NASCAR

NASCAR: Erik Jones wint Xfinity Texas. Laatste pitstop beslissend

De laatste pitstop bracht voor JGR-coureur Erik Jones de beslissing. Dank zij efficiënt pitwork van zijn crew won de Toyota-rijder maar liefst 2 seconden op zijn naaste rivaal Ryan Blaney en legde daarmee de basis voor zijn tweede Xfinity-overwinning in Texas en de zevende in zijn carriere.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Race
De wedstrijden in Texas zijn soms wat monotoon.


Erik Jones wint Xfinity Texas. Laatste stop beslissend
Van 200 ronden tellende wedstrijd reed Jones er 112 ronden op kop en wist een voorsprong van meer dan drie seconden op Ryan Blaney op te bouwen. Maar door behoudend te rijden verloor Jones toch weer wat tijd en versloeg Blaney uiteindelijk met een voorsprong van 0.512 secs.

Erik Jones: "Gedurende de segmenten reed ik eigenlijk op mijn tenen en liet Blaney passeren en haalde hem weer in. Maar gedurende de gehele tijd was ik in het verkeer super agressief en probeerde zoveel mogelijk auto's in te halen om zo een buffer tussen mij en Ryan te creëren. Dit werd beloond. Ik denk dat we op het einde langzamer waren maar hij moest zoveel gedubbelde rijders passeren dat hij eigenlijk geen tijd had om voor ons een serieuze bedreiging te vormen."

Kevin Harvick eindigde op 21.393 secs. achterstand als derde achter Jones. Slechts negen rijders eindigden in dezelfde ronde. Austin Dillon eindigde als vierde terwijl Cole Custer met een vijfde plek zijn beste Xfinity-resultaat tot nu toe behaalde. Voor de vijfde achtereenvolgende maal eindigde Darrell Wallace als zesde.


2017 Blaney Pitstop
Blaney verloor de wedstrijd bij zijn laatste stop.

Na een herstart in de 98e ronde zette Blaney Jones onder druk en wist hem in slaagde er in de 131e ronde in om hem te passeren. In de 147e ronde kwam Jones binnen voor brandstof en verse Goodyears. Vanaf dat moment wist Bailey een moment van2.178 secs. op te bouwen. Maar voor de strijd om de kop was het eigenlijk game over.

Ryan Blaney: "Ik dacht wel dat wij over een goede auto beschikten. De No 20 was 35 of 40 ronden lang zeker beter dan onze auto. Ik was er van overtuigd dat ik hem kon terugpakken. Voor de laatste pitstop gingen we aan hem voorbij en onze auto was toen erg goed. In het begin van die run had ik het gewoon iets beter moeten doen. Ik wist ook dat het niet lang ging duren. Wij kwamen ook niet als leider terug op de baan. Dit heeft ons zeker benadeeld. Ik denk dat we met de afstellingen tijdens de laatste run iets te ver zijn gegaan. Voor 10 ronden waren we zijn gelijke maar daarna was hij te ver weg om nog een bedreiging te vormen"

De beide wedstrijdsegmenten gingen naar Erik Jones en William Bryon. Slechts drie fulltime Monster Energy rijders eindigden in de Top 10. Hoewel Elliott Sadler als tiende eindigde behoudt hij de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Hij heeft een voorsprong van zes punten op William Bryon.

2017 Winnaar Jones
Tweede overwinning voor Erik Jones in Texas en de zevende in zijn carriere.

Uitslag
1. Erik Jones Toyota 200 ronden
2. Ryan Blaney Ford 200 ronden
3.Kevin Harvick Ford 200 ronden
4 .Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
5. Cole Custer Ford 200 ronden
6. Darell Wallace Jr. Ford 200 ronden
7.William Bryon Chevrolet 200 ronden
8. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
9. Matt Tifft Toyota 200 ronden
10. Elliott Sadler Chevrolet 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet