IndyCar

Indycar: Na twee jaar weer zege voor James Hinchcliffe in Long Beach

De Canadees James Hinchcliffe behaalde twee jaar geleden zijn laatste Indycar-overwinning tijdens de ingekorte wedstrijd op Nolan Motorsports Park. Kort daarna werd "Hinch" het slachtoffer van een levensbedreigende crash op de Indianapolis Motor Speedway.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Hinch
Na die nare crash op Indy 2015 is James Hinchcliffe weer helemaal terug.

Na twee jaar weer zege voor James Hinchcliffe in Long Beach
Polesitter Helio Castroneves kwam door problemen met de koppeling slecht weg tijdens de start en Scott Dixon profiteerde onmiddellijk. De Ganassi-coureur nam direct een behoorlijke voorsprong op Ryan Hunter Reay, Alexander Rossi en James Hinchcliffe. Dixon besloot voor een driestopstrategie te gaan terwijl zijn achtervolgers voor één stop minder opteerden. Het scheen perfect te werken. Na de tweede pitstopcyclus nam Hunter Reay de leiding van Dixon over.

Doordat de auto van Alexander Rossi in de 58e ronde vanwege een mechanisch defect stilviel kwam schoof het veld weer in elkaar. Terwijl Hunter Reay op koploper Hinchcliffe inliep begaf ook zijn auto het. Het resulteerde in de 77e ronde in een shoot-out sprint tussen James Hinchcliffe, Sebastien Bourdais, Josef Newgarden en Scott Dixon richting finish. Bourdais slaagde er niet in om de Schmidt Peterson Motorsport-rijder te passeren en moest met een tweede plek genoegen nemen.Voor de sympathieke Canadees een emotioneel moment.( Overigens heeft Long Beach winnaar Hinchcliffe sinds kort een relatie met jeugdvriendin Becky Dalton, een bekende actrice.)

2017 Pagenaud
Mooie inhaalwedstrijd van Simon Pagenaud.

James Hinchcliffe: "Ik heb altijd over de steun van mijn familie vrienden en dit team mogen beschikken.Over de radio zei ik dat mijn persoonlijke Top 3 bestaat uit Indy 500, Toronto en Long Beach. Op de ene hebben we een pole, op de andere een podium en een overwinning. Ik ben trots op onze jongens. Trots op Honda en iedereen. Wat een fenomenaal resultaat. Wij hebben ervoor moeten vechten. Het was niet gemakkelijk. Bij de start pakte ik een paar mensen en na de tweede pitstopcyclus. Alle lof voor de crew die zulk snel werk verrichtte. Vanaf begin tot einde was het eigenlijk een goede wedstrijd."

Hinchcliffe is overigens de tweede Canadese rijder die er in slaagde om op Long Beach te winnen. Bourdais leidt in de tussenstand van het kampioenschap. Vanaf de laatste startplek eindigde Simon Pagenaud als vierde. Hij slaagde er niet in om het St. Petersburg huzarenstukje van zijn landgenoot te evenaren.(later meer)


2017 Dixon
Weer geen overwinning voor Scott Dixon in Long Beach.


Uitslag
1. James Hinchcliffe Dallara Honda 85 ronden
2. Sebastien Bourdais Dallara Honda 85 ronden
3. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
5. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
6. Ed Jones Dallara Honda 85 ronden
7. Carlos Munoz Dallara Chevrolet 85 ronden
8. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 85 ronden
9. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 85 ronden
10.Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet