NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson met zeven overwinningen recordhouder op de Texas Motor Speedway

Op de Texas Motor Speedway behaalde zevenvoudig NASCAR Cup kampioen Jimmie Johnson zijn eerste seizoensoverwinning. Tevens de eerste voor het team van Hendrick Motorsports dit seizoen in zijn 550e start.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start Texas
De Fords van Blaney en Harvick vertrokken op het vernieuwde Texas vanaf de eerste startrij.

Jimmie Johnson met zeven overwinningen recordhouder op de Texas Motor Speedway.
In de geschiedenis van de Texas Motor Speedway is Jimmie Johnson de coureur die het meeste aantal ronden aan de leiding heeft gereden. Ook vandaag reed Johnson op kop, maar sloeg pas zeventien ronden voor het einde definitief toe. Voor Johnson betekende het tevens zijn 81e Cup-overwinning. Na een spin in de kwalificatie en een bandenwissel ging Johnson op de vernieuwde Texas Motor Speedway als laatste van start. Vooral tussen Turn 1 en Turn 2 werden de nodige veranderingen aangebracht. Voor Johnson betekende het een record aantal overwinningen op de Texas Motor Speedway. Van de laatste tien verreden wedstrijden won de Hendrick Motorsports-coureur er zes. Vanwege de hoge temperaturen hadden enkele rijders met uitdrogingsverschijnselen te kampen. Fitness goeroe Johnson was helemaal opgebrand evenals zijn teamgenoot Dale Jr.

Jimmie Johnson: "Ik geloof dat ik weer weet hoe dat ik moet racen en dit team is het ook niet vergeten. Een moeilijke baan onder zware condities. Ik geloof dat ik vandaag in die auto geroosterd ben. Eigenlijk voel ik me niet al te best. Zeker omdat ik over onvoldoende vocht beschikte. Maar het was onze dag en ik wist te pareren. Een prachtige dag voor het Lowe's Team."
Kyle Larson: " Wij beschikten over een betere auto dan de meeste van onze concurrenten. Eigenlijk had ik gewild dat ik Joey Logano eerder had kunnen passeren. Met nog enkele meer rondes te gaan had ik zeker een kans gehad." In zeven wedstrijden eindigde Larson viermaal achter elkaar als tweede en behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.Na een penalty in de 28e ronde moest Larson overigens voor de tweede maal aan een fenomenale inhaaljacht beginnen.

2017 Dale Jr
Routinewerk bij de crew van Dale Jr.

Wederom was een sterk optreden van Furniture Row-coureur Martin Truex Jr. die geruime tijd aan de leiding reed en in de 250e ronde zelfs over een voorsprong van meer dan twee seconden beschikte.

Een neutralisatie voor debris ofwel brokstukken 33 ronden voor het einde pakte in het voordeel van Johnson uit. Door niet naar binnen te gaan, nam Joey Logano de leiding over. Bij de herstart wist Johnson Kevin Harvick al te verschalken.Op de nieuwe geconfigureerde Texas Motor Speedway hadden vele insiders chaos verwacht, maar die bleef gelukkig uit. Kyle Busch, Dale Earnhardt Jr, Chase Elliott, Kasey Kahne en Kyle Larson behoorden tot de negen rijders die afgelopen vrijdag na een technische onvolkomenheid naar de achterste rijen werden teruggezet. Kyle Larson eindigde als tweede gevolgd door Harvick en Dale Jr.


2017 Martin Truex Jr
Martin Truex Jr. was gedurende lange tijd een kanshebber voor de eindzege.

Segment-overwinningen voor Ryan Blaney
Ryan Blaney wist de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. Na het tweede wedstrijdsegment liep Blaney na contact met Corey Lajoie een beschadigde neus van zijn auto op en viel 32 ronden voor het einde nog verder terug doordat hij zijn pitbox passeerde. Blaney was in het verdere wedstrijdverloop geen factor meer. Van de 334 ronden reed Blaney voor het team van de legendarische Wood Brothers maar liefst 148 ronden aan de leiding. In 1982 reed de betreurde Neil Bonnett op Rockingham 100 ronden aan de leiding en eindigde als derde. Sinds 1982 heeft dus geen enkele coureur meer rondes aan de leiding gereden dan Blaney afgelopen zondag.

Op het vernieuwde asfalt van de Texas Motor Speedway waren er het afgelopen weekend de nodige incidenten. Auto's gleden op het gladde bandenafval snel richting muur. Met een speciale machine moest het asfalt nogmaals bewerkt worden.

2017 Johnson Record
Zeven overwinningen voor Jimmie Johnson op de Texas Motor Speedway. Een nieuw persoonlijk record.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 334 ronden
3.Joey Logano Ford 334 ronden
4. Kevin Harvick Ford 334 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
6. Brad Keselowski Ford 334 ronden
7.Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden
8. Martin Truex Jr. Chevrolet 334 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 334 ronden
10.Kurt Busch Ford 334 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet