Ricciardo allemaal vast. Inhalen lijkt niet te lukken zonder fouten – wie gaat er als eerste actie ondernemen met een pitstop? Het antwoord is Sebastian Vettel. Hij komt na elf ronden binnen voor een set supersofts. Het nadeel voor Vettel is dat hij als twaalfde de baan op komt, dus ook niet echt vrij baan heeft.

Verstappen

Verstappen crasht zonder remmen
Verstappen volgt dit voorbeeld, hij komt de volgende ronde. Hij komt achter Vettel terug, die op dat moment Perez voorbijgaat. Helaas voor Verstappen kan hij vervolgens zijn geluk niet beproeven. Verstappen schiet achterop het circuit rechtdoor, door de grindbak de muur in. "Geen remmen!", roept de Nederlander over de radio. Hij baalt, stapt uit, schopt tegen de vangrail en sjokt weg.

Vlak na Verstappens stranding gaat het goed fout tussen Lance Stroll en Carlos Sainz. Sainz komt uit de pitstraat en pakt in de eerste bocht de binnenbocht, maar daar rijdt Stroll. De inhaalpoging van de Spanjaard is wel erg optimistisch – het levert in ieder geval een flinke crash op tussen de twee. Beide stranden, op de baan ligt veel bodywork en de safetycar komt de baan op.

Chaos in de pitstraat
Die safetycar is voor alle teams het moment om te stoppen. Räikkönen stopte net voor de situatie, de Mercedessen en Ricciardo komen daarna. Bottas stopt snel, maar moet wachten met wegrijden vanwege de stoet aan auto's die eraan komen. Het zou betekenen dat Verstappen tweede had gelegen, maar wat koop je daarvoor?

Hamilton weet al dat hij op Bottas moet wachten, dus hij flikt Ricciardo bij de pitingang een kunstje door extreem langzaam te rijden. Dit moet hem voor Ricciardo houden, maar Hamiltons stop gaat niet goed bij het linkervoorwiel. De hele frenzy komt Mercedes duur te staan. Bottas verliest de leiding aan Vettel, Hamilton verliest de derde plek aan Ricciardo. Bovendien kost dit trucje hem een tijdstraf van vijf seconden.

Herstart
Bij de herstart maakt Vettel het goed spannend, de twee Mercedessen zitten in aanvalmodus. Hamilton slaat meteen spijkers met koppen: hij gaat in bocht 1 Ricciardo voorbij. Bottas gaat ook in de aanval bij Vettel, maar die maakt zijn Ferrari breed, duwt de Mercedes op het vuil en behoudt de leiding.

Ricciardo

Ricciardo op mediums
Daniel Ricciardo heeft gekozen voor mediums, terwijl de mannen vooraan op softs rijden. Red Bull hoopt hiermee geen stop meer te hoeven maken, maar nu heeft de Australiër het wel even moeilijk. Hij glijdt alle kanten op en krijgt na Hamilton in dezelfde ronde ook Massa en Räikkönen om zijn oren. "Rustig blijven, aan het eind van de rit is dit in ons voordeel", wordt Ricciardo gerustgesteld.

Hamilton

Hamilton mag langs Bottas
Van Mercedes werd verwacht dat ze in Bahrein de overhand zouden hebben, maar in de race blijkt niets minder waar. Vettel, op softs, loopt een dikke halve seconde per ronde weg bij Bottas. Hamilton volgt, op mediums, een seconde achter Bottas op de softs, maar komt er niet langs. Wil Hamilton nog iets uitrichten, dan moet hij voorbij aan Bottas. Dat regelt het team; Hamilton krijgt de tweede plek en loopt ook direct weg bij Bottas en in bij Vettel. Het gat is dan al zes seconden. Vettel moet nog stoppen, bij Hamilton is dat maar de vraag. Die krijgt echter nog vijf seconden straf.

Achter het drietal volgt Räikkönen op twaalf seconden, daar vijf seconden achter rijdt Ricciardo, die Massa weer heeft ingehaald.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet