GT

GT: Overwinningen voor Audi en Ferrari in Blancpain GT Series Asia op Sepang

race2 sepang

Jules Szymkowiak en Ho-Pin Tung zijn er tijdens het eerste Blancpain GT Series Asia weekeinde niet in geslaagd op het podium te finishen. Jules Szymkowiak en teamgenoot Tim Sugden eindigden de eerste race als vierde en kwamen tijdens de tweede race als vijfde over de streep. Ho-Pin Tung en Zhu Junhan scoorden geen punten. De overwinningen in Maleisië gingen naar Mitch Gilbert en Aditya Patel (OD Racing Audi) en Anthony Liu en Davide Rizzo (BBT Ferrari).

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

OD Racing wint eerste race, Szymkowiak net naast het podium
De allereerste race van het kampioenschap werd zaterdag verreden, maar vlekkeloos ging het niet. Al bij de start raakten de Clearwater Racing McLaren 650S GT3 en een van de FIST-Team AAI BMW M6 GT3s elkaar, waardoor vrijwel direct de safety car op de baan moest komen. De eerste neutralisatie duurde bijna een kwartier.

Pole-sitter Gilbert wist bij de herstart Anthony Liu achter zich te houden en sloeg direct een gat naar zijn achtervolger, die op zijn beurt Darryl O'Young achter zich aan kreeg. Het gevecht om de tweede plaats ontwikkelde zich al snel in een gevecht met vijf auto's. Gilbert reed vrij simpel weg van de groep achter hem en de Australiër had een voorsprong van 11 seconden toen hij de pits in dook en het stuur overgaf aan Aditya Patel.

ODRacing Audi OD Racing's Gilbert en Patel wonnen de eerste Blancpain GT Series Asia race ooit

Nadat alle stops waren gemaakt had Patel 23 seconden voorsprong op de rest van het veld, waardoor hij rustig naar de overwinning kon rijden. Achter Patel ging de strijd echter door, waarbij BMW junior Jesse Krohn het flink aan de stok kreeg met Raffaele Marciello. Marciello wist uiteindelijk Krohn te passeren, maar de GruppeM-rijder had geen tijd meer om het gat naar Patel dicht te rijden en eindigde op negen seconden als tweede, voor de BMW van Krohn/Millroy en de GruppeM Mercedes-AMG GT3 van Szymkowiak/Sugden. Ho-Pin Tung eindigde met de FFF Racing Team by ACM Lamborghini Huracan GT3 als vijftiende.

GruppeM Mercedes Net geen podium voor Jules Szymkowiak en Tim Sugden op Sepang

Goede strategie bezorgt BBT Ferrari overwinning in race 2
Bij de start wist Rui Aguas zijn Ferrari van de vierde plaats naar de leiding te sturen. Alex Yoong was vervolgens tien minuten bezig om de leiding te heroveren, om die vervolgens tot aan de verplichte pitstops niet meer af te staan. Ho-Pin Tung raakte in de openingsronde de Team WRT Asia Audi van Will Stevens en spinde.

Davide Rizzo besloot als eerste de pits in te duiken en besliste daarmee de wedstrijd. BBT hoefde in de pits nergens rekening mee te houden en mede door een snelle out-lap van Anthony Liu en tragere stops van de concurrenten, lag de Ferrari na alle stops aan de leiding. Liu wist de voorsprong van 17 seconden in zijn stint uit te bouwen naar 26,7 seconden.

BBT Ferrari
De BBT Ferrari 488 GT3 van Anthony Liu en Davide Rizzo wint race 2

Net als tijdens de race op zaterdag werd er achter de leider flink gevochten om de laatste podiumplaatsen. Uiteindelijk wist Mitch Gilbert vanaf de zesde plek zich naar voren te vechten en wist hij kort voor het einde de tweede plaats van Marchy Lee af te pakken. Lee eindigde nog wel als derde, voor de GruppeM Racing Team Mercedes-AMG GT3s. Hunter Abott bleef Tim Sugden voor. Voor Ho-Pin Tung eindigde het weekeinde in mineur, want teamgenoot Zhu Junhan viel ruim tien minuten voor het einde uit.

Craft-Bamboo Racing en EKS Motorsports verdelen buit in GT4
Op het circuit van Sepang kwamen ook enkele GT4s aan de start. In de eerste race van het weekeinde was het de Craft-Bamboo Racing met de Porsche Cayman GT4 Clubsport MR dat met een voorsprong van 3,5 seconde de winst wist te pakken, terwijl in de tweede race op zondag de overwinning naar de EKS Motorsports Porsche Cayman GT4 Clubsport MR ging, op slechts een halve seconde gevolgd door de Craft-Bamboo Racing Porsche.

GT4 Sepang
De Porsche Cayman GT4 Clubsport MRs van Craft-Bamboo Racing en EKS Motorsports
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet